Mahallelerinde olup biten imar durumlarını kendileriyle paylaşmaları durumunda, birlikte çözüm üretebilmelerinin çok daha kolay olacağını söyleyen Fazlıoğlu’na toplantıya katılan muhtarlar, mahallelerinde yapılan imar değişikliği planları hakkında bilgi sahibi olmadıklarını söyleyerek durumdan duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.

“Vatandaşa plan değişikliği hakkında bilgi veremiyoruz”
Yapılan imar plan değişikliklerinin askıya çıkmasının zorunlu olduğunu ama nerde, ne zaman, hangi birimde askıya çıktığından dahi haberdar olmadan, mahallelerinde yapılan çalışmaları vatandaşla birlikte gördüklerini ifade eden muhtarlar, “Askıya çıkan planların hangi birimde, hangi odada askıya çıktığını bilmiyor, takip edemiyoruz. Planları öğrendiğimizde de itiraz etme süresi dolmuş oluyor. Dolayısı ile mahalle halkına konuyla ilgili yeterli bilgi veremeyip, itiraz etme süresini de doldurduğumuz için etkili olamıyoruz” dediler.



“3194 sayılı imar kanununa göre yaşadığımız çevrenin çağdaş ve düzenli şehirleşmeye geçilebilmesi için, belediye yetkililerinin gelişme alanlarını iyi seçmesi, vatandaşların çarpık yapılaşmaya başlamadan önce parselasyon işlemlerini tamamlaması ve bunun sonucunda da sosyal ve teknik altyapılarını inşa etmeleri gerekmiyor mu” diye soran Yeşilköy Mahalle Muhtarı Bülent Yurtsever, “Ne yazık ki ülkemizdeki hızlı nüfus artışı, köylerden kentlere olan aşırı göçler, belediyelerin maddi yetersizlikleri ve siyasi tutarsızlıkları gibi sebeplerden ötürü çarpık, plansız ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilememiştir. Oysa vatandaş oturduğu mahallenin yapılaşmasında söz sahibi olsa bu çarpık yapılaşmanın önüne geçebilir” diyerek, ilgili yerlerde askıya çıkarılan planların, muhtarlıklara da gönderilmesi gerektiğini, muhtarlarında plan değişikliği ve tadilatlarla ilgili mahalleliye doğru bilgi vermesi gerektiğini söyledi.
“Plan tadilat ve değişikliği raporları muhtarlıklarda da askıya çıksın” diyen Muhtar Yurtsever, “Nasıl ki mahalleyle ilgili emlak raiç bedelleri muhtarlıklarda askıya çıkıp belirli süre vatandaşların bilgisine sunuluyorsa, plan değişiklikleri de belediyelerin katlarında yada müdürlüklerinde değil de ilgili mahalle muhtarlıklarında askıya çıkmalı. Mahalleli de bilgilenmeli, itiraz edecekse etmeli” dedi.

Mimarlar Odası’nın düzenlemiş olduğu toplantıya katılan Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu’da muhtarların kamu adına dava açma hakkı olduğunu fakat hem maddi, hem manevi, hem de bilgi açıdan eksik oldukları için yeterli duyarlılığın gösterilmediğini ifade ederek, “Destek olunursa, kararlı inançlı ve konuya duyarlı muhtarlarımızın çok daha iyi çalışacağına inanıyorum” diyerek toplantıyı düzenleyen Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği’ne teşekkür etti.
Yeşilköy Mahalle Muhtarı Bülent Yurtsever, bu önerisinin yasa tasarısı olması için, muhtarlar derneklerinin ve federasyonların harekete geçmesi ve yetkililerinde duyarlı olmasının gerektiğini söyledi.

Selvi Sarıtaç
 

Editör: Haber Merkezi