Prof. Dr. Türkan Saylan’ın isminin, yaşadığı sokağa verilmesi teklifi bir buçuk yıl önce Beşiktaş Belediyesi Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edilmişti.  Teklifin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çoğunluğu bulunan AK Parti Grubu tarafında ikinci kez reddedilmesi tepkileri de beraberinde getirdi. Konu ile ilgili mecliste söz alan CHP İBB ve Beşiktaş Belediyesi Meclis Üyesi Ferhunde Şirin, AK Parti Grubu’nun, FETÖ kumpasıyla mağdur edilen ve daha sonra aklanan değerli bilim insanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ı yargılamaya devam ettiğini öne sürdü. İBB meclis üyesi Ferhunde Şirin mecliste yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “Prof. Dr. Türkan Saylan’ın ömrünü cüzzamla savaşa ve cehaleti yenmeye adamış aydın bir Cumhuriyet kadını olduğunu, ülkemizin en gözde üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 20 yıl Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı yapmış, Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni ve Cüzzamla Savaş Derneği’ni kurmuş, hiç kimsenin yanına yaklaşmadığı cüzzamlı hastaları şefkatle kucaklayarak iyileştirmiş, bir şekilde ülkemizde cüzzamın bitmesine önder olmuş, bir doktor, bilim kadını ve eğitimcidir.”

‘Türkan Saylan, Uluslararası Gandi Ödülü alan bir bilim insanıdır’

Yaptığı özverili çalışmalarıyla 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel ve 10. Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer tarafından ödüllendirilmiştir. Bilimsel çalışmaları ülke dışında da takdir görmüş yayımlanan 440 bilimsel yayını bulunan Türkan Saylan Hocamız ‘Dünya Sağlık Örgütü tarafından Lebra Danışmanlığı’na getirilmiş, dünyada çok az kişiye nasip olan ‘Uluslararası Gandi Ödülü’ ile onurlandırılmıştır. Prof. Dr. Türkan Saylan, Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, çağdaş eğitim yoluyla, çağdaş insan yetiştirmek amacıyla 1989 yılında kurduğu ‘Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ aracılığıyla 100 binin üzerinde kız çocuğuna burs vererek eğitim desteği sağlamış ve bu çocukları topluma kazandırmıştır.

‘Türkan Saylan aklandı, siz yargılamaya devam ediyorsunuz’

Yaptığı bu özverili çalışmalarıyla FETÖ’nün hedefi olan Türkan Hoca, ömrünün son yıllarını kanser hastalığı ve FETÖ’nün kumpas davalarıyla geçirmiştir. FETÖ’cü savcıların, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin bölücü hareketleri desteklediği iddiasıyla tutuklanan Türkan Saylan, 15 Temmuz sonrası bütün bu asılsız iddiaların FETÖ kumpası olduğunun anlaşılmasıyla aklanmış ancak o günleri görmeye ömrü yetmemiştir. Şimdi ben sizlere soruyorum! Ömrünü bilime ve eğitime adayıp, ülkemizde cüzzamı tarihe gömen, 100 binlerce çocuğumuza eğitim imkânı sağlayan ancak kumpaslarla mağdur edilen ülkemizin en kıymetli bilim kadınını sizler hangi gerekçeyle yargılıyorsunuz? Türk adaletinin kumpas kabul edip akladığı bir davada, sizler hala neyin kavgasını yürütüyorsunuz? Milyonlarca kişinin kalbinde yeri olan Türkan Saylan’ın ismi, Beşiktaş Belediyesi Başkanımız Rıza Akpolat tarafından yaşadığı sokağa asılmıştır. Bundan sonra Beşiktaşlıların ve milyonların gönlünde, beyninde ve fikrinde yaşayacaktır.

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ; Türkan Saylan adını yaşatmamıza kimse engel olamaz

Teklifin AK Parti İBB Meclis Grubunca ikinci kez ret edilmesi üzerine sosyal medya hesabından tepkilerini dile getiren Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ise şu ifadeleri kullandı; Prof. Dr. Türkan Saylan’ın adının Beşiktaş’ta oturduğu sokağa verilmesi teklifi bugün 2. Kez İBB Meclisi’nde reddedildi. Saylan, cüzzamı bitirmeye ve kız çocuklarının eğitimine ömrünü adamış, ülkemizin en değerli bilim insanlarındandır. Anısını yaşatmamıza kimse engel olamaz.  FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi