UNESCO tarafından 2003 yılında kabul edilen, Türkiye'nin ise 2006 yılında taraf olduğu Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında, Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanterini oluşturma çalışmaları çerçevesinde düzenlenen "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni" gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende Türk kültürünün en eski geleneklerinden Aşıklık Geleneğini günümüzde sürdürmeye devam eden Aşık Maksut Koca(Feryadi) ‘’Yaşayan İnsan Hazinesi’’ ilan edildi.

FERYADİYE CUMHURBAŞKANINDAN İKİNCİ ÖDÜL

Daha önceden de Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı döneminde yazdığı Cumhuriyet şiiriyle ödüle layık görülen Aşık Maksut ( Feryadi) Koca, Yaşayan İnsan Hazinesi ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alması ile birlikte Cumhurbaşkanlığı makamından ikinci ödülünü almış oldu. Ayrıca 9 yaşında saz çalmaya başlayan Aşık Maksut Feryadi'ye ABD'de bulunan Harward Üniversitesi tarafından da üstün başarı ödülü verilmişti.

‘’ÖMRÜMÜN SONUNA KADAR TÜRK KÜLTÜRÜNE HİZMET EDECEĞİM’’

Ödülünü bizzat Cumhurbaşkanı Recap Tayyip Erdoğan’ın elinden alan Aşık Maksut Koca (Feryadi) yaptığı açıklamada, ‘’Bu büyük ödülü almanın onurunu yaşıyorum. Her başarının altında ciddi bir emek ve azim vardır. 45 yıllık sanat hayatım boyunca çekmiş olduğum onca sıkıntılara rağmen sanatımı ayağa düşürmemeği, dürüstlüğü, saygıyı, sevgiyi hep ilke edindim. Almış olduğum bu kıymetli ödülü önce beni terbiye eden, dürüstlüğü, ahlakı, saygıyı, sevgiyi öğreten aileme, eşime, çocuklarıma, torunlarım Deniz Arya’ya,Ferah Toprağ’a, beni başarılı bir Ozan olarak yetiştiren Köyüm Taşdere’ye, İlçem Arpaçay’a, canım Memleketim Gazi Kars’a, Ardahan’a,İğdır’a,cennet vatanım canım Türkiye’me, öz üstadım olan merhum, Babam İskender Koca’ya, manevi üstadım Aşık Mehmet Hicrani’ye ve tüm sevenlerime armağan ediyorum. Ömrümün sonuna kadar bu kadim Türk kültürüne canla, başla, aşkla hizmet edip, güzel eserler üretmeğe devam edeceğim’’ dedi.

Kent Yaşam Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi