Haberde Iğdır Tuzluca'da Aras Nehri üzerine yapılmakta olan barajın, çevreye büyük zararının olacağı ve baraj yapılmak istenen bölgede Aras Kuş Cennet'inin de zarar göreceğini işlemiştik. İstanbul'da hizmet veren Iğdırlılar Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Av. Sinan Bayat'ın ağzından kaleme aldığımız haberde, Bayat, barajın Iğdır Ovası için çok önemli olduğunu, ancak bunu yaparken çevresel değerlere özen gösterilmesi gerektiğini ve birini yaparken ötekini yok etmemek gerektiğini belirtmişti. Iğdır ve yöredeki çevre derneklerinin de feryatlarını dikkate alınması gerektiğini de söyleyen Bayat'ın demecini aktardığımız habere, Orman ve Su İşleri Bakanlık Müşaviri Taner Tazegün'den cevap geldi

"BARAJ BÖLGENİN GELECEĞİNİ KURTARACAK"

"Iğdır, Türkiye'nin en kurak ili ve ormanının olmayışı nedeniyle en az yağış alan bir ilidir" sözleriyle barajın önemine vurgu yapan Tazegün, açıklamasında; "Söz konusu baraj Iğdır'ın en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık için son derece önemlidir. Bunu bilmeliyiz. Ki, su olmazsa Iğdır'da o verimli tarım arazilerimizi kullanamayacağız" dedi.

"BARAJ, SADECE SU TOPLAMA AMAÇLI"
Orman ve Su İşleri Bakanlık Müşaviri Taner Tazegün yaptığı açıklamada, barajın bildik veya kamuoyuna yansıdığı gibi çevreye zarar veren değil, tam tersi barajın deyim yerindeyse su toplama havuzu olarak planlandığını söyledi. Tazegün, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Ben Iğdırlıyım ve bu konuda benim uzmanlık alanıma giriyor. Şimdi uzmanlık alanıma giren konu hakkında bilgi vermek istedim. Çevresel anlamda bırakın zararı tam tersi gelecekte bölgeye çok şey katacak bu çalışma sayesinde bölgemiz çok önemli noktalara gelecektir. Şunu da iddiayla söylüyorum, beni bilen biliyor memleketimi ve insanlarımı ne kadar sevdiğim ortada. Bunun için diyorum ki; su toplama havuzu şeklinde yapılandırılacak olan baraj, kışın ve ilkbaharda fazla suyu biriktirip yazın kurak ve su sıkıntısı olduğu dönemlerde Iğdırlı vatandaşlarımızın tarlasını, bağını, bahçesini sulasın diyedir. Burada hidroelektirik amacı yoktur. Dikkat ederseniz tamamen suyun boşa gitmemesi için biriktirme, toplama havuzu şeklindedir.

"DOĞAL HAYAT DAHA FAZLA YER BULACAK"
Gelelim o alandaki kuş ya da yaban hayatına; evet orada bir canlılık var ama şunu da unutmayalım ki, bu canlılık yine devam edecek. Su toplandığı zaman etrafında zamanla bir çalılık, ağaçlık, sazlık oluşacak ve doğal hayat daha fazla yer bulacak. Ayrıca yöremizde barajla birlikte belki olta balıkçılığı gelişecek ya da bu göl etrafında piknik mesire yerleri oluşturulabilecek. Ben gerçekten Iğdır'ı çok seviyorum. Bu konuyu açıklamak istedim. Çünkü burada herhangi bir çevre felaketi olacak bir durum yok, zaten öyle bir durum olsaydı önce ben karşı çıkardım."



 

Editör: Haber Merkezi