Türkiye’de görülen koronavirüs vaka sayısı 1529 olurken, koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısı da 37'ye yükseldi. Her geçen gün artan rakamlar karşısında vatandaşlar sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlar ile tepki göstermeye başladı. Bu tepkilerin birçoğunu ise Diyanet İşleri Başkanlığı aldı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş yaptığı açıklama ile koronavirüse karşı ‘Dua seferberliği’ başlattığını duyurmasının ardından paylaşımlarda bulunan insanlar, Diyanet ve Sağlık Bakanlığı’nın bütçe ve personellerini karşılaştırmaya başladı. Bilim ile dine yönelik yapılan yardımların arasındaki farka dikkat çeken vatandaşlar, bütçe farkı arasında uçurum olduğundan bahsetti. 164 bin doktorun görev yaptığı ülkemizde, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda çalışan personel sayısının 130 bine yaklaştığı belirtildi. Ayrıca Diyanet’in 2019 yılında 8,2 milyar TL harcaması ise vatandaşlar tarafından çok fazla bulundu.

İMAM SAYISI DOKTOR SAYISINI GEÇTİ

Konuyla ilgili konuşan CHP'li eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, “ Bu ülkede 84 tıp fakültesi, 105 ilahiyat fakültesi var. İmam hatip lisesi sayısı 3 bin 394. Buna karşılık 302 fen lisemiz var. İmam sayısı, doktor sayısından fazla… Devlet anayasasında olmasına rağmen eğitim ve sağlık hizmetinden uzaklaştı. Her şey özelleşti. Şehir hastaneleri birileri para kazansın temeli üzerine kuruldu, devlet hastaneleri kapatıldı’’ dedi.

BİR DOKTORA 498 HASTA DÜŞÜYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı verilere göre, 1 Ocak 2020 itibarıyla Türkiye’de toplam 164 bin 594 doktor bulunuyor. Doktorların yüzde 61,4’ü Sağlık Bakanlığı’nda, yüzde 20,4’ü üniversitelerde, yüzde 18,2’si ise özel sektörde çalışıyor. Verilere göre, 101 bin 116 doktor, bakanlığa bağlı hastanelerde görev yapıyor. Türkiye’de bir doktor başına 498,2 kişi düşüyor.

‘’DİYANET BÜTÇESİ SAĞLIĞA AKTARILSIN’’

Korona virüsü ile mücadelede maddi nedenlerle sıkıntı yaşandığını belirten HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Diyanet'in bütçesinden aktarma yapılmasını istedi. Özen, "Devasa oranlardaki Diyanet bütçesinin en azından bir kısmı sağlık bakanlığına aktarılmalıdır" dedi.

Hekimlerin, “100 kişiye test istiyorsak ancak 1-2’sine test yapılabiliyor” diyerek yakındığına dikkat çeken Özen, hastanelerin tanısı konmamış vakalarla dolu olduğunun söylendiğine dikkat çekti. Özen, Covid – 19 testlerinin maddi imkansızlıklar nedeniyle minimum seviyelerde yapıldığını belirterek şöyle dedi: “Hekimler maske, eldiven gibi temel ihtiyaç malzemeleri dahil birçok şeyin yeterli olmadığı görüşünde. Virüsün yayılım hızı göz önünde bulundurulursa mevcut kısıtlı sayılardaki yoğun bakım ünitelerinin de kısa vadede bunun altından kalkması oldukça zor. Türkiye’de hâlihazırda 10 bin kişiye 28 yatak, 100 bin kişiye ise 40 yataklık yoğun bakım imkânı düşmekte.

Kent Yaşam Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi