Küçükçekmece Belediyesi tarafından Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen söyleşide Uzman Psikolog Ece Gürani Şanda, çocuklarda kaygı ve stresi anlattı. Korku ve kaygının aynı şey olmadığını kaydeden Şanda, “Korku tehlikeli bir varlık olunca duyulan bir şey. Köpekten korkarız mesela ya da yüksek bir yerdeyken korkarız. Kaygıda ise ortada bir şey yok. Sadece düşünce var. Bunların ikisi de çocukların gelişimi için doğal olan şeylerdir. Hayal gücü geliştikçe çocuk kaygı duymaya başlar” dedi.


‘KAYGI BULAŞICIDIR”

Kaygının tamamen bulaşıcı olduğunun da altını çizen Şanda, çocuklarda oluşan kaygının ya yaşadığı olumsuz tecrübelerden ya da annelerin sık kullandığı ‘Karanlık olmadan eve gel, Yaramazlık yaparsan seni doktora veririm’ gibi cümlelerden kaynaklandığını söyledi. Şanda sözlerini, “Çocukların korku kaynağı sizlersiniz. Anne, babaları, çevrelerinde bulunan kişiler. Yüz ifadeniz bile çocukların korkmasına sebep olabiliyor” diyerek tamamladı.

‘KEYİF ALDIĞI ŞEYİ YAPARKEN SORU SORUN’

Çocuğa keyif aldığı bir şeyler yaparken soru sormanın da neden korktuğunu anlama konusunda fayda sağlanabileceğini belirten Şanda, “Çocuğunuz resim çizmekten hoşlanıyorsa, korktuğu şeyi ona çizdirin. Ya da bağlama çalıyorsa, şarkı sözü yazmasını söyleyin. Mutlaka korkusunun nedeni ortaya çıkacaktır” dedi.

Editör: Haber Merkezi