AK Parti tarafından son günlerde gündeme getirilen sosyal medya düzenlemesinin kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. AK Parti ve MHP vekillerinin oyları ile kabul edilen sosyal medya yasasına göre  1 milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal medya şirketlerini "sosyal ağ sağlayıcısı" olarak tanımladı. Yasaya göre her sosyal ağ sağlayıcısı, Türkiye'de en az 1 temsilci belirlemek, eğer bu temsilci gerçek bir kişiyse Türk vatandaşı olmak zorunda. 

TWİTTER KABUL ETMEDİ

Türkiye'de yoğun olarak kullanılan sosyal medya uygulamalarından olan Twitter'ın Türkiye'de şuan için temsilci bulundurmayı kabul etmediği bildirildi. Bu durum devam ettiği taktirde yeni yasa ile birlikte twitterı çeşitli cezalar bekliyor.

YENİ YASA İLE GELEN CEZALAR NELER?

Türkiye'de temsilci bulundurmayan şirketlere 5 maddelik yaptırım süreci uygulanacak. İlk etapta temsilci bulundurulmaz ise 1-10 milyon TL idari para cezası,10 gün içinde bulundurulmazsa 30 milyon TL idari para cezası,3 ay süre boyunca Türkiye'deki reklam çalışmalarını durdurma cezası,Son aşamanın birinci adımında %50 bant genişliği daraltma cezası, İkinci adımda ise %90 bant genişlği daraltma cezası, Bant genişliği daraltma cezası alan şirketler, 4 saat içinde kararı uygulamak zorunda kalacaklar.

BİR SORUN OLUNCA TEMSİLCİLER CEVAP VERMEK ZORUNDA

Yeni yasaya göre sosyal ağ sağlayıcısı olan şirket yapılan şikayet başvurularına 48 saat içerisinde dönüş yapmak zorunda kalacak. 48 saat içerisinde dönüş yapmayan şirketlere 5 milyon TL para cezası uygulanacak, eğer cezai yaptırım yerine getirilmezse 10 milyon TL para cezası verilecek. Ayrıca hukuka aykırı olan ve mahkeme tarafından bildirilen içerik kaldırılmaz ise doğacak maddi zararları sosyal ağ sağlayıcı şirketler karşılayacak.

Kent Yaşam Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi