İstanbul Büyükşehir Belediyesi önceki dönem  Bahçelievlerden seçilen Meclis Üyesi Mehmett Berke Merter'in her ilçede halk kütüphaneleri olmalı önerisi de İstanbul Büyükşehir Belediyesince hayat buldu. İBB, geleneksel kütüphane anlayışını değiştiren projesiyle hem kütüphane hem de eğitim merkezi olarak faaliyet gösterecek kütüphaneler kazandırmaya başladı. Bu amaçla kolları sıvayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi proje kapsamında hazırlık aşamasında olan 20 ayrı kütüphanenin ilkini Sultangazi'e hizmete açtı. İlçe merkezinde açılan 8 katlı bina 13 bin kitap ve eğitim merkezi ile ilçedekilere hizmet verecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehmet Berke Merter, meclis üyeliği yaptığı dönemde gerek yazılı gerek sözlü olarak İstanbul'da halkın kolay ulaşabileceği şekilde tasarlanacak halk kütüphanelerinin çoğaltılmasını istemişti. Dönemin belediye başkanlarının görmezden geldiği halk kütüphaneleri önerisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından hayata geçirildi. Göreve gelir gelmez İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki bulunan binasını Avrupanın en geniş kapsamlı kütüphanesi olması için kolları sıvadıklarını açıklayan İmamoğlu, şimdi de İstanbul'un yirmi ayrı noktasına hem kütüphane hem de eğitim merkezi olarak hizmet verecek halk kütüphaneleri projesini hayata geçirdi.

'Kütüphane hizmeti çok sevindirici'

Konu ile ilgili açıklamada bulunan önceki dönem İBB meclis üyesi Mehmet Berke Merter, 'İstanbul'da yüzbin kişiye düşen kütüphane sayısının 0,4 oranı ile en alt seviyede olduğunu görmüş ve Bu konuda önerilerimizi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne sunmuştuk. Sayın İmamoğlu'nun göreve gelir gelmez bu yönde çalışmaları başlatması ve devam ettirmesi gerçekten memnuniyet verici. Kütüphane sayısının azlığı bir tarih ve kültür başkenti olan İstanbul yakışmıyordu. Bu çalışmalar gerçekten çok sevindirici ve devam etmesini temenni ediyorum' dedi.

Kütüphaneler tanıtılmalı, kitap bağışı yapılmalı

Halk kütüphanelerinin tanıtım ve duyurularının da yeterli şekilde olması gerektiği ve insanların bu kütüphaneleri kullanmaları yönünde teşvik edici çalışmaların da olması gerektiğini belirten Merter, ayrıca herkesin köşede kıyıda duran çok sayıda kitapı olduğunu biliyoruz. Bu kitapların halk kütüphanelerine bağışlanarak okunmasını sağlamak amacıyla da yeterli duyuruların yapılması durumunda çok sayıda kitap bağışcısının da ortaya çıkacağına inanıyorum' dedi.  FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi