Daha önce gece kondu önleme bölgesi olarak ilan edilen,Kemerburgaz 47/1 pafta 3106 parsel sayılı 210.538 m² yüzölçümlü taşınmazın Eyüpsultan Belediyesi tarafından yasa yok sayılarak satılmak istenmesi ile başlayan daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın alanı yedi ayrı adaya bölerek ada bazında satılmasının önünün açılmasına itiraz eden CHP İstanbul İl Başkanlığı Kent İzleme Komitesi ile CHP Eyüpsultan İlçe Başkanlığı ve CHP Eyüpsultan Meclis Üyeleri, 3106 parselin bulunduğu alanda düzenlenen basın açıklamasıyla, tüm bu süreçlere itiraz ettiklerini belirterek, sürecin takipçisi olacaklarını ifade ettiler. CHP İstanbul İl Başkanlığı Kent İzleme Kurulu, CHP Eyüpsultan İlçe Başkanı Doğan Sarıtaş, CHP Eyüpsultan Belediyesi Meclis Grup Başkanvekil Ali Haydar İşkar, CHP’li meclis üyeleri ile geçtiğimiz seçimlerde Eyüpsultan Belediye Başkan Adayı Emel Bilenoğlu, siyasetçi Ferzan Özer ve çok sayıda Eyüpsultanlının katıldığı basın açıklamasında ‘Eyüpsultan halkının hakkını ve hukukunu koruyarak, halkı ve tüm kamuoyunu doğru bilgilendirerek denetleme görevimizi tam olarak yerine getireceğiz’ vurgusu yapıldı.

Satış yetkisi AK Parti ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi

Kemerburgaz’da bulunan ve olağanüstü değerlere sahip böyle büyük bir alanın rant siyaseti güden siyasetçilerin iştahını kabarttığıı belirten CHP Meclis Grup Başkanvekili Ali Haydar İşkar, düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi; Çeşitli dönemlerde satış girişimleri yapılmış olsa da Eyüpsultan halkının özkaynağı olan bu parselin satışı her defasında Cumhuriyet Halk Partisi Meclis gruplarımızın çabalarıyla durdurulmuştur.Bölge, 09.09.2003 tarihinde ve 1631 sayılı Bakanlık Kararı ile Kemerburgaz 3 nolu gecekondu önleme bölgesi ilan edilmiş olup, 08/09/2004 tarih ve 2130 sayılı BakanlıkKararı ile de Kemerburgaz 2 nolu gecekondu önleme bölgesi olarak Eyüp Belediyesine devredilmiştir. Söz konusu gecekondu önleme bölgelerinin 775 sayılı kanun kapsamındaki iş ve işlemlerinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Eyüp Belediye Başkanlığı tarafından yürütüleceği de bildirilmiştir.Daha önce 3106 parsel sayılı taşınmaz, 06.12.2018 Tarihinde "Gecekondu Önleme Bölgesi"nden çıkarılmak ve Belediye Encümeni'ne yetki verilmek üzere Eyüpsultan Belediye Meclisi’nde görüşülmüş olup,  CHP Meclis grubumuzun etkin muhalefeti ile oy birliğiyle müdürlüğüne iade edilmişti.Bu dönemde de 05.02.2020 tarih ve 15 sayılı Hukuk Komisyonu raporunda aynı bölge 47/1 pafta 3106 parsel sayılı 210.538 m²için Kat Karşılığı, Satış, Yap İşlet Devret Modeli ve Kiralamayöntemleri ile Belediye Başkanına satış yetkisi verilmesi için meclis gündemine getirildi. Meclis üyelerimizin muhalefetine rağmen AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi.

Aradan geçen on ay sonunda 9 Aralık 2020 tarihinde bölge ile ilgili taşınmazın; Arsa Satış Karşılığı Hasılat Paylaşım yöntemiyle satılması ve satışa ilişkin düzenlenecek protokolün imzalanması için Belediye Başkanı'na yetki verilmesi gündeme tekrar getirildi. Yine Meclis üyelerimizin muhalefetine rağmen AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi.Kemerburgaz Rezerv Yapı Alanına İlişkin 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği, 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı 17 Şubat 2021 tarihindeÇevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Plan Yapma Yetkisiyle planlar askıya çıkarıldı.Bakanlıkça yapılan plan, Cumhurbaşkanlığı 1 Numaralı Kararnamesi, 6306 sayılı Kanun ve 3194 sayılı İmar Kanunun 9. Maddesine göre 12.02.2021 tarihinde onaylanmıştır.

En büyük iki parsel AK Partil vekilin eşine satıldı

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı Kent Hakları İzleme Kurulu süreci yakından takip ederek Plan değişikliğine 02.03.2021 ve 07.06.2021 tarihlerinde gerekli itirazlarda bulundu.Ancak, yapmış olduğumuz bu itirazların sonucu dahi beklenmeden, 25 Eylül 2021 tarihinde Bakanlık tarafından Plana uygulama yapılarak, alan ifraz edilerek yedi adaya bölünmüştür.29 Eylül 2021 tarihinde de bu adalardan iki en büyük parsel olan 244/1 ve 246/5 parseller yangından mal kaçırırcasınaihaleye çıkartıldı. Ancak, ihalede alıcı çıkmayınca satış gerçekleşmedi.Satışta ısrarcı olan Eyüpsultan Belediyesi 15 Aralık 2021 tarihinde ikinci defa ihaleye çıkarak, 1.774.000.000 TL bedelleAKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi Fatih Erdoğan’ın ortağı olduğu Pasifik Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Firmasına satılmıştır.

Eyüpsultan belediyesinin hukuku hiçe saydığı öne sürüldü

Bu süreç devam ederken, kalan beş adayı da satmaya niyetli olduğunu anladığımız Belediye, aynı alan içerisinde bulunan 558 ada 3 parsel sayılı 8.741 m² taşınmazın satışı için 4 Kasım 2021 tarihinde Meclisgündemine getirmiş olup, CHP li meclis üyelerinin red oyuna rağmen AKP ve MHP oylarıyla kabul edilerek, Eyüpsultan Belediye Başkanına satış yapma yetkisi vermişlerdir.Günümüz koşullarında olası bir deprem gerçeğini göz ardı eden Eyüpsultan Belediye Başkanı ve yönetimini, elindeki bu denli değerli gecekondu önleme bölgesini yandaşa rant yaratmak uğruna satarak, halkının yaşamını hiçe saymasınıkabul etmiyoruz.Kanunla (yasayla) gecekondu önleme bölgesi ilan edilen bir yerin kanun iptal edilmeden bu yerin satılması mümkün değildir. Hukuka aykırıdır. Hukuk tanımazlıktır.Eyüpsultan Belediye Başkanı ve Yönetimini kararını bir kez daha gözden geçirmeye davet ediyoruz.CHP Eyüpsultan Belediye Meclisi Grubu ve CHP İstanbul İl Başkanlığı Kent Hakları izleme kurulu olarak gerekli itirazlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Meclis Kararının iptali için davamızı açıyoruz. FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi