İstanbul Cem ve Kültür Evi Başkanı Gazi Arslan, Alevilerin inancında, felsefesinde terörün ve şiddetin yer almadığını söyledi. Alevilerin olumsuzlukların içine çekilmeye çalışıldığını söyleyen Arslan, “Çok kirletmeye çalışıyorlar ama bunu başaramayacaklar. Bu noktada biz bunlara kesinlikle prim vermeyeceğiz” dedi. Çerağ Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği’nin düzenlediği geleneksel 9. Rıza Sofrası buluşmaları Bağcılar’da gerçekleşti. Etkinliğe Çerağ Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Avukat Gülnaz Güneş Aykaş, İstanbul Cem ve Kültür Evi Başkanı Gazi Arslan, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, Cem evi başkan ve dedeleri ile kanaat önderleri, iş adamları, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.


Gecede basın mensuplarına konuşan İstanbul Cem ve Kültür Evi Başkanı Gazi Arslan, Alevilerin olumsuzlukların içine çekilmeye çalışıldığını devletin bu noktada Alevilere sahip çıkması gerektiğini söyledi. Devletin Alevilere gerekli hakları vermesi gerektiğini kaydeden Arslan, “Alevi inancında, Alevi felsefesinde hiçbir zaman terör, şiddet, kin, nefret gibi sözcüklerin asla ama asla yeri yoktur. Bu noktada birileri zorla Aleviliği olumsuzlukların içine çekerek belki çok kirletmeye çalışıyorlar ama bunu başaramayacaklar. Bu noktada biz bunlara kesinlikle prim vermeyeceğiz. Bu noktada devletin Alevilere sahip çıkması lazım. Alevileri öyle olumsuz şeylerle ilişkilendirmek kimsenin haddine değil. Devlet Alevileri ikinci sınıf vatandaş yerine koymamalı, artık eşit yurttaş yerine koyarak Aleviler de kendini birinci sınıf vatandaş olarak görerek ve devletin ve devletin birçok imkanlarından ve devlet iradesi Alevileri faydalandırıp gerekli haklarını sağlayarak Aleviler de kendi inancını, felsefesini gelecek kuşaklara eğitim ve öğretimle yansıtabilirse bugünkü terör olaylarını yaşamamış oluruz. Bunlarda Alevilerle ilişkilendirilmemiş olur. Bunları biz kesinlikle kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

"CUMHURBAŞKANI ÜSLUP VE SÖYLEMLERİYLE GERGİNLİĞE SEBEP OLMAMALI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Berkin Elvan’la ilgili sözlerini de eleştiren Arslan, Erdoğan’ın söylemleri ve üslubuyla insanları gerdiğini belirterek, "Böyle bir devlet büyüğünün böyle bir üslupla böyle bir söz söylemeye hakkı yok. Cumhurbaşkanı demek bugün 77 milyon insanın tepesindeki cumhuru, reisi, yani o tüm insanları kucaklamak zorunda, tüm insanları birleştirmek, bütünleştirmek zorunda. Ayrıştırmak bir devlet büyüğüne asla ve asla yakışmıyor. Bunu da ben cumhurbaşkanımıza yakıştıramıyorum. Çünkü Türkiye’de dostluğu, kardeşliği, barışı inşa edecekse önce devlet büyüklerimizin sağduyulu sözcükleri, sağduyulu davranışları bu toplumu birleştirecektir. Tam aksine söylemler bu topluma hala gerginlik yaratır, toplumu birbirinden koparır, ötekileştirir bu da bir devlet büyüğüne yakışmıyor. Çanakkale savaşında kan döktük bütün milletçe kimseye etnik kimliği sorulmadı. Bu süreçte de kimsenin etnik köken üzerinden siyaset yapmaya hakkı yok” diye konuştu.

"EZİLSEK DE EZMEYECEĞİZ, DÖVÜLSEK DE DÖVMEYECEĞİZ, SÖVÜLSEK DE SÖVMEYECEĞİZ"

Çerağ Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Avukat Gülnaz Güneş Aykaş ise, “Biz Aleviler yüzyıllardır ezildik, zulme uğradık, aşağılandık, öldürüldük, dövüldük, sövüldük daha dün işte Gezi olaylarında bir kişi hariç öldürülenlerin hepsi Aleviydi. Bu bir tesadüf mü, yoksa bu bizim alın yazımız mı? Bilemiyoruz. Biz ezildik, zulme uğradık, aşağılandık, öldürüldük, dövüldük, sövüldük ama hukuka hep saygılı olduk. Asla ve asla hukuk dışı bir eylemin içinde bulunmadık. Bundan şimdiye kadar kaçındık bundan sonra da kaçınacağız. Ezilsek de ezmeyeceğiz, dövülsek de dövmeyeceğiz, sövülsek de sövmeyeceğiz. Bu bizim inancımızın ana düsturudur. Biz sevgiden, hoşgörüden taviz veremeyiz, şiddete meyil edemeyiz bu bizim meşrebimizde, mezhebimizde, inancımızda yok” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi