Ümraniye Belediyesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) desteğiyle yapılan ve uluslararası nitelikte olan Resim, Hikâye ve Şiir Yarışmaları bu yıl 17. kez düzenlendi. Alanında marka olan ve birçok sanatçı adayının sanat dünyasına kazandırılmasına katkı sağlayan yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri yapılan törenle verildi.

Ümraniye Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ödül töreni sergi açılışıyla başladı. Başkan İsmet Yıldırım ve diğer protokol üyeleri serginin açılışını yaparak, eserleri inceledi. Resim kategorisinde dereceye giren ve sergileme hakkı kazanan eserler sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi.

17. Geleneksel Resim, Hikâye Ve Şiir Yarışmaları Ödül Töreni’ne katılan Jüri Üyeleri İsmail Acar, Prof. Dr. Fethiye Erbay, Özcan Ünlü ve AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Mahmut Eminmollaoğlu birer konuşma yaparak, yarışmaların bugüne gelmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak, yarışmada dereceye giren eser sahiplerini tebrik etti.

“ÜLKEMİZ ZENGİN BİR YAZIN KÜLTÜRÜNE SAHİPTİR”

Başkan İsmet Yıldırım konuşmasına Şair Sezai Karakoç ve Mütefekkir Teoman Duralı’yı anarak başladı. Yıldırım: “Türk milleti olarak edebiyatın beşiği sayılabilecek bir coğrafyada yaşıyoruz. Milli mirasımızın bize kazandırdığı nice kıymetli eserler var ki, bugün hala yolumuza ışık tutuyor. Doğu ve Batı’nın sentez noktasında yer alan ülkemiz zengin bir yazın kültürüne sahiptir. Öyle bir medeniyetin mensuplarıyız ki yüzyıllar boyu derdimizi, tasamızı, hüznümüzü ve sevincimizi güzel söz ile şiirlere dökmüşüz” dedi.

“DEV BİR KÜLTÜR MOZAİĞİ OLUŞTURMUŞTUR”

Orhun Abideleri ve Uygur metinlerinden yakın tarihe varıncaya kadar birçok eserin bugün adeta bir hazine hükmünde olduğunu kaydeden Yıldırım, “Milletimizin İslam ile şereflenmesinin ardından ortaya çıkan eserler ise yepyeni bir ruha bürünmüştür. Kendine özgü özellikleri bulunan dilimiz,  zenginliğine zenginlik katmış ve tüm birikimiyle dev bir kültür mozaiği oluşturmuştur. Anadolu’yu tasavvuf edebiyatı ile ilmek ilmek işleyen Hoca Ahmet Yesevi’den, tecrübe ve ilmini tohum tohum toprağa serpiştiren Yusuf Has Hacip’e, Yunus Emre’den, Fuzuli’ye Nabi’den Nedim’e saymakla bitmeyecek nice kalem üstadı yine bu toprakların hamuruyla yoğrulmuştur” dedi.

“GELENEĞİN VARİSLERİ OLDUĞUMUZ GERÇEĞİNİ AKLIMIZDAN ÇIKARMAMALIYIZ”

Avnî mahlasıyla şiirler yazan Fatih Sultan Mehmet ve Muhibbî mahlasıyla eserler ortaya koyan Kanuni Sultan’a atıfta bulunan Başkan Yıldırım, “Kıtalara hükmeden insanlardan bahsediyoruz. Ve aynı zamanda yüzlerce eserlik dîvanları var. Güzel sözün kıymetine bu kadar vâkıf olan bir geleneğin bugünkü varisleri olduğumuz gerçeğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. Bu kültürü ilelebet diri tutmak tarihimizin bize yüklediği bir sorumluluktur” dedi.

Yıldırım son olarak, “Geleneksel hale gelmiş hikâye ve şiir yarışmalarımızın bu gayeye hizmet ediyor olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Sözlerimin sonuna gelirken, yarışmaya katılan her bir adayımızı yürekten kutluyorum. İnşallah Ümraniye Belediyemizin organize ettiği bu yarışmalardan çıkacak olan yetenekli kalemlerin daha nice önemli eserlere imza atacağına yürekten inanıyorum” diyerek konuşmasını noktaladı.

Protokol konuşmalarının ardından 17. Geleneksel Resim, Hikâye ve Şiir Yarışmaları jürisinde yer alan Prof. Dr. Fethiye Erbay, İsmail Acar, Prof. Dr. Mehmet Hüsrev Subaşı, Doç. Dr. Mehmet Güneş, Prof. Dr. Alim Kahraman, Özcan Ünlü ve Ekber Yeşilyurt (vekaleten Aysel Koç)’a Başkan İsmet Yıldırım tarafından plaket takdim edildi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Ardından dereceye giren yarışmacılara ödülleri protokol tarafından takdim edildi. Bu yıl konusu, “Kahraman Sağlık Çalışanları” olarak belirlenen resim yarışmasında birincilik ödülünün sahibi Abdurrahim Güney olurken, Behican Aksu ikincilik, Aslıhan İkikat da üçüncülük ödülünü aldı.

Kahramanlık şiirleri temalı şiir yarışmasında ise, Yunus Kara “İki Devlet Tek Millet” adlı şiiriyle birincilik, Alperen Kızıltaş “Filistinli Büyümeyen Kahraman Hanzala’ya…” adlı eserle ikincilik, Nihat Soykan da “Oğul” şiiriyle üçüncülük ödülünü aldı.

Konusu serbest olan hikâye yarışmasının birincilik ödülü, “Batı’nın Kubbesi” adlı eseriyle Oğuzhan Açıkalın’ın oldu. Gül Sena Gökduman “Leyla’nın Zeytinleri” eseriyle ikincilik, Mehmet Akif Duman da “Büsküvi Kokusu” adlı hikâyesiyle üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

Dereceye giren yarışmacıların ödülleri Başkan İsmet Yıldırım tarafından, mansiyon alan yarışmacıların ödülleri de protokol tarafından verildi.

Resim kategorisinde birinciye 15 bin TL, ikinciye 12 bin TL, üçüncüye 10 bin TL ve mansiyon alanların her birine de 3 bin TL verildi. Hikâye kategorisinde birinciye 12 bin TL, ikinciye 10 bin TL, üçüncüye 8 bin TL ve mansiyon alanların da her birine 3 bin TL verildi. Şiir kategorisinde birinciye 10 bin TL, ikinciye 8 bin TL, üçüncüye 6 bin TL, mansiyon alanların da her birine 2 bin 500 TL verildi.

Editör: Haber Merkezi