2009 yılında Bakırköy Yeşilköy Mahallesi'nde hafif düzeyde zihinsel engelli öğrencilere eğitim vermek üzere açılan ve 2013’te Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde yapılan değişikle halk arasında iş okulu olarak bilinen “Yeşilköy Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi” İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yenileniyor.

Yönetim kadrosu ve gönüllülük esası ile 6 yıldır eğitim vermeye devam eden okul, Bakırköy, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir, Çatalca ve Silivri ilçelerinin bölge okulu olmasına ve Bakırköy Belediyesi sınırlarında olmasına rağmen ilçe belediyeleri tarafından görmezden gelinmesi dikkat çekiyor.



Okulda zihinsel engelli öğrencilere tekstil, el sanatları, gıda teknolojisi, büro yönetimi ve sekretelik, matbaa, güzellik ve saç bakım hizmetleri atölyelerinde eğitim verilmesinin yanı sıra iş imkanı da sağlanıyor. Engelli öğrenciler kuyumcuda, markette, kuaförde, belediyelerde, kafeteryalarda, AVM’lerde, tekstil sektöründe ve daha birçok alanda faaliyet gösteren küçük ve büyük ölçekli işetmelerde çalışabiliyorlar.

BAYAZ BAYRAK ALMAYA HAK KAZANDI

Yaklaşık 400 engelli öğrencinin eğitim aldığı, 2014-2015 eğitim öğretim yılında il sağlık müdürlüğü ve il milli eğitim müdürlüğü tarafından denetlenen Yeşilköy Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi, temizlik ve hijyen kurallarına uygunluğundan dolayı "Beyaz Bayrak" almaya kazandı. Ancak okulun Bakırköy sınırlarında olmasına rağmen, Bakırköy Belediyesi tarafından görülmediği ve yok sayıldığı ileri sürüldü.

"BELEDİYELER GÖRMEZDEN GELİYOR"

Zihinsel engelliler meslek eğitim merkezinin imdadına İBB yetişti. Okulu baştan sona yenileme çalışmalarına başlayan İBB’ye teşekkür eden Yeşilköy Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Salih Denizci, Türkiye’nin kapasite olarak engelli öğrencilere eğitim veren en büyük okul olmasına rağmen, ilçe belediyeleri tarafından önemsenmeyişine duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

"BAKIRKÖY BELEDİYESİ YOK SAYIYOR”

Geçtiğimiz yıl Engelliler Haftası münasebetiyle Bakırköy İçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Bakırköy Cumhuriyet (Özgürlük) Meydanı’nda düzenlenen etkinliklerde, engelli öğrencilerin yaptığı el emeği ürünler sergisine katılarak bir konuşma yapan Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu, hekim olması sebebiyle engellilerin ve ailelerinin sorunlarını çok yakından bildiğini ifade etmiş, "Engelli çocuklarımızı üretimin ve sosyal hayatın içine katma gibi sorumluluğumuz olduğunu çok iyi biliyorum ve bunun için de her zaman çaba göstereceğiz" diye konuşmuştu.




“SEÇİM DÖNEMLERİNDE HATIRLANIYOR”

Bu konuşmalarına rağmen Belediye Başkanı Kerimoğlu’nun kendilerini bir kez bile ziyaret etmediğini ifade eden okul müdürü Ahmet Salih Denizci, "Seçim dönemlerinde okulumuzu ziyaret edenler oluyor; ama sonrasında ne gelen oluyor, ne de giden. Belediye başkanımız ise bizi hiç ziyaret etmedi. Duyarlılık göstererek bizi ziyaret eden bir meclis üyemizle karşılıklı konuşmuş, birlikte projeler yapmak üzere sohbette bulunmuştuk. Sonrasında kendisinden de hiç haber alamadım" dedi.

Yeşilköy Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi’nin belediyeden yeterli ilgi görmediğini söyleyen vatandaşlar da “Bakırköy Belediyesi bu okulu yok sayıyor” yorumunda bulundu.



İBB’YE TEŞEKKÜR

İBB’nin desteğiyle iç ve dış kapıların engelli öğrencilere uygun otomatik olarak çalışacağını, yıllardır çalışmayan asansörlerinin çalışır vaziyete getirileceği ve iç dış boyasının öğrenciler tarafından sevilen renklerle boyanacağını ifade eden Denizci, "İBB’ye yardımları için teşekkür ederim. Sıfır bir okulla yeni eğitim öğretim yılına gireceğiz. Bizler bu kadar eksiğimizle temizlik ve hijyen konusunda beyaz bayrak almaya hak kazandıysak, bundan sonra neler yaparız. Bizlerin de, öğrencilerimizin de beklediği tek şey ilgi ve alakadır. Eğitilebilir zihinsel engeli aşmanın en büyük eğitimi sevgi ve ilgidir" diyerek, yönetim kadrosuna ve gönüllülere teşekkür etti.

Selvi SARITAÇ-Kent Yaşam
 
Editör: Haber Merkezi