Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve beraberindeki 72 kişinin Kerbela'da şehit edilmesinin yıl dönümü nedeniyle Küçükçekmece’de, "Evrensel Aşura Matem Merasimi” düzenlendi. Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde düzenlenen program öncesinde bölgede üst düzey güvenlik önlemleri alındı. Halkalı Meydan'a ve Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'ne çıkan Halkalı Gümrük Yolu, Güneşli Köprüsü çıkışı Fatih Caddesi ve Fulya Sokağı trafiğe kapatıldı. Günün ilk saatlerinden itibaren İstanbul'un çeşitli semtlerinden törene katılmak üzere Aşura Meydanı'na gelen vatandaşlar, Kerbela şehitleri için okunan mersiye ve ağıtlara eşlik etti. Matemi simgeleyen siyah kıyafetler giyen katılımcılar, Zeynebiye ve Fatih Caddesi'nde kortej halinde yürüdü. "Ya Hüseyin", "Ya Zeyneb" yazılı pankart ve dövizler ile Türk ve Azerbaycan bayrakları taşıyan kortejde Azerbaycan'dan gelen bazı gruplar da yer aldı. Meydan ve çevresindeki alanlara, ev ve iş yerlerine, Kerbela olayını tasvir eden resimler de asıldı. Yoğunluk dolayısıyla vatandaşların büyük bir kısmı etkinliği dışarıda kurulan dev ekrandan takip etti.

Törene Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Ak Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayırım, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Küçükçekmece Kaymakamı Turan Bedirhanoğlu, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, CHP İstanbul Eski Milletvekili Ali Özgündüz, Zeynebiye Camiasının başkanları, yöneticileri siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ve yüzbinlerce vatandaş katıldı.

ÖZGÜNDÜZ: AŞURA’NIN BİR GÜNLÜĞÜNE TATİL OLMASINDA NE GİBİ BİR BEİS VARDIR

Düzenlenen anma programında konuşan Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz yas günlerini yaşadıklarını kaydederek, “Bugün yas günümüzdür, aş günümüz değildir. Bugün zalimin kudurduğu, mazlumun şahane direnişi ile onun karşısında durduğu ama mazlumun zalime; kanın kılıca galip geldiği gündür. İslam tarihinin tamamını anlatacak değilim. Mayınlı tarlalara da girmek istemiyorum. Sadece şunu söyleyebilirim, İmam Hüseyin ağabeyi İmam Hasan’ın yaptığı barış anlaşmasına sadık kalmış; karşısındaki Muaviye o maddelerin hiçbirisine vefa göstermemiş; ne kanun ve kurallara, ne hukuk ve adalete, ne eşitliğe muvafık bir hareket ortaya koymuştur. Tamamını anlaşma maddelerin hilafına yapmıştır. Zulmetmiştir. Şehitlere ne yaparsak yapalım borcumuzu ödeyemeyiz. Çanakkale’de yatan çeyrek milyonu aşkın şehitlerin hakkını biz neyle ödeyebiliriz? Vatanı, Ege sahillerini bırak Polatlı’ya kadar gelip çıkan düşmanlardan temizleyen; ama imkansızlıklar içerisinde bunu başaran komutan ve askerlerine biz şükran borçlu değil miyiz? Kuzeyi, güneyi, doğusu, batısı işgal edilmiş bu vatanı azat edip bir cennet misal bize vatan bırakanlara borçlu değil miyiz? Hüseyin şahsında şehitler günü, şehitlerimizi anma günü olarak Aşura’nın bir günlüğüne tatil olmasında ne gibi bir beis vardır. Bu talebimizdir.

AZERİ TÜRKÜ’NÜ ÖTEKİLEŞTİRECEK BABA YİĞİT OLAMAZ BU ÜLKEDE”

Atamalarda, tayinlerde mülakatta Iğdırlı, Azeri, Caferi Türk olduğunu diyenlerin, yer yer kulağıma geliyor, elenmesi bizi rencide eder. İnanın Allah şahittir. Benim inanasım gelmiyor. Azeri Türkü’nü ötekileştirecek baba yiğit olamaz bu ülkede. Buranın asli sahipleriyiz. Yabancılık hisseden istediği yere gidebilir. Bu yurt, bu devlet, millet bizimdir.”

AK PARTİLİ AYRIM CEMEVLERİNE YAPILAN SALDIRIYI KINADI

AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Aydın, cemevlerine yapılan saldırıları kınayarak, “Değerli dostlar, sevgili canlar Müslümanların tarihinde yer alan ve acı, ibret dolu Kerbela olayı asırlardır ibret alma ve ders çıkarma kültürünü oluşmasında büyük önem arz etmiş, dünyevi hırsların, makam sevgisinin ve çıkarcılığın insana neler yaptırabileceğini ortaya koymuştur. Çetin bir imtihanın, haksızlığın karşısında direnmemin, asırlardır hiç dinmeyen acımızın adıdır Kerbela olayı” dedi.

ERGÜNEŞ: İNANCIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş tüm Müslümanların Ehl-i Beyt’in açtığı yoldan yürümeye ihtiyacı olduğunu vurguladığı konuşmasında, “Kerbela’nın bize en büyük mesajı birlik, beraberlik, vahdet ve kardeşliktir. Bu mesajı hayata dönüştüremezsek, İslam coğrafyası en acılı hikayelerini yaşamaya devam edecektir. Bunu 15 Temmuz darbe girişiminde yaşadık. Burada kan kılıca galip geldi. Millet olarak bu topraklarda şefkat ve merhametle büyüttük. Diğer toplumlara da örnek olduk. Burada en önemli bir faktör ise güçlü bir aile yapısı ile değerlerimize öncelik vermemizdir. Milli manevi değerlerine sahip çıkan, gençlerimizi sağlıklı bir şekilde geleceğe taşıyan ailelerimizdir. Tüm dünya insanlığının kardeşliğini savunuyor ve diliyorum. Zalimlerin ve kullandıkları cahillerin etkisiz hale gelmesini temenni ediyoruz. Hepimizin inancı ve temel değerleri aynıdır. Hepimizin bir arada olması birliktelik teşkil etmektedir. Gelecek için umut vermektedir. Bütün farklılıklarla beraber daha çok el ele vermemiz ve kucaklaşmamız gerekir. Biz hep birlikte inancımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu aşura mateminin ortak matem olduğunun vurgusunu yaparak “Özellikle Ehlibeyt sevgisi ve yürekleri yanan siz Caferi kardeşlerimiz için ayrı bir acı ve ayrı bir matemdir. Kerbela, hepimiz için Rugayye’nin gözyaşları, Ali Asker’in beşiği, Abbas’ın sancağı taşıyan kolu, Hür Şehit’in inancı ve adanmışlığı, Hz. Hüseyin’in mücadelesi ve zalime büyük direncidir. Kerbela’nın acısı bin yılı aşkın süredir kalbimizden çıkmamış ve asla çıkmayacaktır. Sevinçlerimiz gibi acılarımız da bizleri yakınlaştırıyor ve güçlendiriyor. Ortak bir geçmişi paylaşıyoruz. Hepimiz biriz ve birlikteyiz. Daha güzel bir geleceği de yine birlikte paylaşacağız. Bu topraklarda barış ve kardeşliği, güzel iklimi beraberce daima koruyacağız" dedi.

İSTANBUL’DA YAŞAYAN VE VERGİSİNİ VEREN HER İNSANA GÖREV SUNMAKLA YÜKÜMLÜYÜZ”

Üç yılı aşkın bir süredir İstanbul’da herkese eşit duran bir yerel yönetim olma gayreti içerisinde olduklarını ifade eden İmamoğlu, “Farklı inanç gruplarının ihtiyaçlarına çözüm üretmek için İnanç Masası kurduk. Başta cenaze hizmetlerindeki kapsayıcılık ilkesi doğrultusunda bir gelişim ortaya koyarak, inanç gruplarından din görevlileri ve gassallar, artık belediyemizde Caferi vatandaşlarımız için de görev yapıyor. Caferi din görevlilerimiz, Caferi yurttaşlarımız için İBB’de görev yapıyorlar. İstanbul’da yaşayan ve vergisini veren her insana görev sunmakla yükümlüyüz. Caferi kardeşlerimizin ibadethaneleri, sosyal mekanları, hiçbir ayrımcılık olmadan eşit hizmet ilkesiyle karşılanmalıdır. Bunun farkındayız. Dolayısıyla biz de Zeynebiye Camii ve Kültür Merkezi başta olmak üzere bütün Caferi inanç merkezleri ve camileriyle ilgili en üst seviyede bütçemizden İstanbul halkı adına hemşerilerimizin hizmetine ayıracağımızdan hiçbir Caferi kardeşimizin şüphesi olmasın.” ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU: YEZİD GİBİ DAVRANANLARDAN DEĞİLİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında, “Kerbela sadece İslam tarihinin değil, insanlık tarihinin de en büyük trajedilerinden birinin adı olsa dahi kendisinden çıkartacağımız sonuç kin ve intikam değil mutlak adalet ve kardeşlik olmalıdır. Hazreti Hüseyin Kerbela'da şüphesiz adaleti temsil ediyordu. Ve elbette bizler Hazreti Hüseyin'in Kerbela'da temsil ettiği adaletten yanayız. Adaletten tarafız. Ancak şunu da özenle vurgulamak isterim. Hazreti Hüseyin'e ağlayanlardan olup Yezid gibi davrananlardan da değiliz. Hazreti Hüseyin ‘Ben zulme karşı adaletin savaşın verirken kendisi zalim olan birinin bu harekete katılmasını istemiyorum’ demiştir. Bu sözün, bu şartın günümüz İslam dünyasındaki karşılığı şudur; her türden haksızlığa, her türden şiddete, her türden adaletsizliğe, her türden eşitsizliğe karşı birlikte davranmalı ve birlikte karşı çıkmalıyız. Haksızlık, şiddet, adaletsizlik, eşitsizlik kimden gelirse gelsin ve kimden kaynaklanıyorsa kaynaklansın hep birlikte karşı çıkmalıyız. Günümüzün Yezid'i anlayışına ama, ancak, fakat, lakin ile başlayan cümleler kurarak meşruiyet kazandırmamalıyız" ifadelerini kullandı.

“ADALET PENCERESİNDEN BAKABİLMELİYİZ”

Kılıçdaroğlu, “Bu özgürleşmeye, bu hürriyete de ancak ve ancak Hüseyin'in Kerbela'nın kumuna düşen kanından kin ve nefret değil, barış ve kardeşlik çıkartmamız halinde ulaşabiliriz. Dedesinin, babasının ve kendisinin dilinde, fikrinde, irfanında olmayan kin ve nefreti, sunni, şii, caferi, alevi, bektaşi, ezcümle kendisine müslümanım diyen tek bir ferdin de sürdürmeye hakkın yoktur. Bizim için tek bir kriter olmalıdır, o da adalet. İslam dünyasının ve tüm dünyanın temel problemlerine adalet penceresinden bakabilmeliyiz” dedi.

Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Erdoğan Ünlü yönetimindeki Kerbela faciasını anlatan tiyatro gösterisini gözyaşlarıyla izledi. Öte yandan Türk Kızılay'ın "Kan Ver, Hayat Kurtar" sloganıyla düzenlediği kampanya kapsamında çok sayıda katılımcı kan bağışında bulundu.Azerbaycanlı Ehl-i Beyt Meddahı Hacı Zahir Mirzevi okuduğu mersiyelere ağlayarak sine vurarak Ehlibeyt dostları eşlik etti.

Kent Yaşam Gazetesi- Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi