Başkan Kerimoğlu’nun açılışını yaptığı meclis toplantısında, belediyenin mali ihtiyaçlarından dolayı 31 Milyon borç almak için meclisten yetki isteyen Başkan Kerimoğlu, belediyenin mali tablosunu anlattı. Belediyenin mali sorunları olduğunu söyleyen Kerimoğlu, göreve geldiği dönemden beri belediyenin gelirlerini arttırmak için ciddi çaba harcadıklarını, emlak vergilerinin düzenli toplanması ve emlak beyanlarının düzeltilmesi için ciddi şekilde çalıştıklarını söyledi. İlçe sınırlarında ruhsatı olmayan iş yeri kalmamasına özen gösterdiklerini ifade eden Kerimoğlu, özellikle de küçük esnafı hukuk çerçevesinde koruyarak çalıştıklarını söyledi.

Belediyenin düzenli olarak vermesi gereken hizmetleri personel maaşı, ulaşım, park bahçe bakım ve onarım, yol, asfalt, yama, cami, okul bahçe düzenlemesi, boya işleri, sosyal yardım, hayvan barınağı, şevkat evi, ağız ve diş sağlığı dahil sağlık hizmetleri, kültür, sanat ve spor anlamında yapılan çalışmalar olarak sıralayan Başkan Kerimoğlu, “Bütçemizle geçmişten gelen borçları kapatmak bir yana, mevcut gelirler ve mevcut giderlerle sabit hizmetlerin ödenmesi söz konusu değil” dedi.



“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a katılıyorum”

Meclise gelmeden önce Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın izlediğini söyleyen Kerimoğlu, başbakanın “Belediyelerin asli görevi imar planları yaparak kente değer katmaktır. Teröre destek olmak değildir” dediğini ve kendisine katılarak kamu yöneticilerinin terör yada başka şeylerle değil, imar uygulamaları konusunda çalışmak olduğunu söyledi.

KERİMOĞLU, CUMHURBAŞKANI BAKIRKÖY’ÜN İMAR UYGULAMALARINA DESTEK İSTEDİ

2 yıla yakın görev aldığı Belediye Başkanlığında tüm Bakırköylünün ve meclis üyelerinin de tamamının desteğini aldıklarını söyleyen Kerimoğlu, imarla ilgili uygulamalarına ne İBB’den, ne de İmar ve Şehircilik Bakanlığından destek görmediğini söyleyerek, Cumhurbaşkanından Bakırköy’ün imar uygulamalarına destek vermesini istedi.

“Geçen sene aldığımız 17 milyon civarındaki parayla, geçmiş dönem boçların faizlerini kapattık”

Tek ödenekli belediye tiyatrosu olan Yunus Emre’nin bütçesinin yüklü olduğunu, çocuk ve yetişkin tiyatrolarıyla iyi bir hizmet verdiğini söyleyen Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu,mevcut sorunların aşılması ve geçmişten gelen borç yükünü azaltmak için meclis üyelerinden borçlanma yetkisi istedi. Göreve geldiğinin 6. ayında da 25 Milyon borçlanma yetkisi isteyen Kerimoğlu, İç İşleri Bakanlığının onaylaması gereken yüzde 10 civarındaki ödemeyi henüz onanmadığı için alamadıklarını, İller bankasından aldıkları 17 milyon civarındaki borcun tamamını geçmiş dönem borçlarının faizlerini kapatmak için kullandıklarını söyledi.

“Şimdi de 31 Milyon liralık borçlanma yetkisi istemek için huzurunuzdayım” diyen Başkan Kerimoğlu, talep edilen borcun 11-12 milyon kadarının İç İşleri Bakanlığından çıkacak onayla olacağını, diğer kısmını ise İller Bankasından alacaklarını ifade etti.



“Bakırköy belediyesi müflis (iflas etmiş) bir belediyemi oluyor”
Borçlanma yetkisi almak isteyen Kerimolu’na cevaben konuşan Ak Partili Meclis Üyesi Fatma Elmas Gültorun, “Belediye bütçesinin yüzde 10 gibi bir kısmını geçen yıl Ak Parti gurubu olarak “Red” etmemize karşılık, oy çokluğu ile zaten yetki almıştınız. Şimdi anlayamadığımız, 2016 yılının daha ilk günlerinde bir boçlanma daha ne demek oluyor. Bu durum da Bakırköy belediyesi müflis (iflas etmiş) bir belediyemi” diye sordu.

Ak Partili meclis üyelerine ve Fatma Elmas Gültorun’a cevaben konuşan CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Harputlu, kesinleşmiş gelir bütçesinin bir önceki yıla ait olduğunu ve bu gün alınan borcun bir önceki yılın ödemelerine harcandığını söyledi.

Karşılıklı tartışmalarla devam eden mecliste söz alan Ak Partili Meclis Üyesi İbrahim Keleş, Bakırköy Belediyesi’ni diğer belediyelerle karşılaştırarak, “Belediye holding değildir, market değil ki, holding ve marketlerle karşılaştıralım. Diğer belediyelerle karşılaştırınca Bakırköy Belediyesi müflis değil, müsrif bir belediyedir” dedi.
Mali hizmetler müdürlüğünün Başkanlık teklifi olarak meclise sunulan borçlanma yetkisi oylamaya sunulurken, CHP’li meclis üyelerinin kabul, AK Partili Meclis üyelerinin “Red” oyu vermesi ile, oy çokluğu ile başkanlık önerisi meclisten geçti. Yetkiyi alan Başkan Kerimoğlu, toplantıyı yönetmesi için Başkan Vekili Mahir Çelik’e devrederek meclis toplantısından ayrıldı.

KENDİ KENDİLERİNİ DENETLEYECEKLER
Belediyenin bir önceki yıl gelir ve giderleriyle, bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimi için belediye denetim komisyonu üyeleri, yapılan gizli seçimle belirlendi. 5 kişilik denetim komisyonununa 5 CHP’li, 1 AKP’li meclis üyesi önerildi. Yapılan seçim sonucu komisyon CHP’li meclis üyelerinden oluştu. Gizli oylama ile yapılan seçimde; Cumhuriyet Halk Partili Meclis üyelerinden Ziya Çıkıt 28, Şükrü Aydın 27, İbrahim Gündüz 27, Sinan Emre Kızıltuğ 28, İrfan Kurtulmuş 22, Ak Partili meclis üyelerinden İbrahim Keleş’te 7 oy aldı.

Selvi Sarıtaç

 

Editör: Haber Merkezi