Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı tarafından Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’ndan Ataköy sahile kadar yapılan 5 Haziran Dünya Çevre Günü Yürüyüşü’ne katılarak, DATİ Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran’ın "DATİ Holding olarak Bakırköy Belediyesi'nden aldığımız ruhsatla çalışmalara başladık. Ayrıca belediyeye dolgu ruhsatı karşılığı yaklaşık 6 milyon lira ruhsat harcı ödedik" açıklamasına, Dünya Çevre Yürüyüşü’ne katılan Bülent Kerimoğlu, “Ruhsat dolguya verildi, binaya değil” diyerek cevap verdi.

“BELEDİYE, YAT LİMANI VE DENİZ DOLGUSUYLA İLGİLİ ONAY VERMİŞTİR”

Bakırköy İlçe Başkanı Celal Sevinç’in yanı sıra bazı İstanbul milletvekili adayları ve partililerin de katıldığı yürüyüşün ardından açıklama yapan Kerimoğlu, Mega Yat Projesi ve denizin doldurulmasının 2004 yılında başlayan bir süreç olduğunu, ilgili firmanın 2004 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla projelendirme çalışması yaptığını; 2007, 2008, 2010 ve nihayetinde 2014’te sonuçlandırıldığını belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra Ulaştırma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve 2014’te de Maliye Bakanlığı yasal süreci tamamlamıştır. Bu arada içinde Bakırköy Belediyesi’nin de olduğu 18 kurumdan da görüş ve onay alınmıştır. Bakanlıklar ve kurumlar nezdinde bütün yasal süreci tamamlayan DATİ Holding’e belediye, sadece yat limanı ve deniz dolgusuyla ilgili onay vermiştir. Dolgu alanını tescil ettik ve haritada kayıt altına aldık. Üst yapılarla ilgili bize ne başvuru var ne de bizim verdiğimiz inşaat izni ruhsatı var” diye konuştu.

SOLMAZ: RANTA KURBAN EDİLİYORUZ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına eyleme katılan Süleyman Solmaz da, "Rant üzerinden elde edilen yağma ve talan üzerinde ayak basacağımız kara kalmayacak noktaya geldi. Bunun karşılığında yöneticiler bu yağma düzenini devam ettirmek için denizleri doldurmaya başladılar. Ne yazık ki biz birlikte düşünme ve yönetme kültürünü geliştirmediğimiz sürece üretemeyeceğiz" dedi.
Kerimoğlu'nun kaçamak cevapları tatmin etmedi
İnşaat projesine ait başvuru olduğu zaman, tüm İstanbul’u ilgilendirdiği için meslek odaları, sivil toplum örgütleri, büyükşehir belediye meclisi üyeleri ve il başkanlığı ile değerlendirme yaparak ortak karar vereceklerin ifade eden Kerimoğlu, “Bu arada bir konuyu da açıklamak istiyorum eğer biz 45 gün içinde projeyi onaylamazsak Büyükşehir Belediyesi veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projeyi onaylayabilir” dedi.



Bülent Kerimoğlu'nun açıklamaları alanda tatmin edici bulunmazken, vatandaşların tepkilerini de içine alan soruları basın mensupları dile getirdi. Basın mensupları, Kerimoğlu’na “Ortak düşünce dediniz. Dolguya karşı olduğunuzu söylüyorsunuz; ama belediye ruhsat vermiş. Burada bir çelişki yok mu? Siz ruhsat vermeseydiniz bugün bu sorunlar yaşanır mıydı? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projesi olması hasbiyle ‘Belediye olarak ruhsat vermek zorundayız’ dediniz. Ancak sonrasında dava açabilirdiniz. Bu hakkınızı neden kullanmadınız?” diye sordu.

Basın mensuplarının sorularına doğrudan yanıt vermekten kaçınan Başkan Kerimoğlu, konunun iki şekilde incelenmesi gerektiğini, alt yapı ve üst yapı olarak değerlendirilmesini, bugünkü konunun üstyapı olduğunu, üstyapıyla ilgili ruhsat talebinin gelmediğini söyledi. Kerimoğlu verilen ruhsatın da dolgu ruhsatı olduğunu söyledi.

DATİ HOLDİNG'İN BELGELERİ KERİMOĞLU'NU YALANLADI






DATİ Holding, 15 Ekim 2014’te Bakırköy Belediyesi’ne müracaat etti. Müracaat yazısının son 2 satırı aynen şöyle:
"18 pafta 546 Ada 142 sayılı parselde yapımı planlanan Ataköy Mega Yat limanı ve geri dolgusu olarak EKLİ projelerin ve dokümanların tekkik edilerek gerekli inşaat izinlerinin verilmesi hususunda gereğinin yapılmasını arz ederiz."




Bunun üzerine Bakırköy Belediyesi harç olarak 5.950.000 TL yatırılmasını istemiş, ilgili firma harcı yatırmış, Bakırköy Belediyesi 30.10.2014 tarih ve 30267 sayılı makbuzla tahsil etmiş. Bunun üzerine belediye14.11.2014 tarihli yazı ile “(...) planlı alanlar tip imar yönetmeliğinin 59. maddesi gereği onaylanan proje üzerinden her türlü teknik sorumluluğun ilgili kuruma ait olması şartı ile söz konusu yat limanı inşaatının yapılması hususundaki gerekli iznin verilmesini olurunuza arz ederim.” denildi. “Olur” imzası başkan adına başkan yardımcısı Erkan Kılıç tarafından atıldı.



SELVİ SARITAÇ

 

Editör: Haber Merkezi