İstanbul Bahçelievler Cumhuriyet Halk Partisi kadın kolları, medeni kanun’un kabulünün yıl dönümünde bir basın açıklaması yaptı. Kanunun meclisten geçmesinin 96. Yılında “başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, eşitlik ve demokrasi mücadelesinde bize güç katan tüm devrimcileri sevgi, saygı ve şükranla anıyoruz” diyerek başlayan açıklamada “Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesi, kadının insan hakları açısından dev bir adımdır. Bu yasa kadını ve erkeği yurttaşlık temelinde eşitlemiştir. Erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemeler kaldırılmış, tek eşle evlilik esası getirilmiştir. Kadınlara boşanma, mahkemede tanıklık yapma, eşit miras, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf yapma hakkı tanınmıştır.” Şeklinde devam ediyor.

1 ocak 2002’de güncellenen yeni türk medeni kanunu için “günün değişen koşullarına uygun hale getirilmiştir.” deniyor.

İstanbul sözleşmesi hukuksuz bir şekilde feshedildi

AKP iktidarının kadın erkek eşitliğine inanmayan zihniyeti, her geçen gün kazanılmış haklarımızı aşındırdı. 2017 yılında “müftülere resmi nikâh yetkisi” tanındı. Böylece laik hukukun simgesi olan Medeni Kanunu’muzla sağlanan hukuk birliği göz ardı edildi. 2021 yılında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir gece yarısı kararı ile kadının yaşam hakkını savunan İstanbul Sözleşmesi hukuksuz bir şekilde feshedildi. Şimdi de kadının nafaka hakkına göz dikildi.”

Boşanan kadınların aldığı nafaka türlerine değinen açıklamada kadın dayanışma vakfının verilerinden yararlanılıyor. Nafakalarla ilgili eleştirilere “Bir gün evli kalıp ömür boyu nafaka ödediğini iddia eden erkekleri TÜİK verileri bile yalanlıyor. 2020 yılında açıklanan TÜİK verilerine göre, Türkiye’de boşanmaların sadece yüzde 2.2’si bir yıldan az evlilikleri kapsıyor.” Şeklinde cevap veriliyor.

“Hepimiz Eşit, Hepimiz Tok, Hepimiz Güvende, Hepimiz Özgür Oluncaya Dek Mücadelemiz Sürecek” diyerek açıklama son buluyor.

Editör: Haber Merkezi