Grup ellerinde Azerbaycan bayrakları ve “Ermenistan iki Türk’ü serbest bırakın” yazılı pankart taşıdı. Basın açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve eski Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu da destek verdi. Basın açıklaması öncesinde konuşan ASİMDER Başkanı Göksel Gülbey, “Burada toplanmamızın sebebi, Azerbaycanlı üç kardeşimizin annelerinin mezarlarının bulunduğu Ermenistan Devleti tarafından işgal edilen Kelbecer bölgesinde esir alınmalarını ve uğradıkları haksızlıkları gidermektir. Üç Azerbaycanlı kardeşimiz Ermenistan askerleri tarafından tutsak tutuldukları sırada bir tanesi işkence ile öldürülmüştür. İki tanesi de işgal altında olan Karabağ bölgesinde sözde kurulan bir mahkemede ömür boyu ve 22 yıl hapse mahkum edilmişlerdir. Bu iki Azerbaycanlı kardeşimizin geri iade edilmesini talep ediyoruz. Dışişleri Bakanlığı’nın, diğer insan hakları kurullarının ve Birleşmiş Milletler’deki insan hakkı kurullarının, iki Azerbaycan vatandaşının iade edilmesi ve öldürülen diğer kardeşimizin haklarının alınması ve suçluların cezalandırılması için destek vermelerini istiyoruz” dedi.
“AZERBAYCAN TOPRAKLARINI ERMENİLER İŞGAL ETTİ”
Azerbaycan Beynelhalk Diaspora Merkezi Başkanı İsmayılAgayev ise, Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin Ermeniler tarafından işgal edildiğini belirterek, “Ata topraklarına giderken analarının kabrini ziyaret etmeye giden Azerbaycan vatandaşları kabrin başında yakalanır. Onlardan birini öldürürler, birine ömür boyu, birine de 22 yıl hapis cezası verirler. Bütün Azerbaycan vatandaşları onları azat olmasını istiyor. AGİT Minsk, Birleşmiş Milletler teşkilatlarına müracaat ederek, Ermenistan Devleti’nin vandalizmini, insanlığa sığmayan hareketlerini kınıyoruz” diye konuştu.
İsmayılsözlerine şu ifadelerle devam etti:“Azerbaycanlı rehineler DilqemAskerov ve Şahbaz Kuliyeve’ye karşı kurulan sözde yargı hükmünün hiçbir dayanağı olamaz. Ermenistan hakimiyetini uluslararası hukukun normlarının sorumluluğunu idrak etmeye ve Azerbaycanlı rehineleri derhal azat etmeleri için uluslararası kuruluşlardan Azerbaycan’ın haklı davasında hakkı, adaletin yanında olmalarını talep ediyoruz. AGİT Minsk grubunu, BM Güvenlik Konseyi’ni, özellikle Batı’nın önde gelen devletlerini çifte standartlardan el çekmeye, saldırgan Ermenistan’a karşı baskılarının artırılmasına ve işgal altındaki Azerbaycan topraklarının hemen boşaltılması ile verilmiş kararların ivedilikle uygulanmasına çağırıyoruz.”
 

Editör: Haber Merkezi