Iğdır’da Aras Nehri üzerinde yapılmak istenen baraj Aras Kuş Cenneti’ni tehdit ediyor. Barajın Aras Kuş Cenneti'ni yok edeceğini söyleyen çevreciler bununla ilgili kampan- yalar başlatırken; Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu da internet üzerinden toplanan 55 bin imzayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletti.



İSTANBUL'DAKİ, IĞDIRLILAR DUYARSIZ KALMASIN

İstanbul'da yaşayan Iğdırlıların da kayıtsız kalmadığı baraj ya- pımı hakkında görüşlerini aldığımız Iğdırlılar Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Av. Sinan Bayat, "öncelikle Iğdır geçmişte olduğu gibi yeşiliyle anılmalı, doğa katliamıyla değil" dedi. Bayat, açıklamasında şunları dile getirdi: "Iğdır'da bölge halkının tarım için baraja ihtiyacı olduğu kadar, çevreye de ihtiyacı var. Doğasının yok edildiği bir baraj günü kurtarma adına belki verimli gelebilir ama geleceği hesaplamak ve gelecek nesilleri düşünmek zorundayız. Bize göre orta bir formül bulun- ması gereketiğini düşünüyoruz. Biz istiyoruz ki Iğdır yaşanabilir bir şehir olsun. Baraj yapılsın ama doğaya saygı gösteren, ekonomik kazanımları da olan bir il olsun.

BU B ARAJ NEDEN YAPILMAK İSTENİYOR?

Bahsedilen yer Iğdır'ın Tuzluca İlçesi'ne bağlı Yukarı Cıyrıkçı Köyü yakınında. Burada bulunan Aras Nehri Kuş Cenneti yaklaşık 20 kilometrelik alanı kapsıyor. 3 bin 300 kilometrekarelik alanı bulunan Van Gölü'nden daha çok kuş barındırıyor. Burası 258 tane kuş türüne yataklık ediyor. Türkiye genelindeki kuş türünün yüzde 51'ini barındırıyor. Afrika, Sibirya'da dahil olmak üzere Asya ve Ortadoğu'daki kuş- ların göç yolları üzerinde bulunuyor. Öte yandan bu havza bazı endemik kuşları da barındırıyor.



"BÖLGEYİ KURTARACAK OLAN ÇÖZÜMÜ GÖSTERDİK"

"Kuş cennetini korumak için bu projeden vazgeçileceğini dü- şünüyor musunuz?" sorusunu yönelttiğimiz Bayat, "Iğdır Ovası su ihtiyacının büyük bir kısmını Aras Nehri'nden karşılıyor. Bu barajla birlikte amaç tarımsal anlamda su ihtiyacını giderebilmek. Bunu yaparken maaselef istemediğimiz sonuçlar da doğabiliyor. Tıpkı kuş cennetinin zarar görmesi gibi. Bu konuda Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu; 2006'dan beri çalışma yapıyor. Onların çözüm önerisi, regülatörlerle nehirden su alınması ve damlama yöntemi ile tüm ovaya yayılması. Bu bize göre de mantıklı bir çözüm. Orman ve Su İşleri Bakanı 'doğa bozulmaya- cak' diye söz verdi. Tabiat koruma alanı ilan edileceğini söyledi. Ama bildiğimiz kadarıyla hala ilan edilmedi. Eğer bu gerçekleşirse belki bölge o şekilde korunabilir" yanıtını verdi.
Kent Yaşam  

Editör: Haber Merkezi