TOKİ'nin daha önce konut yapmak istediği Bakırköy'deki tarihi Baruthane alanına park ve rekreasyon projesi yapılacak. Proje için TOKİ ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasındaki yapılacak protokolle ilgili Hukuk-Sosyal Hizmetler ile Halkla İlişkiler Komisyonu müşterek raporu İBB Meclisi'nden oy birliği ile geçti.

1 günle kaçırdılar

Emlak Bankası'ndan TOKİ'ye geçen Ataköy sahildeki tarihi Baruthane binalarının da bulunduğu 160 parsel, geçtiğimiz yıllarda TOKİ tarafından imara açılmıştı. TOKİ’nin yıllık 6 milyon TL’den 49 yıllığına Çelebican AŞ’ye kiraladığı parselde 'Blumar Ataköy' ismiyle 80 metre yükseklikte 7 blok inşa edilecekti. 2017 haziran ayında, İstanbul 8. İdare Mahkemesi kiralama işleminin hukuksuz olduğunu belirterek işlemi iptal etti. TOKİ, Danıştay’a itirazı bir gün geciktirince 13. Dava Dairesi mahkeme kararını temyiz yolu kapalı olmak şartıyla onadı. Böylelikle Bakırköy Belediyesi’nin park olmasını istediği alan yapılaşmaya kapatıldı.

Protokol yapılacak

Halkın sahile ulaşabildiği tek boş alan olan yaklaşık 60 bin metrekare yüzölçümlü 564 ada 160 parsel sayılı yerde park ve rekreasyon projesi geliştirilerek; restoran, kafeterya, sosyal tesis gibi kullanım unsurları oluşturulması ve işletilmesi ile ilgili koşulların belirlenmesi amacıyla imzalanacak protokolle ilgili Avrupa Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nce hazırlanan teklif önceki gün İBB Meclisi'ne geldi.

CHP'liler çok mutlu

Konuyla ilgili söz alan CHP'li Esin Hacıalioğlu, bu kararın geçmesinden büyük bir keyif aldığını belirterek “Teşekkür etmek istiyorum. Bir alanımız kurtuldu. Bir kent müzesi olarak düzenlenmesi isteriz. Ataköy sahiliyle ilgili ne kadar üzülüyorsam buna da o kadar çok sevindim. Keşke o Ataköy sahilindeki ucubeler olmasaydı” dedi.

CHP Bakırköy ve İBB Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu ise “Protokolde bir tarafın da Bakırköy Belediyesi olmasını isterdik. Buna rağmen bu karar Bakırköy ve İstanbul için çok önemlidir. Uzun süredir ilk kez hayırlı bir işe imza atıldı” dedi. Konuşmaların ardından karar oy birliği ile kabul edildi.

Protokole göre TOKİ, 60 bin metrekarelik parselin kullanım hakkını 25 yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredecek. Park ve rekreasyon alanı olarak düzenlenecek sahildeki parsele restoran ve sosyal tesis yapılacak. Tesislerin işletilmesinden elde edilecek geliri İstanbul Büyükşehir Belediyesi TOKİ ile paylaşacak. Tarihi baruthane binaları da belediye tarafından tarafından restore edilecek. Yapımı tamamlandıktan sonra park ve rekreasyon alanının isminde "TOKİ Park" ibaresine yer verilecek. Bu alanın bakım ve idamesi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğunda olacak.

Editör: Haber Merkezi