"Belediye iflas etti, çatısı uçtu arkadaşlar"

Meclis 1. Başkan Vekili Mahir Çelik'in yönettiği bütçe toplantısını Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'da izlerken, red oyu vermelerinin sebebini sırasıyla anlatan Ak Partili Meclis üyelerinden Fatma Elmasgül Torun, belediyeleri canlı bir organizmaya benzettiğini ifade ederek, "Belediyeler seçim sonrası doğar, süreç içinde büyür gelişir ve yeni seçim döneminde ölerek  yeni bir doğum başlar. Bakırköy Belediyesi yeni dönemde gelişemedi, büyüyüp olgunlaşamamakla beraber, birden yaşlandı" diyerek konuşmasını sürdürdü. "Belediye iflas etti, çatısı uçtu arkadaşlar" diyerek konuşmasını sürdüren Torun, "Bakırköy belediyesinin varmak, ulaşmak istediği hedefi lütfen biri anlatsın. Bina yaptık, yol yaptık desin. Biri bizi adam yerine koyup 1,5 yılı özetleyen bir sunum anlatsın" diyerek CHP'li meclis üyelerine sitem etti. 



"Belediyemizde kumarhane sistemi var ve bir kaç tane baduguart içimizde" 

Bakırköy Belediye yönetimini bir kumarhane işletmesine benzettiğini söyleyen Fatma Elmasgül Torun, "Güç analizi yok, kaynaklarda kurudu. Kumarhane sisteminde asıl olan düzensizliktir ve para akışı hoyratçadır. Badguardsız çalışamaz. Şu anda içinde belediyemizde sistem öyle ve bir kaç tane baduguart içimizde" diyerek konuşmasına son verdi. 
Ak Partili Meclis Üyelerinden Işıl İlgın Oktay'da Bakırköy Belediyesi performans kitapçığına bakarak yaptığı tespitlere göre, bütçenin ne kadar tutarsız ve anlamsız olduğunun ortada olduğunu ifade ederek, Çocuk evi, Kadın konuk evi, Kadın sığınma evi gibi yapılmadığı gibi bütçesi düşürülen maddelere değinirken "Yasalarla yapılması zorunlu kılınan Kadın Konuk Evi'ni yapmayacaksanız neden bütçenize koyuyorsunuz" diyerek red sebeplerini sıraladı.


"Belediye hizmet vermek istemiyor, sadece göz boyuyor" 

Belediyenin markalaşması için çalışan Basın yayın halkla ilişkiler müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Fen işleri , İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Sağlık işleri gibi pek çok konuya değinen Oktay, "Belediye hizmet vermek istemiyor, sadece göz boyuyor" diyerek Bakırköy Belediyesi'nin sayısı 7-8'i bulan kardeş belediyelere hizmet etmekten kendi belediye sınırları içindeki vatandaşlara hizmet etmediğini ifade etti. Oktay "Bakırköylü bunu hak etmiyor" dedi. 


"Sayıştay CHP'li Belediyelerin üzerinden hiç inmiyor"

Ak Partili meclis üyelerine cevaben söz alan CHP'li Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu, kumarhanelerde kazananın kasa olduğunu ama bu hükümette bir tek AKP'nin  kazandığını söyleyerek, "CHP'li Belediyelerin üzerinden sayıştay hiç inmiyor. Bakırköy'ü kadına şiddetin olmadığı, eğitimin yüksek olduğu bir ilçe olarak görüyorum. Kardeş belediyeler gerçekten öksüz fakir. Sizinkiler ailece zengin" diyerek, hizmete açılmayan huzur evi ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı.


"Zamanla ne kadar fedakarlık yaptığımızı göreceksiniz"
CHP'li Meclis Üyesi Mustafa Harputlu'da toplantıda söz alarak önemli olanın niyet olduğunu, Bakırköy'ün eskiden zengin bir aile olduğunu ama sistematik olarak eğlence vergisi, Havaalanı, Veli Efendi, Askerlik Şubesi, Tren Yolu, Doğum Evi  gibi gelirlerin ilçeden alındığını hatırlatarak, "Bizler tasarruf etmek zorundayız. Zamanla ne kadar fedakarlık yaptığımızı göreceksiniz. Çağdaş ve sosyal belediyecilik yapmak, ilçenin cazibe merkezi olması, kurumun beşeri ilişkilerde ileri, çevre koruma ve etkin belediyecilik yapma hedeflerimizi zamanla göreceksiniz" dedi. 

BELEDİYE BAŞKANI BÜLENT KERİMOĞLU ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ 
Zor günlerden geçen ülkemize barışın ve dostluğun hakim olması dilekleriyle konuşmasına başlayan Kerimoğlu, belediyenin daha iyi olması için hep birlikte sorumluluk aldıklarını ve eleştirilerinde bu yönde olduğu düşüncesine hakim olduğunu ifade ederek, "Belediyeler merkezi hükümete bağlı, büyükşehirle uyumlu çalışması gereken kurumlardır. Kendine özgü gibi eleştirilmesi doğru değildir" dedi.  Büyükşehir Belediye Başkanı ve bakanlarla defalarca konuşup destek istediğini ama hiç bir mesafe kat edemediklerini söyleyen Kerimoğlu, "İstanbuldaki çok önemli hizmetler Büyükşehir Belediyesi bütçesinden yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin 39 ilçesi olan İstanbul'un Bakırköy ilçesine 250-300 milyon katkısı olmalı ama bu katkı ayni yardım 1.7 lira. Bazı eleştiirilerinizi ise maksadı aşan haksız bir eleştiri olarak görüyorum" diyerek konuşmasını sürdürdü.  Sayısal olarak Bakırköye gelen insan sayısının yüzde 10 a düştüğünü, son 10 yılında mali sorunlar yaşandığını, Havaalanı, Veli Efendi gibi daha pek çok gelirlerinin gasp edildiğini ifade etti.

2015 yılında gelir ve gider arasında da gelirini arttıran istisnai bir belediye olduklarını söyleyen Kerimoğlu, "Osmaniyede pazar alanı olarak kullanılan ve imarda belediye hizmet alanı olarak görünen alana yapmayı planladığımız projelerimiz için verdiğimiz çaba başarısız olmuştur. Belediyemiz bir özerk yapı değildir" diyerek, Ak Partili meclis üyelerine "Sizlerde destek olursanız hayalimizdeki belediyeciliği hayata geçiririz" dedi. Konuşmasına son veren Kerimoğlu, seçim çalışmaları nedeni ile toplantıdan ayrıldı. 

"Bakırköy Belediyesinin gelirlerinin yüzde 25'i özelleştirme. Yani malını satma"  
Cem Karaca ve Florya sosyal tesislerini örnek göstererek, Büyükşehir belediyesinin Bakırköy'e destek olduğunun görülebileceğini ifade ederek konuşan Ak Partili Meclis Üyesi İbrahim Keleş, "Bakırköy Belediye gelirlerinin yüzde 25'i özelleştirme. Yani malını satma" dedi. Vergilerdeki artışa da dikkat çeken Keleş, "Bakırköy Belediyesi sevdiğine ceza yazdırır" sloganı ile yola çıktığını, ceza artış oranlarına bakınca da "Belediye merkezi hükümet oldu da bizim mi haberimiz yok" dedi. Esnaftan bu kadar vergi alınırsa, Bakırköyde esnafın kalmayacağını, tahlil ve tahsis arasındaki farka bakıncada "Bakırköy de ne satacaksınız da bu parayı kazanacaksınız. Belediyenin mülk olarak satılacak bir şeyi de kalmadı. Siz artık mirasyedi oluyorsunuz" diyerek bütçeye tepki gösterdi. 


"Bütçeyi hazırlayanlar ya bu işten anlamıyor, ya da başkana komplo hazırlanıyor"
Ak Partili meclis üyeleri,  tahmini bütçeyi hazırlayanların en çok ta personel giderini kamufle etmek için ya bu işten anlamadıklarını, ya da başkana komplo hazırlandığını iddia ederek, başkanın yanlış bilgilendirildiğini, geçen yılki bütçede borçlanmanın belli olduğunu 300 Milyon olan bütçenin 200 milyonun gerçekleştiğini ve sürekli yanlışlarla yolda ilerlenemeyeceğini söylediler. Ak Partili Meclis üyeleri "Vicdanen rahatsızız. Allah Bakırköylülerin yar ve yardımcısı olsun" dediler. 


"Biz hedefimizi koyduk, yapabildiğimizi yaparız."
Ak Partili Meclis Üyelerine gene cevaben konuşan CHP'li Meclis Üyesi Ali Rıza Akyüz,siyaset hayatında ilk defa gelirlerin eleştirildiğini gördüğünü ifade ederek, "Biz hedefimizi koyduk, yapabildiğimizi yaparız. Gelir kalemleri bu kadar eleştirilmemeli. Bizim yönetim anlayışımız sosyal belediyeciliktir" dedi. Yeni dönemde vizyonlarında artış olduğunu iddia eden Akyüz, bütçede afaki bir şey olmadığını,eleştirilerin doğru yapılması gerektiğini ve iyi niyetli olduklarını söyledi. 

BAKIRKÖY BELEDİYE MECLİSİ, TBMM İLE YARIŞIYOR
Karşılıklı atışmalarla devam eden mecliste, Bakırköy Belediye Hayvan Barınağı, Kısırkaya Hayvan Barınağı, Saray ve daha merkezi hükümetle alakalı pek çok konu karşılıklı tartışmaya neden olurken, Bakırköy Belediye Meclisi'nde sürekli bu tür konuşmaların geçmesinden rahatsızlığını ifade eden Hasan Kaptan, "Sizler hiç bir şey yapamadığınız için sürekli merkezi hükümet üzerinden toplantıları bitiriyorsunuz. Bizler Bakırköy Meclis üyeleriyiz. Sizler Bakırköy için ne yaptınız?" diye sordu.  Büyükşehirle ilgili konularıda Büyükşehir Meclis üyelerinin orada konuşması gerektiğini söyleyen Fatma Elmasgül Torun, "Büyükşehir Belediyesi'nin Bakırköye yapılacak bir yatırımı engellediğini belgeli olarak gösterin zapta geçelim. Ana kente götürdüğünüz hangi proje reddedildi" diye sordu. 


"Gerçeği kesin hesapta göreceğiz"
2016 bütçesi içerisinde elde edilecek gelir ve harcamaların yer aldığını ifade ederek konuşmasına başlayan, CHP'li Meclis Üyesi Mustafa Harputlu, gerçeği kesin hesapta göreceğimizi, denk bütçe ile yola devam etmek istediklerini ifade etti.  Parklarla ilgili yapılan ihalelerde artan fiyatlara bakılırsa, niyetlerinin ne olduğunun anlaşılacağını ifade eden Harputlu, "Yapmış olduğumuz öngörülerde gelir yönünde bir artış, gider konusunda da denk olacağına inanıyorum" dedi. 
Soru önergelerine yasal süresi içerisinde yanıt vermeyerek bilgi edinme hakkını ihlal ettiği için Topbaş’ı İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na ve İçişleri Bakanlığı’na şikayet eden İBB ve Bakırköy Belediye Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu,  Belediyecilik yönetiminin diktatöryal bir yönetim şekli olduğunu söyleyerek, "Biz burada partili değiliz. Öncelikle Bakırköy'ü konuşalım. Büyükşehir Meclis Üyeleri orada uyumuyor. Siz Bakırköy'le ilgili kaç soru önergesi verdiniz büyükşehire. Bizim elimizden gelen budur" diyerek tepki gösterdi. 
Karşılıklı tartışmalarla devam eden oturumun sonunda 2016 yılı mali bütçesi Ak Partili meclis üyelerinin ret oyuna karşın 398 Milyon, 699 bin,  417 lira olarak onaylandı. 

Selvi Sarıtaç /Kent Yaşam 


Editör: Haber Merkezi