Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı Projesi kapsamında Kağıthane metro istasyonunda incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yapılan çalışmalarda gelinen son noktaya ilişki bilgileri paylaştı. 2021 yılında ilk test sürüşlerine başlayacaklarını belirten Karaismailoğlu, "Hava yolu trafiğinde küresel bir hub olma iddiamızı destekleyen İstanbul Havalimanı'mızla birlikte Göktürk, Kemerburgaz, Kağıthane, Beşiktaş'a ulaşan 37,5 kilometre uzunluğundaki bu metro hattımız 9 istasyondan oluşuyor. Projemizde bugüne kadar 76 bin 509 metre tünel açarak tünel çalışmalarımızı tamamladık. 1 milyon 518 bin 322 metreküp beton dökerek beton işlerinin yüzde 97,5'ini bitirdik. 74 bin 20 kilometre ray montajı yaparak bu işleri de yüzde 96,6 oranına ulaştırdık. İstasyonlarımızda 154 bin 448 metrekare kapalı alan oluşturduk. Aynı anda 10 adet TBM ile Türkiye'nin en fazla tünel açma makinesi kullanılan projesini yürüttük. İlk ray kaynağını Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Ocak 2020'de yaptığımız metro hattımızda, son TBM'nin çalışmalarını 10 Mayıs 2020'de tamamlayıp Gayrettepe istasyonuna ulaştık. 8 Eylül 2020'de ilk trenlerimizi raylara indirdik. Kasım 2021'de de bu noktada, ilk sinyalizasyon test sürüşlerini başlatacağız." dedi.

“TÜRKİYE'NİN EN HIZLI METROSU KAĞITHANE'DE”

Karaismailoğlu yapılacak metronun ülkenin en hızlı ağı olacağını vurgularken, "Metro hattımız, ince işleri devam eden Kağıthane istasyonumuzda yüzeyden Kabataş-Mahmutbey metro hattına entegre olacak. Gayrettepe istasyonunuzda da Yenikapı-Taksim-Hacıosman metrosuna entegre olacak. Ayrıca, yapımı Bakanlığımız tarafından devam eden Arnavutköy-Başakşehir-Halkalı metrosu ile Küçükçekmece Marmaray'a kadar devam edip metro hattımız 70 kilometreye ulaşacak. Hattımızda işletilecek trenler, önce otomatik, ardından da sürücüsüz çalışacak ve saatte 120 kilometre gibi rekor bir kent içi raylı sistem hızına ulaşacak. Yani ülkemizin en hızlı metrosu olacak. Tek yön yolcu kapasitesi saatte 38 bin 400 olarak planlanan hat üzerinden günde 600 binin üzerinde yolcu taşınacak. Projenin toplam ilerleme oranının yüzde 91,86 olduğunu memnuniyetle ifade etmek istiyorum." İfadelerine yer verdi.

KAĞITHANE- İSTANBUL HAVALİMANI ARASI 25 DAKİKA

Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, Bakan Karaismailoğlu'na metro ziyareti sırasında eşlik etti. Başkan Öztekin metro projesinin Kağıthane'ye birçok alanda kazanımlar sağlayacağını belirterek; ''Vatandaşlarımız Kağıthane'den metroya bindiğinde 25 dakika içinde İstanbul Havalimanı'na ulaşabilecek. Bu da ilçemizi başta ulaşım olmak üzere turizm, ticaret ve istihdam konularında çok ileriye taşıyacak.Kamunun yanında Kağıthane'miz özel sektörden de birçok yatırım aldı. Son 2 yılda otel, hastane, üniversite, havayolu şirketi gibi özel sektör yatırımlarının yeni adresi Kağıthane oldu. Bu noktada Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, bakanlarımıza, milletvekillerimize, Kağıthane'ye verdikleri destekten ötürü saygı ve şükranlarımı sunarım. Metro projesinin hayata geçmesinde emeği olan mühendisinden işçisine tüm çalışanlarımıza da kolaylıklar diliyorum.'' diye konuştu.

Bakan Karaismailoğlu ve Başkan Öztekin metro incelemelerinin ardından birlikte Kağıthane Belediyesi'ne geçti. Başkan Öztekin burada mevcut ve yeni dönem çalışmalarıyla ilgili Bakan Karaismailoğlu'na bilgi verdi. İstişare sonrası Bakan Karaismailoğlu ve Başkan Öztekin Sadabad mesiresinde yürüyüş yaparak restorasyonu tamamlanan tarihi eserleri inceledi.

Editör: Haber Merkezi