Sarıyer Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Sarıyer Edebiyat Günleri’nin simgesi haline gelen Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü, sanatçı ve yazar Zülfü Livaneli’ne verildi.



Ödül töreni öncesinde vatandaşlarla biraraya gelen Livaneli, düzenlenen söyleşide gündeme dair yorumlarını dile getirirken, "Edebiyatı halkla buluşturan, sol belediyeciliğin çok iyi bir örneğini veren Belediye Başkanı Şükrü Genç’e ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum” dedi.

 
“SOLCU OLMAYAN SANATÇININ YAPABİLECEĞİ BİR ŞEY YOK”

Ödül töreni öncesinde düşüncelerini dinleyicilere aktaran Livaneli, kalabalık bir izleyici kitlesi tarafından takip edilen söyleşide, “Sarıyer Belediyesi’nin yaptığı bütün dünyanın uygar ülkelerinde okurları yazarlarla buluşturan büyük uygarlık örnekleridir. Bunu Sarıyerliler yaşadı. Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü’nün geçtiğimiz yıl Yaşar Kemal’e verilmesi ayrı bir değer katıyor. Atatürk’ün mücadelesine bakın, Nazım Hikmet’in mücadelesine, Sabahattin Ali’nin mücadelesine bakın. Bu topraklar hiçbir zaman kolay olmadı ki. Gericilik Türkiye’de maalesef var. Her zaman sözden korkuluyor. Söz çok etkili bir şey. Sözün müzikle birleştiği yerde etkisi artıyor. Nazım Hikmet’i yasaklayanlar, benim yıllar sonra Nazım Hikmet’ten yaptığım besteleri yasakladılar. Çünkü hala Nazım’dan korkuyorlar. Sağcı edebiyatın, yazarın varlığını ortaya çıkartmaya çalışıyorlar. Ama olmaz. Edebiyatın, müziğin, sanatın özünde zaten merhamet, sevgi, dayanışma, sol değerler var. Solcu olmayan sanatçının yapabileceği bir şey yok. Nazım Hikmet’in fırtınasını kim yakalayabiliyor?” dedi.


 ‘’BÖYLE BİR USTAYA, BÖYLE BİR DOSTA ÖDÜL VERMENİN GURURUNU YAŞIYORUZ’’


Geçtiğimiz yıl ilki Ünlü Yazar Yaşar Kemal’e verilen Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü’nü bu yıl Zülfü Livaneli’ye vermenin gururunu yaşadıklarını ifade eden Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Usta Yazar Yaşar Kemal, geçen yıl ödül töreninde bulunamamıştı.  Yaşar Kemal  Kültür Merkezi’nde biz o ödülü Yaşar Kemal’e verdik.  O zaman bir dileğim vardı, biliyordum ki böyle bir ödülü çocukluğumda ilk okuduğum yazar olan Yaşar Kemal’e verecektik. Ödülünü sahnede verebilmek isterdim ama olmadı. Yaşar Kemal’in son aldığı ödülün Beyaz Martı Ödülü olması da bizim içimizi acıtandı. Beyaz Martı Sarıyer’in en önemli simgesidir. Beyaz Martı Onur Ödülü’nün ikincisini çok değerli bir dosta veriyoruz.  Bir dönem yasaklanan longplay bende vardı. Orada Ulaş Bardakçı için yazılan Hele Ulaşa Ulaşa şarkısıyla Zülfü Livaneli’yi tanımıştık. Böyle bir ustaya, böyle bir dosta ödül vermenin gururunu yaşıyoruz. Çok ödülü var onun ama bu ödülleri gözden geçirirken, Beyaz Martı Onur Ödülü’nü de gördüğünde hatırlayacağının mutluluğunu yaşıyoruz’’ şeklinde konuştu.



 

“BU ÖDÜLÜN BENİM İÇİN ANLAMI BÜYÜK” 

4.Sarıyer Edebiyat Günleri’nde edebiyatseverlerle buluşan Zülfü Livaneli; ‘’Çok önemli bir an yaşıyoruz çünkü insanın sevdiği şeyler bir araya gelince anlamı büyüyor. Burada Yaşar Kemal’den bahsedildi, benim en yakın dostum ve en sevdiğim insan. Sarıyer yıllarca yaşadığımız en sevdiğim semt. Edebiyat ve müzik en sevdiğim dal. Şükrü Genç, en sevdiğim belediye başkanı.  Dolayısıyla bu ödülün manevi ağırlığı zaten çok büyük bunu biliyordum.  Unutulmaz bir gün oldu. Bütün emeği geçen dostlara çok teşekkür ediyorum.  Başkanım inşallah sizde uzun yıllar boyunca iktidarı bırakmazsanız ve edebiyatçılara, aydınlıkçılara ve sanatçılara bu ödülleri vermeye devam edersiniz bu güzel halkla beraber” dedi.

 

Öte yandan 4. Sarıyer Edebiyat Günleri, son gününde yine birbirinden değerli yazarları, sanatçıları, akademisyenleri ve gazetecileri okuyucuları ile buluşturdu.  Hıfzı Topuz, Mine Kırıkkanat, Afşar Timuçin,Hüseyin Avni Dede, Lütfiye Pekcan ve  Pelin Batu’nun kitaplarını okuyucuları için imzaladığı etkinliğin ilk söyleşisinde yok olan Köy Enstitüleri tarihi konuşuldu.  Sarıyerlilerin 3 gün boyunca yoğun katılım gösterdiği Edebiyat Günleri’nde sahne alan Trio Dolce Müzik Grubu da, vatandaşlara doyumsuz bir müzik zevki yaşattı.


EDEBİYAT VE KÖY ENSTİTÜLERİ

Kuruluş amaçlarının çok üstünde bir başarı göstermiş, köyler ve kırsal alanlarda yaşayanların sorunlarını ortaya koyup, ilerici kuşağın yetişmesini sağlayan köy enstitüleri,o günlerin canlı tanıkları tarafından anlatıldı. Edebiyat ve Köy Enstitüleri adlı panelde katılımcılarla biraraya gelen Yazar Adnan Binyazar, Osman Şahin  ve Çağdaş Eğitim ve Köy Enstitüleri Vakfı Başkanı Erdal Atıcı köy enstitülü öğretmenlerin yoğun katılımıyla keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Panel sonrası köy enstitüsünden mezun olan öğretmenler Tahsin Yücel, Abdullah Sakarya, Zarife Sakarya, Aşır Ergun ve Niyazİ Bal’a plaket takdim edildi.

SUSTURULAMAYAN KALEMLER

Moderatörlüğünü  Gazeteci Zafer Arapkirli’nin gerçekleştirdiği ‘’Susturulamayan Kalemler’’adlı panelde ise, hain pusularda katledilen Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Uğur Mumcu, Onat Kutlar, Ahmet Taner Kışlalı ve Hrant Dink’i yakından tanıyan meslektaşları ve yakınları anlattı. Leyla Tavşanoğlu ile Nilüfer Kışlalı, geçmişte yaşadıkları acı hatıraları ve yakınlarının kaybından dolayı duydukları hislerini izleyicilere aktardı.

Bugünün Türkiye’sini değerlendiren Kışlalı ve Tavşanoğlu, kendilerini feda eden aydınların henüz daha ülke insanları tarafından anlaşılamamasından duydukları üzüntüyü paylaştı.

     

HERKESİN BİR ÖYKÜSÜ VARDIR

Edebiyat Günleri  kapsamında gerçekleştirilen Ödül Töreni’nde Sarıyer’de okuma ve yazmaya olan ilgiyi arttırmak amaçlı düzenlenen öykü yarışmasında dereceye giren 1. Kategori Ortaokullarda mansiyon ödülünü Ilgaz Tarhan alırken, Berat Atasoy 3. Nimet Keneş 2. ve Damla Altan 1. oldu. Liselerde 2. Kategori mansiyon ödülünü Berat Okur alırken, 3. Damla Şahin, 2. Sıla Tanrıverdi ve 1. Kerim Görkem Gökkaya oldu. Yetişkilerde 3. Kategori mansiyon ödülünü Arzu Başlantı alırken 3. lüğü Mehmet Edemen, 2. liği Murathan Çarboğa ve 1. liği de Mehmet Cemal Beşkardeş aldı. Mehmet Akif Üzmer de Jüri Özel Ödülüne layık görüldü.Dereceye giren amatör yazarlar, ödüllerini Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in elinden aldı.


Edebiyat Onur Ödülü İbrahim Balcı’nın oldu

Sarıyer’in tarihiyle özdeşleşmiş, Sarıyer denilince ilk akla gelen yazarların başında gelen Yazar İbrahim Balcı da, Sarıyer 4. Edebiyat Günleri Onur Ödülü’ne layık görüldü. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in anonsuyla sahneye gelen Balcı, ödülünü Genç’in elinden aldı. (TUNCAY DAĞLI-KENT YAŞAM)


 

















Editör: Haber Merkezi