İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Kasım ayı birinci oturumu Yenikapı’da bulunan Avrasya Gösteri Merkezi’nde sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirildi. Soru önergelerinin ardından gündem dışı konuşmaların yapıldığı oturumda Meclis’e sunulan teklifler oylanarak ilgili komisyonlara havale edildi.

“HAMİDİYE SU’YUN ANALİZLERİNİN YAPILMADIĞI İDDİASI TUTARSIZDIR”

Soru önergeleri kısmında AK Parti Grubu’ndan gelen Hamidiye AŞ’ye yönelik iddialara İBB CHP Meclis Üyesi Nuri Aslan ve İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı cevap verdi. CHP’li Aslan, “Hem suların hiçbir analizi yapılmadan İstanbul halkına satıldığı iddia ediliyor hem de su analizlerin hangi şekilde ve nerede test edildiği soruluyor. Dolayısıyla soru kendi içinde çelişkilidir. ‘Sular analiz edilmeden İstanbul halkına veriliyor’ ifadesi çok yanlış bir cümledir. Bu asla doğru değildir. Siyasi gerekçelerle bu ithamları yapmak kimseye yakışmaz” dedi.

“KAMU KURUMLARI HAMİDİYE’Yİ BIRAKIP HANGİ YABANCI ŞİRKETTEN SU ALMAYA BAŞLADI?”

CHP’li Balyalı ise, “Hamidiye AŞ’ye borçlarını ödeyemediği için davalı olmuş birtakım şirketlerin verdiği belgelerle burada soru önergesi vermek dedikodudan başka bir şey değildir.  İlla Hamidiye AŞ’de bir yolsuzluk ya da yandaşlık arıyorlarsa geçen dönem şu anda Büyükşehir Belediyesi iştirakimiz olan Güven Su’nun nasıl alındığına baksınlar. Senede 1 milyon TL kar eden şirketin o günün parasıyla 26,8 milyon dolara nasıl satın alındığına ve o firmanın sahiplerinin kimler olduğuna baksınlar. O yandaş ticari arkadaşları orada çok rahat görürler” dedi. İBB CHP Meclis Üyesi Umut Şenol da, konuyla ilgili olarak AK Parti Grubu’na “İBB seçimle el değiştirdikten sonra hangi kamu kurumları, hangi kamu bankaları ve hangi kamunun yönlendirdiği şirketler Hamidiye Su'dan su almayı bırakıp yabancı sermaye şirketlerinden su almaya başlamıştır?” diye sordu.

“2015’TEN BU YANA 2000’DEN FAZLA KADIN KATLEDİLDİ”

Soru önergelerinin ardından gündem dışı konuşmalara geçildi. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü hakkında söz alan İBB CHP Meclis Üyesi Nuray Çepni, “2015'te Özgecan Aslan'ın vahşice katledilmesinden bu yana 2000'den fazla kadın katledildi. Kadın cinayetlerinde öldürülen kadın sayısı, yaşadığımız depremlerde ölen insan sayımızın onlarca katı. Lütfen İstanbul Sözleşmesi'ni bir de bu açıdan düşünün” diye konuştu.

“DEPREM KONUSUNDA BİRLİK İÇİNDE SEFERBER OLMALIYIZ”

İBB CHP Meclis Üyesi İnan Güney ise Türkiye’yi bekleyen büyük deprem tehlikesi hakkında söz aldı. CHP’li Güney, “Deprem ile ilgili ne yapılmaması gerekiyor derseniz AK Partinin 25 yıllık belediyeciliğine bakmamız yeterlidir” dedi ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’un Ekim 2019’da ilan ettiği deprem seferberlik planı kapsamında yapılan çalışmaları anlattı. Mevzuatta birtakım değişiklikler yapılması ve kentsel dönüşümün rant odaklı çerçeveden uzaklaşması gerektiğine işaret eden CHP’li Güney, siyaset üstü bir anlayışla tüm paydaşların deprem konusunda birlik içinde seferber olması gerektiğini ifade etti.

CHP’li Balyalı da, deprem seferberliği hususunda imar yönetmeliğinde bir takım değişiklikler yapılması için tekliflerin İBB Meclisi’ne sunulduğunu ifade etti ve “Herkesin bu konuda eşit duyarlılık göstereceğine inancımız sonsuzdur” dedi.

Meclise getirilen 91 teklif ilgili komisyonlara havale edildi. Meclis birleşimi 11 Kasım saat

Editör: Haber Merkezi