Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açılışında katılımcılara hitaben bir konuşma yapan Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, EÇADEM’in bir marka olacağını ifade ederken, projeye destek veren Sarıyer Belediyesi adına konuşan Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Erdem ise bu projenin devlet politikası haline gelmesini umut ettiğinin belirtti.




Sarıyer’de yaşayan engelli vatandaşların rehabilitasyonuna destek vermenin yanı sıra ailelerinin de sosyal yaşama katılmalarını sağlamak amacıyla 6 ay önce hayata geçirilen EÇADEM’i anlatan Sarıyer TV tarafından hazırlanan kısa bir video gösterisi ile başlayan sempozyumun ilk konuşmasını proje başkanı Prof. Dr. Ayfer Elçigil yaptı. Kısa sürede amacının üstünde bir performans sergilediğinin altını çizen Elçigil, “24 saat çocukları ile birlikte olan annelerimizin bakım yüklerini azaltmak amacıyla kurulan merkezimiz, 6 ay gibi kısa sürede hedefinin çok üzerinde bir performans sergilemiştir.



Bu başarıyı EÇADEM’de kendi alanlarında profesyonel ve çalışkan ekibine borçluyuz. Zihinsel engelli çocuklarımız evlerinden alınarak merkezimize getiriliyor. Öz bakımları yerine getirilen çocuklarımızın psiko-sosyal gelişimini destekleyecek aktiviteler düzenliyoruz. EÇADEM, kısa bir sürede annelerin çocuklarını güvenle bırakabileceği ve kendilerine vakit ayırabileceği bir merkez haline geldi” dedi.



“EÇADEM BİR MARKA OLACAKTIR”

İdari yöneticiler olarak EÇADEM gibi projeleri desteklemeleri gerektiğini belirten Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, yaptığı konuşmasında engelli vatandaşların sorunlarına değinirken, “EÇADEM, çok önemli bir birimdir. Çok önemli fonksiyonlar ifade ediyor. Sarıyer’de kaç engelli vatandaşımızın olduğunu bilmek zorundayız. TÜİK tarafından yapılan araştırmada ortalama nüfusun 2,58’nin engelli olduğu varsayılıyor. Sarıyer’in nüfusunu göz önüne alırsak on bin civarında engelli kardeşimizin olduğu ortaya çıkıyor.




Engelli kardeşlerimizin çeşitli problemlerinin en başında sağlık problemi geliyor. İkincisi ise rehabilitasyon ve eğitimdir. Problemlerin çözüm merkezi yönetimin temsilcileri bizler ve mahalli idarenin temsilcisi belediyelerimiz açısından bir sorumluluktur. Bu proje belirli bir süre için yürütülen bir projedir. Bu proje sona erse bile EÇADEM devam edecek. Bu hizmetin sürekli hale gelmesi gerekiyor. Belediyemiz bunun çalışmalarını yürütüyor. Ehil ellerin elinde merkezimiz idare ediliyor. EÇADEM bir marka olacak ve sayılarının artmasını diliyorum” şeklinde konuştu.






“BU PROJE OLMAZ DEDİM AMA YANILDIĞIMI İSPATLADILAR”

EÇADEM’in, Koç Üniversitesi’nin gurur duyduğu projelerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Rektör Yardımcısı İrşadi Aksoy ise, “Bir ülkenin ne kadar geliştiğini gösteren en önemli kaynaklardan biri engelli vatandaşlarına nasıl yaklaştığı, onların önlerindeki engellerin nasıl kaldırıldığı ile ilgilidir. Bu projenin hayata geçirilmesinde katkısı bulunan bütün paydaşlara teşekkür ederim. Hemşerilik bölümünden iki öğretim görevlisi arkadaşım bu projeyi o kadar büyük bir hevesle sundular ki, ne yalan söyleyeyim olmaz diye düşündüm.



Sosyal sorumluluk hayatımızın bir parçasıdır. Arkadaşlarım benim hatalı olduğumu ispat ettiler. Beni yanıltan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Koç Üniversitesi olarak en gurur duyduğumuz birkaç projemizden bir tanesidir. Bu tür projeler gönlümüze dokunan, araştırma çıktısına önemsemeyeceğimiz, toplumu daha iyi bir toplum yapan projelerdir” şeklinde konuştu.




“EÇADEM DEVLET POLİTİKASI HALİNE GELMELİDİR”

Şehir dışındaki programı nedeniyle sempozyuma katılamayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in selamlarını ileterek konuşmasına başlayan Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcısı İsmail Erdem, “Bu projenin içinde yer almaktan gurur duyuyoruz. Yaşama geçirilen her projemizin bir hikayesi var. Başkanımız Şükrü Genç’e dert yanan bir engelli annenin söyledikleri üzerine projeye bakış açımız tamamen değişmiştir. Yaşamın her alanında hizmet veriyoruz ama yerel yönetimler olarak insanların hayatına dokunabilmek ve yaşama katmak en önemli görevimizdir. Önemli olan bu projeyi sürdürülebilir kılmak ve devlet politikası haline getirebilmektir” dedi.




EÇADEM ÖĞRENCİLERİNDEN MUHTEŞEM DAVUL ŞOV

Konuşmaların ardından EÇADEM öğrencilerinin davul performansları katılımcılar tarafından büyük beğeni kazandı. Davul şovun ardından Hayat Bayram Olsa şarkısını el ele tutuşup hep bir ağızdan söyleyen öğrenciler EÇADEM’i anlatan en güzel tabloyu oluşturdular.

(Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam)
 
Editör: Haber Merkezi