Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’yı müze yapan 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştay'ın karar gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu ve cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu kaydedildi. Kararın ardından Ayasofya, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi ve cami statüsünü yeniden kazandı. 

24 TEMMUZ'DA CUMA NAMAZI İLE İBADET BAŞLIYOR

Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasına ilişkin Millete Sesleniş konuşması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  ''Ayasofya, 86 yıl aradan sonra yeniden, Fatih Sultan Mehmet Han’ın vakfiyesinde belirttiği şekilde cami olarak hizmet vermeye başlayabilecektir. Bu kararın milletimize, ümmete ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Tüm camilerimiz gibi Ayasofya’nın kapıları da yerli ve yabancı, Müslim ve gayrimüslim herkese sonuna kadar açık olacaktır. İnsanlığın ortak mirası olan Ayasofya, yeni statüsüyle herkesi kucaklamaya, çok daha samimi, çok daha özgün şekilde devam edecektir. İnşallah 24’ünde hep birlikte burada cuma namazımızı kılar ve Ayasofya’yı da o gün her şeyiyle bitmiş olarak ibadete açarız” dedi.

"YENİ İSMİ AYASOFYA-İ KEBİR CAMİİ"

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın muze.gov.tr sitesinde müze olarak tanıtılan Ayasofya, Danıştay'ın kararı ve Başkan Erdoğan'ın imzası sonrası "AYASOFYA-İ KEBİR CAMİİ" olarak değiştirildi.

Editör: Haber Merkezi