İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’ne transfer olan Prof. Dr. Atila Tanyeli, kök hücre nakli yoluyla lösemi, talasemi, orak hücre anemisi ve lenfoma gibi ölümcül hastalıkların tedavisini yürütmek için modern bir kemik iliği nakil merkezi oluşturdu. Türkiye’nin en büyük kemik iliği nakil merkezi (KİN) olarak nitelendirilen merkezin başına geçen Prof. Dr. Tanyeli, özellikle çocuk hastaların yaşam umudu olmaya devam ediyor.


Erişkinler için 16, çocuklar için 17 yatağı bulunan Kemik İliği Nakil Merkezi’ne başvuran hastaları tedavi altına alan Prof. Dr. Atila Tanyeli, “Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde kurduğumuz bu merkez çok sayıda hastamızın tedavisi için önemli bir görev üstlenecek. İyi bir ekip oluşturduk. 10 hemşireyi üçer aylık kurslarla Adana ve Ankara’da yetiştirdik. Tıp öğrencileri ve doktoralarını yapan arkadaşlarımız var. Buradaki en büyük avantajımız ise her türlü kök hücre naklinin yapılabileceği, Avrupa’da bile olmayan koşullara sahip bir merkez kurmuş olmamızdır. Yoğun tempomuzu burada da sürdüyoruz” dedi.

PEDİATRİK KEMİK İLİĞİ NAKİL (KİN) MERKEZİ
Kök Hücre Nakli, talasemi, orak hücre anemisi, aplastik anemi, myelodisplatik sendrom gibi kan hastalıklarının, lösemi, lenfoma ve solid tümörler gibi maliyn hastalıkların, immun yetmezliklerin ve bazı metabolik hastalıkların en önemli tedavi şeklidir. Kök HücreNaklinin kullanıldığı hastalıkların listesine her geçen gün yeni bir hastalık grubu ilave olmaktadır.
75 milyon nüfusa sahip ülkemizde her yıl yaklaşık 3000 hastaya kök hücre nakli yapılmaktadır. Bir çok merkezde hastalara aylar sonrasında sıra gelebilmektedir. GOP Pediatrik KİN Merkezi ise Türkiye’nin 23.KİN merkezi olarak 29 Aralık 2014’te Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırıldı.
Pediatrik KİN Merkezi 17 tek kişilik oda ile Türkiye’deki en büyük KİN Merkezidir. 5 oda yoğun bakım olarak kullanılmaktadır. Ancak tüm odalarda yoğun bakım için gerekli alt yapı mevcut. Hastalar biyometrik takip sistemi ile 24 saat hemşire bankosundan takip edilmekte olup, hastalar, odalarındaki kameralı TV ekranlarından internet ağı üzerinden skype aracılığı ile yakınları ile görüşebilmektedir.
Odalardaki temiz hava sistemi: HEPA-Fan modüllerive CFD hava akış modelleme teknikleri kullanılarak hasta odalarında ülkemizde ilk kez uygulanan tavan tipi HEPA filtrasyon sistemi mevcuttur. Hava yolu ile bulaşan enfeksiyonlara karşı en üst düzey korumanın sağlanması için hibrit akış tipi uygulanmıştır. Bu akış tipinde hasta üzerinde laminar hava akımı, odanın diğer yerlerinde ise türbülanslı akış sağlanmaktadır. Ancak hasta yatakları üzerine verilen laminar hava akışı ve yatak yakın çevresi boyunca oluşan hız profile hastayı rahatsız etmeyecek şekilde düzenlenmiştir. Basınçlar ise hasta odasından dış koridorlara doğru hava yönlenmesi olacak şekilde ayarlanmıştır. Merkezdeki steril ortam servise ilk girişten itibaren başlamaktadır.

KÖK HÜCRE NAKİL EKİBİ
Pediatrik kök hücre nakil ekibinde doktor olarak 24 yıllık nakil tecrübesine sahip Pediatrik Hematoloji- Onkoloji Uzmanı Prof.Dr. AtilaTanyeli ve Doç.Dr. A. Avni Atay görev yapmakta. Klinikte allojenik ve otolog nakiller için ideal bir ortam sağlanmış olduğundan, enfeksiyon riskinin daha az olup buna paralel olarak da nakil başarısının yüksek olacağı ifade edildi. Matched unrelated (akrabadışı) ve haploidentikal (HLA- uygunsuz akraba) gibi risk taşıyan nakillerin de güvenle yapılabileceği belirtildi. (Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam)

Resimaltı 1: Prof. Dr. Atila Tanyeli, tedavi ettiği çocuk hastalarını her türlü mikroptan arındırılmış steril odalarda tıbbi gözlem altında tutuyor.
Resimaltı 2: Gaziosmanpaşa Hastanesi Kemik İliği Nakil Merkezi’nde Prof. Dr. Atila Tanyeli ve ekip arkadaşları birçok hasta için yaşam umudu oluyor.
Resimaltı 3: Prof. Dr. Atila Tanyeli 24 yıl önce ilk kemik iliği nakli operasyonunu yaptığı günden beri çalışmalarını kamuoyuna duyuran gazeteci dostu Tuncay Dağlı’ya Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde kurduğu Kemik İliği Nakil Merkezi’ni gezdirdi.
 

Editör: Haber Merkezi