Şubat ayı ilk meclis toplantısında konuşan Ziya Çıkıt Balıkesir Nutku, İsmet İnönü ve Adnan Menderes’in TBMM’de olduğu zamanlardaki söylemleri, Adalet Partisi ve Demokrat Parti olmak üzere tarihi bilgileri konu alan ve bu gün ki hükümetin yaptıklarını söyleyerek yaklaşık 20 dakika süren konuşmasına Ak Partili Meclis Üyesi Işıl İlgin Oktay “Sizin genel başkanınız da edep dışı söylemler ediyor” diyerek tepki gösterdi.



Işıl İlgin Oktay’ı ikaz ederek, “Edepsiz” söylemini geri almasını isteyen Meclis Başkan Vekili Mahir Çelik’e CHP’li Meclis Üyeleri “Geri almasına gerek yok. Tutanaklara geçti, bunun bir dava dönüşü olacaktır” dedi. Işıl İlgin Oktay, "Edepsiz" demediğini, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kongre konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik yaptığı konuşmaları ele aldığını ve bununla ilgili de suç duyurusunda bulunduklarını söyleyerek, "Edep dışı söylemler" dediğini ifade etti. 



“50 yıl öncesini değil, bu günü Bakırköy’ü konuşun” diyerek tepki gösterilen Ak Partili üyelerden Fatma Elmasgül Torun, tarih sayfalarının yanlı okunmaması gerektiğini söyleyerek, “İsmet paşayı biliriz. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü biliriz, ama İsmet İnönü’nün iyi bir siyasetçi olup olmadığı tartışılır. 80 yıl öncesini yaşamadık, lütfen yanlı anlatım yapmayın. Ayrıca 50 yıl önce ‘Beyaz Türk’ kavramının oluştuğu bu ülkede mezhep ve ırkçıklık ayrımının olduğu dönemler İsmet Paşa’nın dönemleri değilmidir” diyerek, yaşadığımız süreci o zamanların tekrarı gibi gördüklerini söyledi. İyice gerilen mecliste Ak Partililerin “Madem 80 yıl öncesini konuşuyoruz, bu gün kendi vekillerinizin Atatürk’ün resmini indirdiğini konuşun” demesiyle daha da gerildi.
Tekrar söz hakkı alan CHP’li Meclis Üyesi Ziya Çıkıt “Bu ülkede bir çoban, Kayserili bir tornacının evladı cumhurbaşkanı olabiliyorsa, 20 sene evvel Haliç’in kenarında ailesi ile mütevazi piknikler yapıyor ve meydanlara çıkıp 400 Milletvekili verseydiniz bu insanlar ölmeyecekti diyorsa işte bu o beğenmedikleri Mustafa Kemal’in eseridir” diyince meclis daha da gerildi.



CHP’li meclis üyelerinin gündem dışı söz alarak tarih konuşmalarını yapacakların yerin, ayda 3 kere toplanarak yaptıkları meclis toplantıları olmadığını ifade eden Ak Partili meclis üyeleri meclis sonrası yaptıkları açıklamada, “İlçemizin kurban rezaleti İstanbul’u aştı. Hepimiz bu ilçenin huzura ve feraha kavuşması için hizmet adamı olarak seçildik. İsim verilerek Kurban Bayramı ile ilgili tek bir açıklama yapılmazken, 80 yıl öncesi bu mecrada konuşulmaz. Öncelikle bunu konuşsunlar. Hepsi zan altında” diyerek açıklama yaptı.

Selvi Sarıtaç 

Editör: Haber Merkezi