Her dönem öğrencilerde karşılaşılan okul kaygısıyla alakalı, Küçükçekmece Belediyesi Ailem Aile Danışma Merkezi Koordinatörü Psikolog Neil Serem Gülenay, ailelere ve öğretmenlere konuyla ilgili önemli mesajlar verdi:

Özellikle anne babadan daha önce hiç ayrılmamış ve anaokuluna gitmemiş çocukların okulun ilk haftalarında zorlandığına dikkat çeken Gülenay, okul kaygısını şu sözlerle açıkladı:
“Çocuğu zorla götürürseniz, hasta olabilir, midesi bulanır, kusar. Bunlar sık duyduğumuz rahatsızlıklar. Bizim okul kaygısına karşı yapmamız gereken çocuğumuza, ‘oyun oynayacaksın, arkadaşların olacak, ders yapacaksınız’ ifadelerini kullanarak, okulu gerçekçi biçimde tanıtmak. Ona sorumlulukları olacağını söyleyin. Öncesinde okulunu gezdirin. Hatta imkân varsa, öğretmeniyle tanıştırın” dedi.

“YAŞI KÜÇÜK DİYE OKULDAN ALMAYIN”

Gülenay, özellikle birinci sınıf öğrencilerinin ‘anneleri gitmesin’ diye ağlamasıyla çok sık karşılaştıklarını ve bu gibi durumlarda annelerin ve öğretmenlerin yapması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

“Bu çocuklar genelde, anneleri tarafından ‘yaramazlık yaparsan seni bırakır giderim. Annen olmam artık. Hastalanırım’ diyerek korkutulmuş çocuklar. Öncelikle çocuk ağlıyorsa annesini yanında istiyorsa, anne ilk önce yanında durmalı, sonra kapının önünde onu bekleyeceğini söylemeli ve orada durmalı. Ancak, gerçekten beklemeli. Giderse ve çocuk onu bulamazsa güveni kırılır ve toparlamak zor olur. Çünkü o çocuk önceden korkutuldu. Anneler, çocuk ağlıyorsa; ‘biraz korktun galiba, ben buradayım, yanındayım, sen hazır hissettiğinde gideceğim merak etme’ diyerek çocuğu sakinleştirmeli. Öğretmenler de anlayış göstermeli.”

Kent Yaşam


 

Editör: Haber Merkezi