Cumhuriyet Halk Partisi Başakşehir Kadın Kolları Başkanı Hülya Karaali 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle partisinin ilçe binasında bir basın toplantısı düzenledi. Karaali “Emeğin hakkını ve eşit gündem mücadelesini veren tüm kız kardeşlerim hepimizin Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun. Bugün bizler yer kürenin bütün kadınları dayanışma içinde haklarımızı haykıracağız. Bizim için 8 Mart sadece eşit ve özgür bir geleceğin iradesi değil aynı zamanda hak mücadelesi veren tüm kadınlara saygı duruşudur. Kadınlar tarih boyunca tüm toplumsal mücadelelerin en ön saflarında yer aldı. Sahip olduğumuz her hakta, edindiğimiz her kazanımda o cesur kadınların payı vardır.” ifadelerine yer verildi.

 “İKTİDAR KADINLARA ‘İTAAT ET RAHAT ET’ ANLAYIŞINI DAYATIYOR”

Karaali, Türkiye’nin kadın-erkek eşitliği açısından bulunduğu konumun vurgulayarak, “Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 Yılı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’ne göre 153 ülke arasında 130. sıradayız. Bu yıl pandemi koşullarıyla derinleşen ekonomik kriz kadınların yükünü daha da arttırdı. Kadınlar ve erkekler arasında hep var olan gelir eşitsizliği bu dönemde iyice büyüdü. Kadınlar İşsizlik Oranı yüzde 43’e çıktı. İktidarın temsilcileri ‘lebaleb’ kongrelerde ülkeyi demokrasi şölenlerine boğduğunu iddia ederken İstanbul Sözleşmesi’ni savunanlara ve 8 Mart’ı kutlayanlara şiddet uygulanıyor, cezalar yağıyor. Kadına yönelik şiddeti protesto etmek için dans eden kadınlara dava açılıyor. Bu demokratik eylem ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ noktasına getirilerek hapis cezası veriliyor. Diğer yandan kadınlara şiddet uygulayanlara ise elini kolunu sallayarak sokaklarda dolanıyor.  Kadınlar saldırganlarıyla karakollarda barıştırılıp evlerine yollanıyor. İktidar zihniyeti kadınlara, ‘itaat et rahat et’ anlayışını dayatıyor. Oysaki şiddet kader değil kederdir.” dedi.

“HALKIN İKTİDARINI BİZLER KURACAĞIZ”

Açıklamanın devamında cinsiyet ayrımının iş hayatında derinden hissedildiğini belirten Karaali, “İstihdamda tutunabilen kadınların çoğu düşük ücretle, sendikasızlıkla, işini kaybetme korkusuyla, uzun çalışma süreleriyle, mobbingle baş etmeye ve evine ekmek götürmeye çalışıyor. Kadının emeğini yok sayanlara haykırıyoruz: Her kadın emekçidir kendisinin çocuklarının ailesinin ve toplumun geleceği için insanca yaşam kavgası verir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi kadınları olarak bu kavganın da bu taleplerin de geleceğin aydınlık günlerini barındıran bu umudun da yılmaz savunucularıyız. Bizler haklı mücadelemizi örgütleyerek tarihe yön verenler olacağız emek biziz umut biziz mücadele biziz halk biziz. Halkın iktidarını bizler kuracağız. Kutlu olsun 8 Mart, dayanışma olsun, yaşam olsun, cesaret olsun.” ifadelerine yer verdi. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi