İETT, 4 Şubat’ta “İstanbul gece ulaşım rehberi” başlığıyla internet sitesinden yaptığı duyuruda İstanbul’da gece saatlerinde 116 aracın 358 sefer ile hizmet verdiğini açıkladı. İstanbullular ise evlerine ve işlerine ulaşmak için kullanmak istedikleri metro ve tramvay hatlarının erken saatte sona ermesine tepki gösterdi.

“GECE DURAKTA BEKLEMEK TEHLİKELİ”
Vatandaşlar, “İETT’nin otobüslerini gece kullanmak sırat köprüsünden geçmek gibi. Otobüslerin kalkışlarının saat aralığı çok fazla olduğu için beklesek de zor geliyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde durakta metrobüs ve otobüs beklemek tehlikeli” dedi.

“RAYLI SİSTEM 02.00’YE KADAR UZASIN”
Metro ve tramvay seferlerinin çok erken saatte bittiğini söyleyen vatandaşlar, “Kadir Topbaş’tan metro ve tramvay seferlerini gece 02.00’ye kadar uzatmasını istiyoruz. Metrobüs durakları çok tehlikeli. Duraklarda güvenlik görevlisi yok. Evimize ve işimize taksiyle gitmek zorunda mıyız? ” diye sordu.

İETT: 116 ARACIMIZ SABAHA KADAR ÇALIŞIYOR
İETT yaptığı açıklamada 11 hat üzerinden 116 aracın, gece 12 ile sabah 06.00 arasında hizmet verdiğini duyurdu. Buna göre, Sultanbeyli-Üsküdar (11ÜS), Beykoz-Kadıköy (15F), Sarıyer-Hacıosman-Mecidiyeköy-Taksim (25G), Taksim-Atatürk Havalimanı (TH-1), Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı (SG-1), Taksim- Sabiha Gökçen Havalimanı (SG-2), Tuzla- Kadıköy (130A), Sabiha Gökçen Havalimanı- Kurtköy-Kadıköy ( E-10), Sabiha Gökçen Havalimanı 4.Levent Metro (E-3), Rumeli Feneri/Garipçe-Taksim (40), otobüsleri ve Beylikdüzü- Söğütlüçeşme metrobüs seferleriyle birlikte toplamda 11 hatta gece seferleri düzenleniyor.

GECE GÜZERGÂHI GÜNDÜZDEN FARKLI
15 F numaralı Beykoz-Kadıköy hattı gece güzergahı gündüzden farklı olarak Üsküdar’a, 11ÜS numaralı otobüs ise Ümraniye'ye uğrayarak yolculara kolay ulaşım imkanı sunuyor. Rumeli Feneri/Garipçe- Taksim(40) ve Sarıyer-Hacıosman- Mecidiyeköy-Taksim(25G) otobüs ise sadece gece çalışıyor. Sibel GÜLERSÖYLER-Kent Yaşam


İŞTE DÜNYADA METRO SAATLERİ

Londra metrosu: 05.00 ile 00.30 saatleri arasında Londra halkına hizmet veriyor.
Barselona Metrosu: Hafta içi (Pazartesi-Perşembe) ve Pazar günleri 05.00–24.00 saatleri arası işleyen metro, Cuma 05.00–02.00 ve cumartesi ise 24 saat çalışıyor. Yaz dönemi ve yılbaşında Cumartesi günleri ise sabaha kadar 24 saat faaliyette.
Paris metrosu: Ağa bağlı her istasyonda yılın her günü sabah 05.30 ile gece 01.15 arasında hizmet veriyor. Aralık 2006'dan itibaren ise cuma cumartesi geceleri ve tatil öncesi gecelerde, resmi bayram tarifelerinde saat 02.15'e kadar hizmet veriyor.
Berlin ve Hamburg metrosu: Burada da gece 0.30, 01.00’a kadar çalışan hatlar var. Haftasonları, cuma ve cumartesi geceleri, özel günlerde sabaha kadar çalışıyor.


Gece hizmet veren toplu ulaşım araçları
15F BEYKOZ-KADIKÖY
25G SARIYER-HACIOSMAN-MECİDİKÖY- TAKSİM
34G BEYLİKDÜZÜ-SÖĞÜTLÜÇEŞME (METROBÜS)
40 RUMELİ FENERİ/GARİPÇE- TAKSİM
E-10 SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI-KURTKÖY- KADIKÖY (Ekspres hat)
E-3 SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI-4. LEVENT METRO (Ekspres hat)
11ÜS SULTANBEYLİ-ÜSKÜDAR
130A TUZLA-KADIKÖY
TH-1 TAKSİM-ATATÜRK HAVALİMANI (Ekspres hat-DHE)
SG-1 KADIKÖY-SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI (Ekspres hat- DHE)
SG-2 TAKSİM- SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI (Ekspres hat- DHE)

Sibel GÜLERSÖYLER-Kent Yaşam
 

Editör: Haber Merkezi