Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Telekom’un 175’inci kuruluş yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada, “Dünya şu anda 5G’yi konuşuyor. Biz 3G’deyiz. 3G’den 5G’ye hızlıca atlamamız gerekir." dedi.

Ankara’da gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Telekom'un sadece kendi sektöründe değil, sosyal sorumluluk projeleri ve spor alanındaki başarılarıyla da marka değerini ortaya koyan bir kuruluş olduğunu söyledi.

Erdoğan, Türk Telekom’un ülkemizin en köklü kurumlarından posta idaresinin bir parçası olarak yürüttüğü faaliyetlerini 2005 yılından bu yana da özel sektör çatısı altında sürdürdüğünü hatırlatarak, Türk Telekom’un özelleştirme sürecinin uzun ve sancılı geçtiğini belirtti. 2005 yılında tamamlanan bu sürecin ardından kurumda yaşanan gelişmelerin, alınan kararın doğruluğunu teyit ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: "Özelleştikten sonra 17 milyar liralık yatırım yapılan kurum, faaliyet alanını genişletti ve altyapısını güçlendirdi. Biz, hep ifade ettiğim gibi bu ülkenin ve milletin geleceği için katkı sağlayan, üretim ve istihdam gerçekleştiren herkesin sonuna kadar yanındayız, sonuna kadar destekçisiyiz. Bugün gelinen yere, yapılan yatırımlara baktığımızda, Türk Telekom’un özelleştirilmesi aşamasında ifade edilen eleştirilerin ne kadar yanlış, ne kadar haksız olduğunu bir kez daha görüyoruz. Açık söylüyorum; Türk Telekom eskisi gibi verimsiz bir kamu kuruluşu olarak devam ediyor olsaydı, 10 yılda böyle bir yatırıma imkân olur muydu, doğrusu çok şüpheliyim. Bir bütün olarak devletin yatırım öncelikleri ile bir kurumun yatırım önceliklerinin çok farklı olması gayet tabiidir. Özelleşen Türk Telekom, tamamen kendi önceliklerine odaklandığı için, 10 yılda böylesine bir başarı ortaya koyabildi."

'TELEFON SIRASINA YAZILIP 10-20 YIL BEKLEYENLER VARDI'

1960’lı, 1970’li yıllarda, hatta 1980’li yıllarda dahi ülkemizde evinde telefon sahibi olmanın çok büyük bir imtiyaz olduğunu belirten Erdoğan, telefonla iletişimin bir imtiyaz, bir istisna olmaktan çıkıp köylere kadar uzanan yaygın bir alışkanlık haline dönüşmesinin Özal dönemiyle birlikte mümkün olduğunu dile getirerek, “Onun açtığı yolda devam edilerek bugünlere gelindiğini hepimiz çok iyi biliyoruz, bunu çok iyi de bilmemiz gerekir. Hakkı teslim etmemiz gerekir. Daha önce telefon sırasına yazılıp 10-20 yıl bekleyenler vardı. Özal’ın bu konuyu ülkenin öncelikli meseleleri arasında görüp ciddi bir yatırım, süreç başlatmasıyla bu sancılı dönemi geride bıraktık. Gelirken arkadaşlardan ayakta brifing aldık. Mesela şimdi 4G meselesi konuşuluyor. Ben de diyorum ki; dünya şu anda 5G’yi konuşuyor. Biz, 3G’deyiz, dolayısıyla 4G ile bizim zaman kaybetmemize gerek yok. Öyleyse biz şu anda 3G’de biraz daha sabır, şurada iki yıl içerisinde Türkiye’de 5G’ye geçmeliyiz. Biz buna adım atmalıyız. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G ile bir çöplük haline döner. 3G’de iyi bir noktadayız, sabırlı olalım ve biz 5G’ye çalışalım, 3G’den 5G’ye atlayalım, yapmamız gereken bu. Bunu yapar mıyız? Kesinlikle yaparız. 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren ülkemizin hemen her yerinde telefon talepleri kısa sürede karşılanmaya başlandı. Bununla birlikte telefon görüşmelerinin kalitesi de arttı. Türkiye, “Telgrafın tellerine kuşlar mı konar” türküsünün verdiği mesajlardan, çalmayan telefonlar üzerine şarkıların yazıldığı günlere geldi.” şeklinde konuştu.

'TEKNOLOJİYİ İHRAÇ EDEN BİR ÜLKE OLMAK İSTİYORUZ'

Artık cep telefonlarıyla tanışıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, buna rağmen klasik telefonların hayatımızdaki öneminin azalmadığını vurguladı. Erdoğan, altyapısı güçlendirilen, hizmet kalitesi ve çeşitleri artırılan klasik telefonların, ev ve iş hayatımızın vazgeçilmezleri arasındaki yerini koruduğunu söyledi.

Türk Telekom’un, kendi alanında yapacağı yatırımlar ve sunacağı hizmetlerle Türkiye'nin 2023 hedeflerine katkı sağlayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Çünkü biz artık teknolojiyi ithal eden veya sadece kullanan değil, aynı zamanda tasarlayan, geliştiren ve ihraç eden bir ülke olmak istiyoruz. Grup şirketleri aracılığıyla bu kapsamda önemli başarılar ortaya konduğunu biliyorum. Son 10 yılda internet bağlantı hızını 16 kat, internet kullanımını 30 kat artıran Türk Telekom’un atılımlarını takdirle takip ediyorum. Bununla birlikte önümüzdeki dönemde Türk Telekom’un, teknoloji geliştirme konusunda çok daha atak, çok daha kararlı bir yaklaşım benimseyeceğine inanıyorum. 2023 yılında 160 milyar dolara ulaşacağı öngörülen bilişim sektörü içinde Türk Telekom’un öncü ve farklı yerini koruyacağını düşünüyorum. Uzun süredir Türkiye’nin en değerli şirketi unvanını elinde bulunduran Türk Telekom’dan buna uygun şekilde performansını katlayarak artırmasını bekliyorum. Ama biraz bu ara rekabet halinde olduğu şirketten geri düşme gibi bir durumu var, rekabeti artırın. Rekabette fayda vardır. Bugün artık iletişim sektöründe Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasında yerini almış olan Türkiye’nin, 2023 yılında her konuda olduğu gibi bu alanda da liderliği zorlayacağına inanıyorum"

Editör: Haber Merkezi