Çanakkale ruhu ve bağımsızlık mücadelesinin simgesi olan anıtın dünya var oldukça yaşatılacağını belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “İnanıyorum ki, o gün yarbay rütbesinde olan Mustafa Kemal, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanını ve bununla ilgili en büyük davasını Çanakkale'de, Conk Bayırı'nda, Anafartalar'da ortaya koymuştu” ifadesini kullandı.



Büyükçekmece Belediyesi'nce, Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yıldönümü anısına ilçenin girişine yaptırılan "100. Yıl Çanakkale Geçilmez ve Atatürk Anıtı"nın açılış törenine Büyükçekmecelilerin ilgisi yoğun oldu. Açılış törenine Büyükçekmece İlçe Kaymakamı Mustafa Hulusi Arat, İstanbul 3. Bölge Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Garnizon Komutanı Personel Albay Ayhan Akkaya, Büyükçekmece Emniyet Müdürü Gafar Demir, İlçe Milli Eğitim Müdür Hasan Uygun, emekli tümgeneral İsmail Taş, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve mahalle muhtarları katıldı.



DÜNYA VAR OLDUKÇA YAŞATILACAK

Açılış töreninde konuşan Dr. Hasan Akgün, bundan tam 100 yıl önce aynı saatlerde Çanakkale'de, Gelibolu'da Anzak Koyu'nda, Conk Bayırı'nda birbirlerini boğazlayan ülkelerin bugün çeşitli anma törenlerinde dostça bir arada bulunabildiklerini ve bu durumun Çanakkale ruhunun bir yansıması olduğunun altını çizerek, “Ben inanıyorum ki, o gün yarbay rütbesinde olan Mustafa Kemal, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanını ve bununla ilgili en büyük davasını Çanakkale'de, Conk Bayırı'nda, Anafartalar'da ortaya koymuştu. O günlerden itibaren de, Kurtuluş Savaşı'na ulaşacağını bilerek



Cumhuriyetimizin temellerini o cephelerde atmıştı. Bu anıt bu açıdan çok anlamlıdır ve dünya var oldukça burada duracaktır” dedi.
Anıtın ön yüzünde o yıllarda Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları'nda yaşamlarını yitiren 224 Büyükçekmeceli şehidimizin adının yazıldığını belirten Başkan Akgün, şunları söyledi: "Bugüne kadar yeni nesiller olarak hiçbirimizin isimlerini bilmediğimiz ama bu bölgede yaşayan ve canlarını bu topraklar için seve seve veren 224 şehidimizin de adı bu anıt var olduğu sürece kalacak, isimleri unutturulmayacaktır."



ÇANAKKALE'DEN GETİRİLEN TOPRAK ANITA SERPİLDİ


Açılış töreni öncesinde anıtı tasarlayan Büyükçekmece Belediye Başkan danışmanı ve Mimar Zafer Özsayın ve heykelleri yapan heykeltraş Azmi Sekban'a birer plaket takdim edildi. Mahalle muhtarlarının Çanakkale Savaşları'nda Türk Ordusu tarafından giyilen üniformalarla açılış törenine katılmaları büyük ilgi toplarken, Büyükçekmece Bisiklet

Kulübü tarafından Çanakkale Şehitliği'nden getirilen toprağın anıta dökülmesi duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. Açılış töreni sonrasında ise, törene katılanlar günün anısına anıtın önünde fotoğraflar çektirerek, tarihi günü ölümsüzleştirdiler.

Kent Yaşam 

Editör: Haber Merkezi