FİDAN UĞUR/KENT YAŞAM

İstanbul genelinde bir sorun haline gelen ve kendi kaderlerine terk edilmiş binaların akıbetini İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme getiren CHP Sancaktepe ve İBB Meclis Üyesi Servet Baylan, insan hayatını tehdit eden bu binaların sayısını ve binalarla ilgili denetimlerin ne olduğunu sordu.

Binalarda güvenlik tedbiri yok

Baylan, yazılı olarak hazırladığı önergesinde şu ifadelere yer verdi: Binalar da insanlar gibi doğar, yaşar ve ölür. Mühim olan onları hayata döndürmek ya da ölenle ölmeyip yerlerine, yaşana bilir sağlıklı kentin tarihi ve şimdiki zamanına uygun binalar yapmaktır.. İstanbul Büyükşehir Belediye sınırları içerisin de, özellikle İstanbul’un ilk yerleşim merkezlerin daha yoğun olmak üzere şehrin dışarılarına gidildiği de çok sayıda terk edilmiş,  yıkıldı yıkılacak durumda hiçbir güvenlik tedbiri alınmamış birçok metruk binalar gözümüze çarpmaktadır. Bu binaların bir kısmı tarihi eser statüsünde olup çoğunluğu ise birçok sebepten terk edilmiş durumdadır. Terk edilen bu binaların birçoğu suç işlemek isteyen kişilere yaşam alanı oluşturmaktadır.  Bir başka sorun ise kış aylarındaki yoğun yağışlardan dolayı kendi kendine yıkmaları ve o bölgeden geçen her yurttaşın hayatını tehlikeye atan durum ise başkaca bir sorun.

Tehlike göz ardı edilmemeli

Bu durum İstanbul genelinde birçok mahallelerde huzursuzluk yaratmakta olup tinerci, gasp, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıkları olanları ise o mahallelerde çoğalmalarına sebep olmaktadır. Son aylarda İstanbul’un çok yağış almasını, kış mevsiminin geride daha dört ayının olduğunu da düşünürsek ve yoğun yağışlarda devam etmesi durumunda bu binalar dayanma gücünü kaybeder ve arzu etmediğimiz kazalar olur hepimizi çok üzer. Ve ayrıca üzülerek belirtmek isterim ki yirmi yıldır İstanbul’u yöneten kadroların aynı siyasi partiden olması basına ara ara kendi kendine yıkılan bina ve suç işlemelerle ilgili haberlerin yer almasına rağmen hiçbir çabanın olmaması da ayrı bir vakadır.

Baylan önergesinde ayrıca şu soruların yanıtlanmasını istedi; İBB’nin bugüne kadar tespit, güvenlik tedbiri, zorunlu yıkım kararı gibi bir çalışması varmı?Bu binalar kayıt altında ise kayıtlı kaç bina var? Böyle bir binanın yıkılması durumun da İBB’nin sorumluluğu nedir?

 

 

Editör: Haber Merkezi