İhalesi yapılacağı duyurulan SSK Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi arazisinin satışını durdurmak için bir gurup Bakırköylü, merkezi Ataşehir'de bulunan TOKİ Emlak Konut GYO binası önünde eylem yaparak, basın açıklaması yaptı.

Bakırköy Özgürlük Meydanı'n dan hareket eden gurubu parti programı yoğunluğu nedeniyle katılamayacağını ifade eden CHP Bakırköy İlçe Başkanı Celal Sevinç uğurlarken, Ataşehir'e gelen gurubu Ataşehir CHP İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak karşıladı.

Ataşehir Koordinasyon merkezinde misafir edilen gurup daha sonra ihalenin yapılacağı TOKİ Emlak GYO binası önüne giderek, basın açıklaması yaptı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı bina girişinde basın açıklaması yapan gurup, sloganlar atarak TOKİ'yi ve ihaleye katılan firmaları protesto etti.

İHALE OLMADI, TEKLİFLER ALINDI

Eylem sırasında TOKİ yetkilileri ile görüşen guruba bu gün ihale yapılmayacağını, sadece tekliflerin alınacağını, ihalenin ise daha sonra belirlenecek olan bir tarihte yapılacağını söyleyen TOKİ yetkilileri, gurubun belirleyeceği 4 kişi ile görüşme yapabileceklerini söylediler.

Yapılan açıklamanın ardından, Yenimahalle Muhtarı Nihat Şahin, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Yöneticisi Çetin Yılmaz, Bakırköy Kent Savunması adına Ziya Disanlı, Tekstil ve Deri İşçileri Sendikası Genel Başkanı Aykut Akduman, yetkililerle görüşmek üzere binaya girdiler.

ÖNCE GÖRÜŞECEĞİZ DEDİLER, 10 DAKİKA SONRA VAZGEÇTİLER

TOKİ yetkilileri ile görüşmeye girdikten sonra dışarıya çıkan heyetten Yenimahalle Muhtarı Nihat Şahin, yaptığı açıklamada "Yetkililer bize şimdi de görüşmeyi gerektirecek herhangi bir durumun olmadığını, dışarıdaki kalabalığın görüşmeyi etkileyeceğini söyleyerek, görüşmekten vaz geçtiklerini ilettiler" dedi.

BAKIRKÖYLÜLER’İN KAFASI KARIŞTI

Hastanenin bulunduğu arazi ve çevresinde Bizans döneminden kalma, kimi İmparatorların taç giyme törenlerinin yapıldığı, Vaftizci Aziz Yahya'ya atfedilmiş imparatorluk kilisesi olduğunu, toprak altında kalmış, henüz gün yüzüne çıkarmamış birçok eserin çıkarılıp sergilenmesi, satışa konan yerde araştırma ve kurtarma kazısı yapılması için, İstanbul IV. No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Tarih Vakfına talep açan Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu’da sürecin devam ettiğini açıklamıştı.

Eylemin yapıldığı saatlerde Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun, TOKİ tarafından satışa çıkartılan 5.250 metrekare arsa alanı bulunan Bakırköy eski Kadın-Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi alanının planlarına Bakırköy Belediyesi olarak itiraz ettiklerini açıkladı.

Mahkeme süreçleri devam ederken, Emlak GYO tarafından "İstanbul Bakırköy Yenimahalle Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi" şeklinde duyurusu yapılan, ancak gittiklerinde ihalenin yapılmayacağını, yalnızca tekliflerin alınacağını, belediyenin mahkeme sürecinin devam ettiğini öğrenen gurubun kafası karıştı.

“Mahkeme süreçleri devam eden arazinin ihaleye çıkması, yangından mal kaçırmaktır”

Tepkilerini dile getiren gurup açıklamalarından sonra sessizce dağılarak, 2 günden beri devam eden ihale sürecine ilişkin tepkilerine Kent Savunması, Çamlık Platformu, Mimarlar Odası ve ilçe STK’ları olarak çözüm aradıklarını, bu konuda yetkililerin duyarsızlığını ve kendilerine herhangi bir açıklama yapılmamasını eleştirdi. CHP'li Belediye Meclis Üyelerinden Şükrü Aydın, Yenimahalle Muhtarı Nihat Şahin ve Ataköy 3-4-11. Kısım Muhtarı Fehamet Berk dışında seçilmişlerden kimsenin olmayışı da duyarsızlık olarak değerlendirildi. 

Durum değerlendirmesi yapan gurupta söz alan Kent Savunması adına konuşan Ümran Serhan, “Bakırköy halkı olarak bu duyarlılığı diri tutulursak sonuç alabiliriz” dedi.

“Bakırköy’de bir rant varsa, bu ranttan halk faydalanmalıdır”

Uzun zamandır toplanamayan Bakırköy Kent Savunması’nın tekrardan harekete geçirileceğini ifade eden Ziya Disanlı, “Bakırköyün saldırılarla karşılaşacak daha pek çok alanı var. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi içinde benzer bir süreç devam ediyor” diyerek açıklamalarına devam etti.

“Biz 5 bin kişiyiz ama onlar bizden daha güçlü, çünkü arkalarında devlet var” diyen Disanlı, “Bu bir mahalle yada ilçe sorunu değil, kent sorunudur. Her kentin kendi savunma mekanizması olması gerekir. Bizlerde Bakırköy’de muhtarlarımız, STK’larımız, Demokratik Kitle Örgütleri, Halk Evi, Mimarlar Odası ve siyasi parti gözetmeksizin tüm bileşenlerimizle birlikte, bu günde aramızda olan basın mensubu arkadaşlarımızla kentimize yönelik saldırılara karşı birlikte olmalıyız. Bakırköy’de bir rant varsa, bu ranttan halk faydalanmalıdır” dedi.

Siyasetin ülke genelinde tıkandığını sözlerine ekleyen Ziya Disanlı, barınma hakkı gaspından, kentsel ekolojik alanların talanına kadar varan kent suçlarına karşı sürdürülen mücadelelerin ortak forumu olarak Kent Savunması’nı harekete geçirmenin önemini anlattı.

HASTANE ARAZİSİ İÇİN HAZIRLANAN PLAN NOTLARI

Hastanenin arazisi için hazırlanan plan notlarına göre “Ticaret alanında iş merkezleri, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, katlı otoparklar, alışveriş merkezleri ve otel gibi konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi kültür tesisleri, lokanta, restoran, gazino, düğün salonu gibi eğlenceye yönelik birimler, yönetim binaları, ticari katlı otopark, banka, finans kurumları, yurt, kurs, dershane, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri gibi ticaret ve hizmet fonksiyonlarına ilişkin yapılar yapılabilir. Oranlara bakılmaksızın birden fazla fonksiyon bir arada yer alabilir” ifadeleri yer alıyor.

Selvi Sarıtaç

 

Editör: Haber Merkezi