Özgür Deniz KAYA-Kent Yaşam
Bakırköy Belediyesi’nin desteğiyle Memleket Sevdalıları Derneği tarafından Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Toplumsal Uzlaşı” söyleşisinde
Gazeteci Yazar Tuncay Özkan, Barış Terkoğlu ve Ressam Bedri Baykam önemli mesajlar verdi.
Etkinliğe Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve bazı belediye meclis üyelerinin yanı sıra Bakırköy CHP İlçe Başkanı Sait Yücel de katıldı.


‘KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK’
Açılış konuşmasını yapan Memleket Sevdalıları Derneği Başkan Yardımcısı Fuat Yıldız, hükümete karşı mücadele verenlerin birbirini ötekileştirmeden hareket edilmesi gerektiğini belirterek, “Ayrıştırmanın bedellerini Sivas’ta, Maraş’ta, Çorum’da iliklerimize kadar yaşadık. Daha ne kadar yaşayacağız?” diye sordu. Siyasi partilerin birlik ve beraberlik mesajlarının toplumsal uzlaşıya yarar sağlayacağını söyleyen Yıldız, “Son olaylar toplumsal uzlaşı için kaybedecek zamanımız olmadığını göstermektedir” dedi.



‘TOPLUM, EMEK TEMELİNDE UZLAŞMALI’
Gazeteci yazar Barış Terkoğlu, ‘toplum’ kelimesinin ‘birlikte gitmek’ anlamına geldiğini açıklayarak, Türkiye’de toplumsal uzlaşmanın Ortaçağ’a ait ırk, din, mezhep kimliği ile değil; emekten, adaletten yana sosyal bir sisteme dayandırılan ortak bir yurttaşlık kültürünü oluşturmaktan geçeceğini söyledi.
Her zaman herkesle uzlaşılamayacağının altını çizen Terkoğlu, “Eğer toplumda insanların emeğini sömüren bir toplumsal sınıf varsa, toplum onlarla uzlaşmasın” dedi.
İnsanların etniksel, dinsel, mezhepsel kimlikleri veya cinsel yönelimleri nedeniyle kavga etmesinin neo-liberal politikalar sonucunda gerçekleştiğini belirten Terkoğlu, “Keseb’de Ermenileri, Telefer’de Türkmenleri, Kobane’de Kürtleri öldürenleri özgürlük savaşçısı ilan eden bir ülkede kardeşçe yaşayabilir misiniz?” diye sordu.
Terkoğlu, “İnsan aklının modernizmle birlikte getirdiği Aydınlanma’ya, iktidarın kaynağının gökyüzünden indirip kendi elleriyle tarihini yazmasına karşı çıkıyorlar. Felsefe kürsüleri birer birer kapanırken ilahiyat fakülteleri hızla açılıyor” dedi.
“Yurttaşlık hukukunu savunmak bile bugün ilerici bir kimliktir” diyen Terkoğlu, ‘demokrasi ve insan hakları’ kelimeleriyle özdeşleştirilen neo-liberalizmin, Türkiye gibi ülkelerde etnikçilik, dincilik, mezhepçilik, tarikatçılık ve cemaatçilik temelli Ortaçağ’a ait kimlikleri ön plana çıkardığını söyledi.


‘CUMHURİYETİN SERVETİ İNSANLARDIR’
Tuncay Özkan, Gezi eylemlerinin Türkiye’nin ikinci Kurtuluş Savaşı olduğunu hatırlatarak, “Cumhuriyetin en büyük serveti binalar değil, yetiştirdiği insanlardır. Cumhuriyetin tüm kurumları yıkılmış olsa da insanlar ayaktadır” dedi. 1980’li yıllardan itibaren felsefe derslerinin kaldırıldığını, evrim teorisinin ders kitaplarından çıkarıldığını, din derslerinin etkinliğinin artırıldığını vurgulayan Özkan, toplumsal uzlaşının CHP’de sağlanacağını ileri sürdü.


BAYKAM, İHSANOĞLU TERCİHİNİ ELEŞTİRDİ
En son sözü alan Ressam-Yazar Bedri Baykam, toplumsal uzlaşı adına laiklik, türban, din, heykel ve alkol gibi konularda taviz verilmemesi gerektiğini belirterek, “Böyle yaparsanız toplumu baskı altında tutar, dinci baskıcı bir anlayışa yol açarsınız” diye konuştu. İkinci Cumhuriyetçi ve ‘yetmez ama evetçi’lerin medyayı ele geçirerek gençleri yanlış yönlendirdiğini belirten Baykam, CHP tarafından Ekmeleddin İhsanoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığına gösterilmesine duyduğu tepkiyi dile getirince salondan büyük alkış aldı.
Soru-cevap şeklinde devam eden “Toplumsal Uzlaşı” söyleşisinin sonunda, Memleket Sevdalıları Derneği Başkan Yardımcısı Fuat Yıldız, Başkan Bülent Kerimoğlu’na çiçek takdim ederek teşekkür etti.

Özgür Deniz Kaya-Kent Yaşam











Editör: Haber Merkezi