Dünyanın Kadınlar Günü olarak kutladığı, Cumhuriyet Halk Partili kadınların ise siyasal duruşlarıyla yoğurarak Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak andığı, kutladığı 8 Mart’ın tarihi kökenine de atıfta bulurak, 1857 yılının 8 Mart’ında daha iyi çalışma koşulları isteyerek greve başlayan, sayıları kırk bini bulan emekçi kadınları manevi şahıslarında selamladığını söyleyerek, “ Bu grev sırasında o fabrikada çıkan yangın nedeniyle can veren 129 kadın işçiyi hüzünle anıyoruz” dedi.

8 Mart'ın derinliğini anlamaya çalışırken, kadının yeri bakımından ülkemizin tarihinde de bir haftalık bir geri gidişle içinde olduğumuz Mart ayının önemine de değinen Oğuz, ülkemizde kadının çağdaş ve özgür bir birey olması konusunda öncü olan TC. Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1923 yılının 1 Mart'ında Latife Hanım'ı yasama dönemi açılışı nedeniyle yapılan oturumu izlemesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirerek, o dönemin koşullarında nasıl bir çığır aştığını hatırlattı. Yine 1935 yılının 1 Mart’ında Türkiye Büyük Millet Meclisi 5. Dönem çalışmalarına başlarken ilk kez 18 kadının milletvekili olarak meclis sıralarında yer aldığını belirterek, “Bu dev adımları atan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü şükran ve minnetle anıyoruz” diyerek açıklamalarına devam etti.

Kadının gördüğü şiddetle, uğradığı haksızlıklarla, çileli koşullarıyla değil; toplumun içindeki başarısıyla, fedakâr duruşuyla, yeni nesillerin yetişmesindeki olmazsa olmazlığıyla anılacağı bir Türkiye için çalıştıklarını söyleyen CHP Bahçelievler Kadın Kolları Başkanı Hülya Oğuz, “Tüm çabamız kadınların insan hakları temelinde siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesi, toplumun bu gelişimi benimsemesi ve içselleştirmesi, bu değişim ve gelişimin de kadının ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarıyla taçlandırılması içindir” dedi.
“Kadının ayak seslerinin duyulmadığı, eliyle yoğurmadığı hiçbir mücadele başarıya ulaşmamıştır” diyen Oğuz, “Bu nedenledir ki kadın, omuzlarındaki yükün farkında olarak tüm anaç tavrıyla sorunlu tüm kesimlerin sorumluluğunu kucaklamaktadır” diyerek açıklamasını bitirdi.


Selvi Sarıtaç 

Editör: Haber Merkezi