Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı, merkeze uzaklığı 26 kilometre olan ve Erzurum-Kars-Iğdır karayolu üzerinde yer alan şirin köyde yaşayanlar küresel salgın korona virüs yetmezmiş gibi birde topraklarından olacaklarını duyunca eylem yaptı. İlçeye yapılacak olan Karakurt barajının köyü sular altında bırakacağının açıklanmasının ardından, Jandarma ekipleri köyün boşaltılmasını istedi. 150 hane bulunan 1600 nüfuslu köyde yaşayanlar ise ne yapacağını şaşırmış durumda. Iğdır ovasının sulanması ve Hidro Elektrik Santrali ile birlikte yılda 345 GWh civarında elektrik üretmesi planlanan Karakurt Barajı'nda su tutulmaya başlandı. Bu durum yakın zamanda köyü sular altında bırakacak. 

EVDE KAL ÇAĞRISI YAPIP, BÜTÜN KÖYÜ SOKAĞA ATIYORLAR

Evlerini terk etmeleri için 4 gün süre verildiğini anlatan Köylüler tepkilerini şöyle dile getirdi: ''Devlet bize el uzatsın. Çocuklarımla birlikte nereye gideyim. İran'a, Suriye'ye bakacağına devlet bize baksın. 44 tane ağacım için 120 TL veriyorlar. Bu para ile ben nereye gideyim? Biz mağduruz. Oy veriyoruz, milletvekili çıkarıyoruz bir tanesi sesimizi duymuyor. Yerimi, yurdumu yapsın evimin ve tarlamın değerini bana versin gideyim. Bu hastalık günlerinde millet dışarı çıkmayın diyor, bunlar ise bütün köyü sokağa atıyor'

KÜLTÜR VARLIĞI HİÇE SAYILIYOR

Köyde tescilli kültür varlığı olarak kabul edilen 20 tarihi ev ve kilise de bulunuyor. Kanun buralara çivi dahi çıkılamayacağını söylüyor ancak köylülerin anlatımıyla bunları umursayan yok. Barajı yapan firma ile önce ruhsatsız taş ocakları nedeniyle karşı karşıya gelmişler sonra da kamulaştırma bedeli yüzünden. Köyde eylem yapmışlar, şantiyeyi basmışlar, Meclis’e kadar gidip dertlerini anlatmışlar, 24 Haziran seçimleri öncesi “oy vermeye gitmeyeceğiz” diye pankart bile asmışlar ama sorunlarına çare bulamamışlar. Köylülerin yarısı parasını almış, yarısı alamamış. Kendilerine verilen para ise taşınmazlarının ederi değil. Paha biçilemeyecek olan şey evleri, tarlaları, ağaçları, işyerleri yani kısacası hayatları. Şimdi kısa sürede evlerini boşaltmaları isteniyor. 

Editör: Haber Merkezi