ÇAMURU YOKSULA RANTI ZENGİNE

Başakşehir’in dezavantajlı ve kamusal hizmetlerden yoksun mahallelerinden biri olan Şahintepe Mahallesi halkı, Kanal İstanbul ve Yenişehir Projeleri nedeniyle evlerini koruma mücadelesi veriyor. Kamulaştırma kararlarıyla mahallelerinden sürgün edilmek istenen Şahintepeliler, "Şahintepe Halk Dayanışması"nın çağrısıyla Şahintepe Mahallesi’ndeki İskender Esma Cami önünde bir basın açıklaması düzenledi. Yapılmak istenen projeye karşı olduklarını ve sürgünleri kabul etmeyeceklerini belirten vatandaşlara siyasiler de destek verdi.

RİSKLİ ALANI DEĞİL, RANT ALANI OLDUĞU İÇİN

Şahintepe Halk Dayanışması adına konuşan Cengiz Tokmak, yıllardır emek harcayarak inşa ettikleri mahallelerinde elektrik, su ve doğalgaz gibi temel ihtiyaçlardan yoksun bırakıldıklarını söyledi. Mahallelerindeki yapıların İstanbul’un birçok yerindeki yapılardan daha sağlam olmasına rağmen bölgedeki yedi adanın rant sebebiyle riskli alan ilan edildiğini vurgulayan Tokmak açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ ARSA TOPLAMIŞ ŞİMDİ DE BU ARSALARI PARAYA ÇEVİRMENİN PEŞİNDEDİR”

“Haziran 2022’de Başakşehir Belediyesi; 1542, 1543, 1554, 1606, 1540, 1564, 1617 numaralı adalarda yapacağı kentsel dönüşüm için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan tam yetki aldı. Ve şu an 1543’üncü ada da fiili olarak inşaata devam etmekte. Aynı zamanda mahallenin başka birçok adasında, belediyeden gelen sivil giyimli kişiler, ‘bu adada sizden talep varmış, görüşmeye geldik’ diyerek evleri dolaşmaktadır. Bununla birlikte belediyenin yeni adalara da girmeyi hedeflediği ortaya çıktı. Mahallemizde yapılacak olan dönüşüm ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’a dayandırıldı. Bizler bu 7 adanın riskli ilan edilmesinin altında yatan nedeni tek bir şeyle açıklamaktayız: onun adı da ranttır. Öyle ki, bir tüzel kişilik, şirketi olan Başakkent AŞ Mevlüt Uysal döneminden Yasin Kartoğlu dönemine kadar mahallemizde arsa topladı. Bugün öğreniyoruz ki 1554 numaralı adanın en büyük ortağı 2 bin 69 metrekare ile Başakkent AŞ’dir. Yani Başakşehir Belediyesi, yönetim kurulunda kendi olduğu şirketle arsa toplamış ve şimdi de bu arsaları paraya çevirmenin peşindedir. Bunu yaparken ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ortak edinip insanlara ‘burası riskli alan, yerinizi vermezseniz kamulaştırırız’ demekteler.

“YERLERİMİZDE GÖZÜ OLANLAR HAKLI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİMİZİ BİLSİNLER”

Bizler burada yapılacak herhangi bir dönüşüm planı için öncelikle muhatap alınmak istiyoruz, bizleri yok sayan anlayışı kabul etmiyoruz. Aba altından kamulaştırırız sopası göstererek insanların kendi rızalarıyla evini, tapusunu verdiklerini söylemek inandırıcı değildir. Belediye Başkanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncelikle gelip bütün mahalle halkına yaptıkları projeyi anlatsınlar, biz de anlayalım bu işte rant mı var fayda mı var! Yerlerimizde gözü olanlar, ranta tapanlar öncelikle yerlerimizden vazgeçmeyeceğimizi, haklı mücadelemizi sürdüreceğimizi bilsinler. Sessiz sedasız inşaat alanına gelerek burada mahallelinin istediği, mahallelinin rahat edebileceğini söyleyen, brütü 70 kullanım alanı 51 metrekarelik hücreler yapan Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu yapılan dönüşümü kabul etmediğimizi bilsin!”

“YOKSULUN TAPUSU ZENGİNE MEZE YAPILIYOR”

Açıklamada söz alan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, “Yoksulun tapusu zengine meze yapılıyor.” diyerek AKP’li Başakşehir Belediyesi’nin rant uğruna binlerce vatandaşı mağdur ettiğini savundu. Şahintepe’yi Şahintepelilerin inşa ettiğini vurgulayan CHP’li Karabat, acele kamulaştırma kararının vatandaşın malına çökmek için kılıf haline getirildiğini söyledi. Bölgede zorunlu kentsel dönüşümü yürüten şirketin Başakkent AŞ. olduğunu açıklayan Karabat; şirketin birçok bölgede vatandaşın malına çöktüğünü söyledi.

“BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ KANUNSUZ İŞ YAPIYOR”

Karabat, “Ortada bir mahkeme kararı var. Yürütmeyi durdurma kararı var. Ancak Başakşehir Belediyesi kanunsuz iş yapıyor. Herkesten önce kanuna uyması gereken kurumlar, ne yazık ki kanun tanımıyorlar” diyen Karabat, bölgenin Kanal İstanbul güzergahın da olduğunu hatırlatarak; “Birlikte hareket ederseniz bu mücadelede başarılı olabiliriz. AKP’nin siyasi ömrü bitiyor. Onların kanal yapacakları da yok. Öyle bir dertleri de yok. Tek istekleri “Yenişehir” adı altında deniz manzaralı lüks villalar yapmak, burayı Kataristan yapmak istiyorlar.” dedi.

“ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI ŞUNU UNUTMASIN BU HAKLAR ÖYLE KOLAY ELDE EDİLMEDİ”

Basın açıklamasında destek vermek için bulunan bir diğer siyasetçi CHP Başakşehir İlçe Başkanı Deniz Bakır oldu. Bakır, Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a seslenerek “Sayın Belediye Başkanı, buraların tozunu toprağını yutmuş olarak kendisini ifade ediyor olabilir ama ben kendisini buralarda görmedim. Benim çocukluğum buralarda geçti. Benim gençliğim buralarda geçti. 40 yıllık ömrümün otuz yılını buralarda geçirdim. Hâla buralarda yaşıyorum. Annem, kardeşlerim hala buralarda yaşıyor. Burada yaşayan insanların hakkını, hukukunu gözetmek de bizlerin görev ve sorumluluğundadır. Bize ada bazında eğer siz anlaşmazsanız suyunuzu elektriğinizi keseceğiz diyen arkadaşlar var ya, o belediye bürokratları, Çevre ve Şehircilik Bakanı var ya, şunu unutmasın bu haklar öyle kolay elde edilmedi. Dönemin muhtarı olan rahmetli babamla beraber az otobanı kesmedik. Az eylem yapmadık.  Şahintepe’nin ne kadar çetin olduğunu en iyi onlar bilir.” dedi.

“HADDİNİZİ BİLECEKSİNİZ!”

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise Şahintepe’nin yaşadığını Türkiye’nin dört bir yanında başka mahallelerde de yaşandığına dikkat çekerek “Okmeydanı yaşıyor, Tozkoparan yaşıyor, Üsküdar yaşıyor Türkiye’nin başka illeri de yaşıyor. Çünkü hikâye şu: Biz buralarda daha yol yokken, su yokken, elektrik yokken otobüs kervan geçmez bir yerken buralara geliyoruz. Dişimizden tırnağımızdan biriktirdiğimizle, aç kalarak biriktirdiğimizle zar zor bir ev, arsa alıyoruz. Yıllarca onu yapabilmek için, tamamlayabilmek için uğraşıyoruz. Sonra, ne zaman buralar değerleniyor, biraz daha yaşanılabilir bir yer haline geliyor, birileri geliyor diyor ki ‘Siz buradan çıkacaksınız’. Kime diyor bu sözü hangi hakla diyor? Sen yapmadın buraları. Bu halk bin bir emekle burada evlerini var etti. Senden almadı kimse. Senin emeğin yok buralarda. Kimseyi buradan gönderemezsin. Haddinizi bileceksiniz!  Halkın olanı halktan almaya kimse kalkmasın. Kentsel dönüşüm deyip, deprem deyip rantsal dönüşüm yapıyorlar. Yandaşlarına, zenginlerine buraları peşkeş çekmeye çalışıyorlar. Kimseye izin vermeyeceğiz. Direnmeye devam edeceğiz. Zulmünüze boyun eğmeyeceğiz.” dedi. SÜMEYRA DUĞAN / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi