Avukat Onur Cingil ise konu hakkında şu açıklamayı yaptı; “Haklarının arayan 750 mahalle sakini; Valilik, Üsküdar Kaymakamlığı, Üsküdar Belediyesi, TBMM, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Emlak Müdürlüğü’ne yazdıkları yazılara ve verilen Mahkeme kararlarını içeren dosyalara yıllardır bir cevap alamıyor. Belediyenin hak sahiplerine daire vereceğini söylediğini ve bu yolla 156 dönümlük arazinin hak sahiplerine toplamda 40 dönüm üzerine kurulacak binalardan daire vereceğini iddia eden mahalleliler Üsküdar belediyesini uyardıklarını ve hiçbir yapının yıkımına izin vermeyeceklerini söylüyorlar.”

“ORTADA NE BİR PROJE NE DE BİR KAT KARŞILIĞI SÖZLEŞME VAR”

Hak sahiplerinin okuduğu basın bildirisinde tapuların Milli Emlak’ta hazır olduğunu belirtirken bu tapuların bilerek ve istenerek hak sahibi olanlara verilmediğini vurgulandı. Basın metninde şu ifadeler kullanıldı: “Üsküdar Belediyesi sözüm ona kentsel dönüşüm yapacağını söylemekte ise de, burada tek yaptığı şey ise, yeni rant alanları açmak, halkın arazilerini ve paralarını almak oluyor. Halkın tapularını vermeyen Milli Emlak ile aynı doğrultuda tavırlar takınan Üsküdar Belediyesi, sanki insanlara el uzatıyormuş gibi, halka konut vereceğini söylüyor. Ortada ne bir proje ne de bir Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi var. Tek olan şey, halkın tüm haklarını almaya çalıştıkları birkaç sayfadan ibaret bir metin. Biliyoruz ki, Üsküdar Belediyesi 156 Dönümlük alanda bulunan hak sahiplerini sadece 40 Dönüme sığdırmayı düşünmekte. Sizlere bina yapacağız diyen Belediye, halk sanki tapu hakkı sahibi değil gibi davranıyor ve halktan fahiş rakamlar talep ediyor. Evini ver diyor, tahliye et, yıkıma razı ol diyor, bedeli, süresi, süreci, şartları belli olmayan bir metni korku salmak için ortada dolaştırıyor.  Tüm bunlarla birlikte bir de Üsküdar Belediyesi gizli yazışmalarla, Hazine’ye tüm alanda kazanılacak davalardaki mali ve hukuki yaptırımları kabul ettiğini ve davaların Hazine aleyhine sonuçlanması halinde de bu 156 Dönümlük alanı geri vermeyi taahhüt ediyor.” Sultan Murat Halkı, hakkı olanı verilmesini istediklerini ve yetkili olanları göreve çağırdıklarını belirtti.

“DAVUL ZURNA İLE TAPULARI VERECEKLERİNİ SÖYLEDİLER AMA VERMEDİLER”

Ayrıca hak sahiplerinin bir araya gelerek yaptıkları protestoya destek amacıyla katılan İYİ Parti Üsküdar belediye meclis üyesi Onur Çukurlu’da “Geçen hafta itibariyle buraya gelerek dertlerinizi dinledik. Bunun dışında Üsküdar meclisinde sizin bu sıkıntınızı dile getirmeye çalıştık. Biz size hizmet etmek için buradayız. Yıllardan beri burada hak sahipliğiniz var. Her seçim gelerek sizden oy kazanmak için sözler verdiler. Hatta davul zurna ile tapuları vereceklerini söylediler ama vermediler. Üsküdar Belediyesi’nin asıl görevi müteahhitlik değil, vatandaşın hakkını savunmak olacak.” dedi.  

“KİMLERE SÖZ VERDİNİZ?”

Çukurlu, Üsküdar Belediyesi bir toplantı düzenlerken mağdur bir vatandaş ile Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen arasında geçen bir diyalogu şu şekilde anlattı:

Vatandaş; “Başkanım neden tapularımızı vermiyorsunuz?” Dediğinde Başkan; “Veremem.” diyor. Vatandaş;  “Neden veremezsiniz başkanım?” dediğinde Başkan; “Çünkü mümkün değil.” İfadesini kullanıyor. Soruyorum kimlere söz verdiniz? Bu 40 dönüme 750 kişiyi sıkıştıracaksınız geriye kalan 115 dönüme ne yapacaksınız? Kimse burada kentsel dönüşüme karşı değil.”SIDIKA BAYLAN/KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi