Yine bana hasret, yine bana esmer günler düştü

ŞOKKK ŞOKKK ŞOK…

Tıkanan piyasalara derman olacak umuduyla çok kapsamlı bir paket açıklandı. Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin içinde küçük esnaf yine yok. Oysa krizin tavan yaptığı şu günlerde zaten zar zor dönen küçük esnaf hepten çöktü. Esnafın, yani 10 kişiden az eleman çalıştıran işletmelerin dört gözle beklediği açıklamada yine hüsran vardı. Kendi adıma bakıyorum, pakette bana yarayacak hiçbir şey yok. Yüklü kredi kullanmamışım ki ödemeler ertelendiği için sevineyim, Halkbank’tan da kredi kullanan torpillilerden değilim. Öte yandan bana ne uçakların kdv'sinden, otellerin vergisinden!... Ve ya Emeklinin Bayram Parasını 45 gün öne çekmekle neyi çözdünüz?  Bu para emekliye niye veriliyordu, bayramda kullansın diye. Eeee bugün kullandığında 45 gün sonra ne olacak. Yani bu kararda tribüne oynamaktır.

ESNAFI SİGORTA YÜKÜNDEN KURTARIN YETER

Esnafın sigortası devam ediyor ise, ötelesen ne ötelemesen ne. Diyelim ki 6 ay öteledin. Peki esnaf 6 ay sonra nasıl ödeyecek? Bir de çift çift ödemek zorunda kalacak. Küçük esnaf dükkan kapatıyor, çalışanını ücretsiz izne gönderiyor, sonrasıda muamma… Kapatılan Kıraathaneler, Kafeteryalar, Sinemalar vb. bunların kirası, elemanı sigortası ne olacak? 

10 kişiden az eleman çalıştıran küçük esnafın elemanları işten çıkarmaması için 3 ay sigortasını üstlenmeliydi. Kapattığı yerlerin kirasını 3 ay üstlenmeliydi. Efendim neymiş küçük esnafın sigorta borçları 3 ile 6 ay ertelenecekmiş. Eeee sonra ne olacak? 6 ay sonra tamamını birden istemesede bir günü gelen birde ertelenen olmak üzere her ay iki ödeme isteyecek. Dahası bu esnafın( bende var) birde sigorta yapılandırmasıda var sa ki çoğunda var. Ettimi sana her ay 3 sigorta ödemesi.. Nasıl ödeyecek ? Ödeyemeyecek. Sonrası ise hacizler yaptırımlar ve batış.. Geçmiş olsun küçükesnaf, açıklanan paketten sana “üçün biri” çıktı, sigorta borcun ileri bir tarihe atılacak…

NE OLMALIYDI BİLİYOR MUSUNUZ?

Devlet öncelikle kendisine en az yükü getiren ve en çok istihdamı yaratan, toplum katmanları arasında denge unsuru olan küçük esnafı korumalıydı. Örneğin, şu şirkete şu kadar milyon dolar hibe, şu vakıfa şu kadar milyon dolar yardım yapıyor ya. İşte O vakıflara veya iş adamlarına aktardığı küçük esnafın hakkını 3 aylığına da olsa esnafa vermeliydi. Esnaf aynı zamanda üreten kesimdir... Sonra şu tekstilcilerin durumu ne olacak. Kiminde 50- kiminde 80, kiminde 100 veya katmanı insan çalıştıran tekstilciler ve oaralarda çalışanlar ne olacak. Şimdi tekstil işvereni bir anda yüzbinlerce çalışanı ücretsiz işten çıkarsa, çıkarılan emekcilerin durumu ne olacak. Yani açıklanan paket toplum katmanlarına değil de yine yağlı- ballı kesime yarayacak...Özetle şok şok şok açıklama sonrası yine bana hüsran yine bana esmer günler düştü dedirtti..

Bu arada Meslek odalarından ses bekliyorum.

Örneğin küçükesnafın dert ortağı olan muhasebecilerin bağlı olduğu YMMO diye odaları varya ahaa onlardanda bir açıklama ve öneri bekliyorum.