Türkiye ile Irak arasında yapıldığı öğrenilen petrol ticaretiyle ilgili önemli haber bildirildi. Irak Merkezi Hükümeti, Paris'teki uluslararası tahkim mahkemesinde Türkiye aleyhine açtığı davayı kazandığını duyurdu. Böylece Bağdat, kendi izni olmadan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nden petrol ithalatı yapılmasını durdurdu. Ankara'nın da Iraklı muhataplarına karara uyacağını yazılı olarak bildirdiği öğrenildi.

Irak, Türkiye'ye karşı tahkim davasını kazanmasının ardından Kürt Bölgesel Yönetimi'nin petrol ihracatını durdururken Türkiye'nin Irak'a yaklaşık 1.5 milyar dolar ödeyeceği belirtildi.

KAÇAK PETROL HATTI

Aydınlık'ın haberine göre, Kuzey Irak'la ticaret konusu karışık. Sebebi ise hukuksuzluk. Kerkük-Yumurtalık boru hattına giren ve çıkan petrolün ölçüldüğü 2 istasyon bulunuyor. Bu ölçümler üzerinden tüm gelirin Amerikan Merkez Bankasının New York'ta bulunan Irak Kalkınma Fonu hesabında birikmesi gerekiyor. İşte Türkiye, Kuzey Irak'tan kaçak petrol getirebilmek için Fişhabur'daki ilk ölçüm istasyonunu bypass etti. Bunun için Fişhabur'dan Türk tarafına geçen 5 kilometrelik ayrı bir hat inşa edildi. Buradan da Kerkük-Yumurtalık'ın 40 inçlik borusuna bağlanan tamamen ayrı bir hat yapıldı. Böylece Kuzey Irak'tan gelen petrol, ölçüm istasyonuna girmeden Türkiye tarafında Kerkük-Yumurtalık hattına bağlanıyor.

Editör: Editör Yazar