Başakşehir Belediyesi’nin titizlikle ve son derece güvenilir kaynaklardan sağlanan bilgilerle oluşturduğu bu eser,adeta Türkiye’nin bir özeti. İlçenin tarihi binlerce yıl eskiye dayanan ve çekirdeğini oluşturan İkitelli, Şamlar ve Kayabaşı bölgelerinin doğuş, büyüme ve İstanbul’un en modern ve yaşanabilir bir köşesi haline gelmesinin hikâyesi,Bu eserle vatandaşlara detaylı bir şekilde anlatılıyor.Eser niteliği taşıyan bu kitap, Başakşehir Belediyesi ve Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığının birlikte yürüttüğü kapsamlı çalışmalarla oluşturuldu. Başakşehir Millet Kıraathanesi’nde düzenlenen programda ilk kez yayınlanan arşiv vesikaları Başakşehir’in geçmişte de medeniyetin, kültürün, ilmin, mimarinin ve estetiğin merkezi olduğunu ortaya çıkarmış oldu.

“Bu eserle artık gençlerimize anlatacağımız hikayelerimiz var”

Başakşehir’in köklü tarihini ve bilinmeyen yanlarını kapsamlı bir eserde bir araya getirdiklerini belirten Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Kıymetli hocalarımız Doç. Dr. Raşit Gündoğdu ve Ebul Fazıl Önal’ın katkıları ve ekibimizin gayretlerinin ardından müthiş bir eseri kütüphanelerimize kazandırıyoruz. Biz bu çalışmayla birlikte geçmiş değerlerimizi öğrendik. Gelecekte Başakşehir’imizde yaşayacak gençlerimize artık anlatacağımız geçmiş hikâyelerimiz olacak.” dedi.

"Yapacağımız çalışmalar yol haritamız olacak."

Modern şehircilikte büyük öncülük yaparak markalaşmış bir ilçe olan Başakşehir’in tarih çalışmalarına da büyük ehemmiyet verdiklerini ifade eden Başkan Kartoğlu, “Arşivlerle birlikte elde ettiğimiz bilgileri değerlendirip birçok alanda yatırımlar yapacağız. Bunlardan bir tanesi İkitelli’de yer alan mezarlık alan. Bu alan içerisinde Fatih döneminde vefat etmiş olan Ni’mel Ceyş Abdullah Efendi’nin mezarı bulunuyor. Buranın ihyası ile ilgili bir proje hazırlayacağız. Ayrıca alan içerisine açık bir mescit yapma projemiz de gündemde. Yine Şamlar bent içerisinde yer alan eserlere ve mağaralar bölgesine yapacağımız yol planımızla birlikte bu eserleri turizme kazandıracağız. Yapacağımız çalışmalar bizim bir yol haritamız olacak.” şeklinde konuştu.

“Bizi en çok heyecanlandıran eser oldu”

Çok sayıda tarih kitabında imzasının bulunduğunu ancak bu kadar kıymetli bir eserdeki kadar heyecanlanmadığını belirten İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz da, “Başakşehir çok kıymetli bir eseri bizlere kazandırdı. Biz de bu eserlerin toplumumuza kazandırılması için Başakşehir Belediyesi’ne tüm desteğimizi vereceğiz” dedi.

Tarihte de sağlığın merkeziymiş

Osmanlı dönemine ait arşiv araştırmaları, Avrupa’nın en büyük şehir hastanesi olan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin bir benzerinin yine Başakşehir ilçe sınırları içerisinde kurulduğunu ortaya çıkardı. Hastanenin, Ispartakule Hilal-i Ahmer Hastanesi ismiyle faaliyet gösterdiği anlaşıldı.

Arşiv vesikaları halk tarafından büyük ilgi gördü

Başakşehir Millet Kıraathanesi’nde düzenlenen tanıtım programına Başakşehir Kaymakamı Uğur Turan, AK Parti Başakşehir İlçe Başkanı Sebahatdin Kayas, Başakşehir Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çoşkun ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantı öncesi ilk kez yayınlanan arşiv vesikaları da sergilendi. Arşiv vesikaları katılımcıların büyük beğenisini topladı. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi