Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Genel Sanat Yönetmeni Kadriye Kenter’in işine son verilmesi, geçtiğimiz günlerde de 59 oyuncunun sözleşmesi sürdüğü halde tekrar yapılmaması, ‘Hayvan Çiftliği’, ‘Hizmetçiler’, ‘Romeo ve Juliet’ gibi oyunların programdan kaldırılması ve bu oyunlarda rol alan oyunculara gerek olmadığı gerekçesi ile 48 sözleşmeli oyuncudan 30’unun işine son verilmesi ile devam eden gerginlik, Türkiye’nin 3. Ödenekli tiyatrosu olan Bakırköy Belediye Tiyatrosu’n da Klasik Müzik Oda Orkestrası üyelerinin de ayda bir konser verdikleri gerekçesiyle işine son verilmesiyle daha da büyüdü.



Sosyal medyada “Nasıl Bir Tiyatro”, “BBT seçim İstiyor” kampanyaları sonucu BBT binasında geçtiğimiz günlerde seçim yapıldı.
Seçim öncesi açıklamalar yaparak bir konuşma yapan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, daha önce yaptıkları toplantıların gergin geçtiğini, karşılıklı olarak birbirlerini yanlış anladıklarını, belediye bünyesinde 28 tane müdürlük ve alt birim olduğunu, İnsan Kaynakları ve Bakırköy Belediye Tiyatroları’nı ‘daha fazla nasıl faydalı olabilirim diye’ kendi bünyesine aldığını ifade etti.




“Tüzük neyi emrediyorsa onu yapacağımızı söyledik”

“Sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız” diyen Başkan Kerimoğlu sanatçılara, “Sizler Genel Sanat Yönetmeni’nin seçimle geldiğini, yönetmelik, hukuk, tüzük neyi gerektiriyorsa belediye başkanından bunu bekliyoruz dediniz.


Geçmişte yapılan uygulamalar da Genel Sanat Yönetmenliği seçimini genelde yapılmadığını, çok kıymetli ünlü insanların emrivaki ile Genel Sanat Yönetmenliği yaptığını söylediniz. Geçmişteki örneklerle yola çıkmamaya, yanlış yapmamaya karar verdik. Biz tüzük neyi emrediyorsa onu yapacağımızı söyledik” dedi.

“Kim 1 fazla oy alırsa Genel Sanat Yönetmenliği görevini de ona tebliğ edeceğiz”

“Kim 1 fazla oy alırsa Genel Sanat Yönetmenliği görevini de ona tebliğ edeceğiz. Başımızın üstünde yeri var. ” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Kerimoğlu, seçilecek Genel Sanat Yönetmeni’nin şahsıyla değil, Tiyatroya katacağı değerle ilgilendiğini söyledi.

“BBT’nin fiziki, belediyenin de maddi sorunları var”

BBT’nin fiziki bazı sorunları olduğunu bildiğini, belediyenin de maddi sorunları olduğunu ama en yakın zamanda sahnelerin ve koltukların daha modern hale gelmesi için çalışma yapacağını belirten Başkan Kerimoğlu, Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi ve Nikah Salonu gibi çalışmalarından dolayı geçmiş dönem belediye başkanı Ateş Ünal Erzen’e hayran olduğunu söyledi.

“Leyla Gencer 9 ay gibi kısa bir sürede yapıldı, ama tek bir kuruş ödenmedi”

Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nin 9 ay gibi kısa bir sürede yapıldığını, ama tek bir kuruş ödenmediği için bütün mali yükünün üstlerine kaldığını belirten Kerimoğlu, “Elektrik aksamından, ses aksamına, ışık aksamına, akustiğine kadar bazı sorunları var Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nin. Bu yüzden kesin kabullerini de yapamıyoruz. Faturasını da inşallah hep birlikte çalışarak ödeyeceğiz “ dedi.

“Nikah Salonu’nun 5 binlik planlarını Büyükşehir’e sunduk”

Ataköy’de açılan Nikah Salonu’nun da nikah salonu olarak kurulmadığını söyleyen Başkan Kerimoğlu, Ataköy’ün içindeki yoğun yapılaşmaya izin verildiği için bir satış ofisi kurulduğunu, ‘Yoğun bir yapılaşma oldu alın burayı da siz kullanın’ denildiği içinde buranın Nikah Salonu olarak değiştirildiğini belirtti. Ataköylü yurttaşların sokaklarının dar olduğu için, nikah yoğunluğunu taşıyamayacağını ifade eden isteklerinden dolayı bir denge kurmak zorunda oldukları için de, yeni bir nikah salonu ile ilgili çalışma başlattıklarını söyleyen Kerimoğlu, “Nikah Salonu’nun 5 binlik planlarını Büyükşehir’e sunduk. En kısa zamanda da başlatacağız” diyen Kerimoğlu, Bakırköy’e yakışan bir nikah salonu yapıldığında, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde daha rahat sanat çalışmaları yapılacağını söyledi. ,

Kerimoğlu; Bakırköy Belediyesi’nin 1 yıllık icraatlarını gösterilen videoya ilgisizliğe sitem etti

Kerimoğlu, Bakırköy Belediyesi’nin 1 yıllık icraatlarını gösterilen videonun, Halk Tv’de yayınlandığını, Adana’dan dahi tebrik teşekkür telefonları aldığını ama Bakırköylüler tarafından Bakırköylüler tarafından sosyal medya dahi yeteri kadar beğeni olmadığı için sitem etti.

“Gerekirse Tiyatro Müdürünü de değiştiririm”

Yunus Emre Kültür Merkezi Müdürü Nilgün Güloğlu Ceyhan hakkında bir şikayet olmadığını, göreve geldiğinden beri şikayetler üzerine İmar Müdürü ve Fen İşleri Müdürlüklerini defalarca değiştirdiğini, eğer ciddi bir şikayet varsa Yunus Emre Kültür Merkezi Müdürlüğünü de değiştirebileceğini sözlerine ekledi.


Belediye Meclisi ile Tiyatro Yönetmeliğinin 8. Maddesinin (f) fıkrası değişikliğine sanatçılardan tepki

Haziran ayı olağan meclis toplantısının 3. Birleşiminde Tiyatro Müdürlüğüne ait, Müdürlük Yönetmeliğinin 8. Maddesinin (f) fıkrasında yer alan –Sanatçıların kendi aralarında seçecekleri 1 üye ile 7 kişilik yönetim kurulu oluşur maddesini, 5 red veren Ak Partili Meclis üyelerine karşın, CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile değiştirilerek, “Belediye Başkanı’nın atayacağı 1 üye ile 7 kişilik yönetim kurulu oluşur” şeklindeki değişikliği eleştiren sanatçılara “Başkanınız olarak bende bir seçim yapmak istiyorum” diyen Kerimoğlu, BBT Sanat Yönetmeni seçimine aday olan Alican Yücesoy ve Aytekin Özen’e başarılar dileyerek, seçimin iradesine güvendiğini ve 1 oy fazla alanın başının üzerinde yeri olduğunu söyledi.



“Oy kullanan idari personele tepki”

Konuşmanın ardından seçim yapmak üzere sandığa giden sanatçılar, oy kullanan idari personele tepki gösterdi. Sanat Yönetmeni seçimi tüzüğünde oy kullanan üyelerin sahne sanatçıları ve teknik elemanlarla sınırlı olduğunu belirten sanatçılar, “Oy kullanan kişilerin şahsına değil, kadrolarının yanlışlığına tepki gösteriyoruz” diyerek, Yunus Emre Personelinin kadrolarının başkan Kerimoğlu tarafından incelenerek, düzeltilmesi gerektiğini ifade ettiler.



55 kişinin oy kullandığı seçim sonucunda BBT oyuncularından Alican Yücesoy 34, Aytekin Özen 21 oy aldı.
Alican Yücesoy 34 oy alarak BBT’nin seçilen Genel Sanat Yönetmeni oldu
Sanatçılar tarafından sevinçle karşılanan, Alican Yücesoy 34 oy alarak BBT’nin seçilen Genel Sanat Yönetmeni oldu. Zafer işaretleri ile “Bize uğraşmayın, böyle gelmiş böyle gider dediler. Denediniz mi dedim ses çıkmadı. Biz denedik ve başardık. Yönetim kurulumuzu da oluşturduktan sonra çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz ve Yunus Emre Kültür Merkezi’ni hak ettiği yere taşıyacağız” dedi.












BBT Sanat YönetimKadrosu, Alican Yücesoy’un ataması yapılmadığı için yapılamadı


Ertesi gün Yönetim Kurulu seçimi için Yunus Emre Kültür Merkezi’nde bir araya gelen sanatçılar, 2 gün geçmesine rağmen seçilmiş Genel Sanat Yönetmeni Alican Yücesoy’un, Başkan Kerimoğlu tarafından atamasının yapılmadığı için yönetim kurulu seçimini yapamadı. Mesai saati bitimine kadar ısrarla atamanın gelmesini bekleyen sanatçılar, atamanın yapılmamasına anlam veremeyerek saat 17:00’a kadar bekledi, atama gelmeyince dağıldılar. Cuma günü de bekledikleri atama gelmeyince süreci dikkatlice takip edeceklerini ve Başkan'ın sözünde tutarak seçilen sanat yönetmeninin atamasını bir an önce yapmasını beklediklerini söyleyerek Yunus Emre’den ayrıldılar.

Selvi Sarıtaç


 

Editör: Haber Merkezi