10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle "özel gece" düzenleyen İstanbul Yerel

Gazeteciler Derneği (İYGAD) Yönetimi, bir ilki gerçekleştirerek İstanbul'da görev yapan 400 yerel basın mensubunu biraraya getirdi. Bakırköy Botanik Park Sosyal Tesisleri'nde yapılan gecede birliktelik mesajları verilirken, sanatçılar Seçil ve Sibel Yıldırım da gecede sahne alarak seslendirdikleri şarkılarla geceye renk kattılar. Çatalca Belediye Orkestrası’nın hareketli parçalarıyla kendilerini piste atan gazeteciler, bu özel günde doyasıya eğlendiler. AK Parti İstanbul Milletvekilleri Harun Karaca ve Tülay Kaynarca, İstanbul Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Oğuz Gül, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ve Avcılar Belediyesi eski Başkanı Mustafa Değirmenci, Beylikdüzü Belediye Başkan Vekili Ömer Şatır ile Belediye Başkan Yardımcısı Elif Necla Türkoğlu geceye katılan isimlerdendi.

 

YEŞİL NOKTALAR PROJESİ

Ünlü Radyo Programcısı Kadir Çetin’in sunumuyla gerçekleşen gecede, İYGAD Yönetimi sahneye çıkarak katılımcıları selamladı. Dernek Başkanı Ali Tarkaçı ise, konuşmasında güne özel mesajlar verdi. 12 yıllık derneğin gücüne dikkat çeken Tarakçı, geliştirdikleri projelerle yerel gazetecilik mesleğinin daha da iyileşeceğini ifade etti. Yerel gazetecilerin olumsuz algısına pozitif katkılar yapmak üzere özel bir algı çalışması yürüttüklerini ve en üst düzeyde ziyaretler gerçekleştirdiklerini anlatan Tarakçı, bu kapsamda Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere siyasi parti genel başkanları ile yapılan görüşmeyi hatırlattı. Ayrıca sosyal sorumluluk projesi olarak dünyada örneği olmayan Yeşil Noktalar projesinden bahsetti. İstanbul’da yerel gazetelerin toplam 200 bin tiraja ulaştığını fakat ortak gazete satış noktalarının olmadığını belirten Tarakçı, Yeşil Noktalar projesi ile bu sorunu çözeceklerini kaydetti. Tarakçı, böylelikle yerel basının okuyucu ile buluşturma ve ulusal reklamlardan pay alabilmelerinin önünün açılacağını ifade etti.

 

ÜCRETSİZ ULAŞIM MÜJDESİ

İstanbul'da görev yapan yerel gazetecilerin zor şartlarda çalıştığını söyleyen Tarakçı, başta otopark ve ulaşım sıkıntılarını gidermek için de yetkili makamlarla temas kurduklarını dile getirdi. İETT'den ücretsiz kart ve İSPARK noktalarından ücretsiz yararlanmaları için İstanbul Valisi, AK Parti ve CHP Gurup Başkanvekilleri, İETT ve İSPARK Genel Müdürleri ile görüşmeler yaptıklarını, önümüzdeki günlerde projeyi detaylandırarak yerel gazetecilere müjdeli haberi vereceklerini söyledi.

 

"ZİYARETLER YAPILDI"

Türkiye’de tüm mesleklerin bir mevzuatı olduğunu, tek mevzuatı olmayan mesleğin ise yerel gazeteciler olduğunu ve bunun için geçtiğimiz Kasım ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Meclisi Başkanvekili Meral Akşener, siyasi partilerin gurup başkanvekilleri, AK Parti Genel Merkezi’nde Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, Tülay Kaynarca ve Öznur Çalık ile görüştüklerini ve yasa tekliflerini verdiklerini söyleyen Tarakçı, yeni basın yasası içersinde yerel basın ile ilgili bölüm çıktığında, yerel basına yeni bir soluk getireceğine dikkat çekti.

 

"GAZETECİLER BAYRAMI 24 TEMMUZ'DUR"

Tarakçı, 10 Ocak Gazeteciler Günü’nün 27 Mayıs darbesi ile bayrama dönüştürüldüğünü, bir başka 12 Mart darbesi ile bayram olmaktan çıkarıldığına dikkat çekerek, gazetecilerin asıl gününün, basından sansürün kaldırılışı günü olan 24 Temmuz'u işaret etti. Tarakçı, “gazeteciler, meslektaşlarımız, demokrasi ve özgürlükler için talepte bulunmaz iseler, basın özgürlükleri hikayedir, anlamsızdır. Basının özgürlüğü ancak ülkenin özgürlüğü ve demokrasinin kalitesi ile ilgilidir. Basın özgürlüğü ifade özgürlüğü ile ilgilidir. Ve basın özgürlüğünü savunan herkes kendi özgürlüğünü değil, ötekinin özgürlüğünü savunmadan, karşı çıktığı gazetenin özgürce kendisini ifade etme hakkını savunmadan, basın özgürlüğü talebi anlamsızdır ve ahlaki değildir” dedi.

 

PARİS'TEKİ SALDIRIYA KINAMA

Fransa'nın başkenti Paris'te yayınlanan ve yaptığı Hz. Muhammed karikatürüyle büyük tepki çeken "Charlie Hebdo" dergisine yönelik saldırı için "12 insanın ölümü, ifade özgürlüğüne indirilmiş büyük bir darbedir" diyen Tarakçı, “Twitter hesaplarından kimilerine Fransa saldırısını örnek göstererek, 'sonunuz öyle olur' göndermeleri bu ülkenin savcılarını harekete geçirmelidir. Açık açık, birileri öldürülmekle tehdit edilmektedir. Kendisine gazeteciyim diyen, meslek uğraşı veren herkes, bu saldırılara ayrımsız karşı çıkmalı ve kınamalıdır” sözleriyle saldırıyı kınadı.

 

BAŞKANLARA SESLENDİ

Belediye başkanlarının, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde kutlama gecesi organize etmesine karşı olmadıklarını belirten Tarakçı, fakat 10 Ocak gününden başka bir tarihte yapmaları gerektiğinin altını çizdi. Gazeteciler gününde, gazetecileri buluşturmanın görevini bir meslek örgütünün üstlenmesi gerektiğini anlatan Tarakçı, belediye başkanlarına seslenerek, "Bu günle ilgili geceyi biz yapacağız, siz gecemize katılın. Eğer bir gece yapıyorsanız, bizim gecemizden sonra yapın. Adına isterse yeni yıl buluşması deyin, ister başka bir şey. Ancak bu geceyi meslek örgütlerine bırakın" ifadesini kullandı.

 

"BAŞKANLAR, GAZETECİLERİ TERBİYE EDEMEZ"

Meslektaşlarına da seslenen Tarakçı, belediye başkanlarının yerel gazetecileri ilanla ve abone ücretleri ile terbiye etmeye çalışmasından korkmamasını istedi. Tarakçı, "Belediye başkanları bu paraları babalarının parasından değil, yasal olan kamunun kaynaklarından ödüyor. Bir gazetenin ve arkadaşımızın aldığı ilan, aldığı abonelik ücreti, yasalardan kaynaklanmaktır; bir belediye başkanının gazetecilere lütfu değildir! Yasalardan kaynaklanan bir haktır" dedi.

 

"İYGAD'A ÜYE OLUN"

“Gazeteciler olarak doğru olanı, kamunun çıkarları adına belgeleriyle, bilgileriyle yazalım, görevimizi yapalım, mesleğimizin itibarını yukarıya çekelim” diyen Başkan Ali Tarakçı, İstanbul'da görev yapan yerel gazetecilerden derneğine üye olarak, örgütlü gücün büyütülmesini istedi.








Editör: Haber Merkezi