İstanbul’daki Balkan göçmeni Cumhuriyet Halk Partili üyeleri bir araya getirmek amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Grup Başkan Vekili Kemal Akar’ın öncülüğünde düzenlenen geceye CHP İstanbul 2. Bölge milletvekili aday adayları Şinasi Öktem, Ayşe Hale Atalay, Kemal Çiloğlu ve Tülay Bal katıldı. Geceye katılan milletvekili aday adaylarının hepsine teşekkür eden CHP İBB eski Grup Başkanvekili Kemal Akar, CHP İstanbul eski İl Başkanı ve 2. Bölge Milletvekili Aday Adayı Şinasi Öktem ile Balkanlar’da yaşanan olaylarla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla yaptıkları çalışmaları anlattı.






Akar, konuşmasında şunları söyledi; Balkanlarda doğmuş bir insan olarak geçmişte Bosna'da yaşanan Sırp Katliamı' na karşı o süreçte dayanışma içinde olduk. Yine Kosova'da Sırplar'ın zulmüne uğrayan Kosavalıların yürütmüş olduğu mücadelede yanlarında yer aldım. Daha sonra doğum yerim olan Makedonya'ya başlayan gezilerimle Balkanlara karşı var olan ilgim ve duyarlılığım artarak devam etti. Bu ilgi ve duyarlılık içinde Makedonya'da ve Balkanlarda yaklaşık 700 yıllık tarihi olan Osmanlı Belgeleri'ni incelemeye başladığımızda orada yaşayan insanlarımızın ciddi anlamda zulüm gördüğünü katledildiklerini ve topraklarından sürüldüklerini görebiliyoruz.
‘Ülkemizde 20 milyon Balkan kökenli yurttaşımız var’




Makedonya ve Balkanlar konusunda uzman H. Yıldırım Ağanoğlu'nun kaleme almış olduğu 'Balkanların Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Balkanların Makus Talihi Göç' adlı kitabı incelediğimizde şu an Türkiye'de yaklaşık 20 milyon Balkan kökenli yurttaşımızın yaşadığını görebiliyoruz. Daha nice tespitler ışığında Cumhuriyet Halk Partisi'nin Balkanlar'da daha aktif bir politika izlemesi gerektiği düşüncesiyle bir toplantıda Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na tespitlerimizi sunduk. O toplantının ışığında Balkanlara ilişkin çalışmaları yapmak üzere beni ve CHP İstanbul 2. Bölge Milletvekili Aday Adayımız Şinasi Öktem ile Genel Başkan Yardımcımız Haluk Koç'u görevli kıldılar. Bu ön toplantı görevlendirmenin bir parçası oldu. Bu çalışmayı gelecekte Balkan kökenli CHP'li arkadaşlarımızın bir platform etrafında politika üretmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirmeyi planladık. Bu çalışmalarla toplantılara katılım sayısını arttırarak Balkan kökenli CHP'li kardeşlerimizin politikada etkin rol alabileceklerini düşünüyoruz.






‘Balkan göçmeni yurttaşlarımız için çifte vatandaşlık yasası hayata geçmelidir’
Bu geceye katılan arkadaşların hepsine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Balkanlardaki insanlarımıza yiyecek ve gıda yardımı yapmak yeterli değildir. Balkanlar'da yaşayan insanlarımızın Türkiye Cumhuriyeti'nde bizlerle aynı imkanlara sahip olabileceğini sağlayacak çifte vatandaşlık yasasının hayata geçmesi gerekmektedir. Yine Balkanlar'daki belediyelerle CHP'li belediyelerin sembolik kardeş belediyecilik anlayışı yerine daha aktif kardeşlik belediyecilik sürecinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu toplantımız kesinlikle şoven bir yaklaşımla düzenlenmiş bir toplantı değildir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan onur duyan, Atatürk ilke ve düşüncelerini özümseyen herkes din, dil, etnik köken ve mezhep farklılıkları bir tarafa bırakılarak bizim kardeşlerimizdir. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan onur duyan insanlarız. Ancak politikada ve ülkede mühacir muamelesi görmek yerine bu ülkenin asli bireyleri olarak daha aktif politikalar üretmek için bir araya gelmek zorundayız. Biraz önce de ifade ettiğim gibi bu toplantılar çoban ateşi gibi büyüyecek geniş halkalar halinde daha büyük toplantıları beraberinde getirecektir.
‘Asıl hedefimiz 7 Haziran’da partimizi iktidara taşımaktır’





Bunun için partimizde yaklaşan bir ön seçim nedeniyle 2. Bölge'den aday adayı olan Balkan kökenli Ayşe Hale Atalay, Kemal Çiloğlu, Tülay Bal, Muradiye Şit arkadaşlarımız ve bir Balkan Sevdalısı olan aynı zamanda partimiz tarafından Balkanlar'da çalışma yapmak üzere görevli kılınan eski İl başkanımız ve 2. Bölge Milletvekili Aday Adayımız Şinasi Öktem’e aramızda oldukları için teşekkür ediyor, kendilerine başarılar diliyoruz. Asıl görevimiz ön seçimden sonra 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde partimizi iktidara taşımaktır. Boşnak, Batı Trakya, Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan kökenli arkadaşlarımızı temsilen RUİAD Başkanı Cavit Ganiç, Bayrampaşa eski İlçe Başkanı Zahit Gürdal, CHP Eyüp Belediye Başkan Adayı Ferzan Özer, Eski Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı İsmail Rüstemoğlu, Rumeli Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı ve Büyükşehir CHP Meclis Üyesi Fettah Dindar, Gaziosmanpaşa CHP Belediye Meclis Üyesi ve ilçe Sekreteri Akif Altın, Necibe Kumi Arslan arkadaşlarımıza bu gecemize katıldıklarından dolayı teşekkür ediyorum.
Öktem; Ben de sizden biriyim




CHP İstanbul 2. Bölge Milletvekili Aday Adayı Şinasi Öktem, uzun yıllardır Edirne'de bağcılık ve çiftçilikle uğraştığını belirterek, "Bu nedenle sizleri daha yakından tanıma şansı buldum. Yaşadığız sorunları çok iyi biliyorum. Kendimi sizlerden biri olarak görüyor, buradaki tüm aday adayı arkadaşlarıma ve hepimize başarılar diliyorum” diye konuştu. Toplantı bitiminde katılanlara H. Yıldırım Ağanoğlu’nun Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Balkanların Makus Talihi Göç adlı kitabı hediye edildi.
'

Editör: Haber Merkezi