İstanbul’da son zamanlarda sayısı hızla artan sarı kamyonetler, taksicileri ayağa kaldırdı. “K belgeli” kamyonet tipi araçlarla Taksicilik, hafif yük ve eşya taşınır ibaresi taşıyan kamyonetlerin bazı kişiler tarafından suistimal edildiği belirtildi.
Adı geçen araçların korsan taksicilik yaptığını belirten taksiciler “bu taksilerle aynı renkte olup damalı ve taksi şapkalı olması halkımızda onları taksi zannetmelerine yol açıyor, ne yazık ki bunlar korsan çalışıyorlar” açıklamalarında bulundular.
Taksicilerin bu konudaki şikâyetlerine duyarsız kalmayan Büyükçekmece Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mahir Ereke gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

“KORSAN TAKSİ ŞEKİL DEĞİŞTİRDİ”
Başkan Mahir Ereke, “ Korsan taksiciliğin şekil değiştirdiğini son aylarda İstanbul’da “K belgeli” Kamyonet tipi araçlarla ( Renault, Fiat Doblo ve Kangoo gibi) Taksicilik ve Hafif Yük ve Eşya Taşınır ibaresi kullanarak kaçak yolcu taşımacılığı yapıldığını tespit ettiklerini vurguladı. Son zamanlarda bölgemizde, ticari taksi esnafının da şikâyetleri doğrultusunda yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde özellikle AVM, yapı marketler ve taksi duraklarımıza yakın yerlerde bu araçlar ile yolcu taşımacılığı yapılmaktadır diyen Ereke, “Araçların rengini tek tip olarak ticari taksi rengi olan sarı renkte boyamaktalar. Araçların üstüne taksi şapkası takılmakta ve ticari taksiye mahsus olan cam altlarına komple dama işareti yaptırıyorlar. Bir de üstüne bunlar yetmiyormuş gibi taksimetre takılmaktadır.

Bu konuda ticari taksi esnafının mağdur olduğunu ve güvenli yolculuğa sekte vurulduğunu söyleyen Başkan Ereke, “Herhangi bir yaptırım ve cezai uygulama yapılmadığından bu ad altında yapılan yolcu taşımacılığı her geçen gün artmaktadır. Bu konuda acilen örgütlenmeliyiz. Taksiciliği olabildiğince çok suistimal eden bu girişimcilerin, amacını çok fazla aştığını ve sektörü içinden çıkılmaz bir hale sokacağı aşikardır” şeklinde konuştu.

“GEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILACAKTIR”
Konuyla ilgili yapılan şikayetler konusunda Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKM) tarafından düzenlemeler yapılacağının altını çizen Büyükçekmece Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mahir Ereke, “ ‘K’ Belgesi adı altında yapılan taşımacılığın usul ve esasları hakkında bir düzenleme yapılarak amaç dışı kullanımlarında belgelerin iptali, gerekli cezaların uygulanması, araç renklerinin İstanbul ilimizdeki ticari taksi rengini (Kırmızı-Sarı) kullanmamaları, taksimetre takılmaması gerektiğini Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından bir düzenlemeyle giderileceğini düşünüyorum. Bizler bu mağduriyetin giderilmesi için tüm girişimlerimizi yaptık. Emek hırsızlarına zaman kaybetmeden dur demek lazım” dedi.
Başkan Ereke, “Sosyal medya üzerinden bize saldırılar yapılıyor. Odamıza ve taksici esnafımıza atılan iftiralar var. Bunu yapanlar zamanında taksi şoförlüğü yapmış kişilerdir. Bizler kamyonetçiliğe saldırmıyoruz. Kamyoncu ve kamyonetçi birçok üyemiz var. Diğer gurup kafasına göre takılanlardır. Biz korsanla uğraşıyoruz. Korsan emek hırsızlığıdır ve bununla mücadele ediyoruz diyerek, vatandaşlara korsan araç, her ne olursa olsun kullanmayın uyarısında da bulundu.

Senay BADUR-Kent Yaşam

 

Editör: Haber Merkezi