Büyükçekmece Belediyesi Cumhuriyet’in 96’ıncı yılına özel olarak Halk Akademisi Güzel Sanatlar eğitmenleri tarafından yapılan resimleri ‘’Cumhuriyet Sergisi’’ kapsamında belediye hizmet binası önünde açtı. Yoğun katılımın gerçekleştiği sergi açılışında eğitmenler ile öğrenciler al bayraklı tişört giyerek kurdeleyi hep beraber kesti. Sergide Cumhuriyet'in kurulmasında önemli rol alan kişi ve olaylar kronolojik sıralaması ile resmedilirken Seyit Onbaşı, Bandırma Vapuru, Al bayrak, Yaşasın Cumhuriyet Pankartı kaldıran çocuklar ile Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tuvale döküldü. Öte yandan açılışından ardından sergide emeği geçen eğitmenlere hediye takdim edildi.

CUMHURİYETİ ÖZÜMSEMEDEN ANLAMAK İMKANSIZDIR

Konuşmasına başlarken Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’Cumhuriyet fazilettir’’ sözünü hatırlatan Büyükçekmece Belediye Başkan Danışmanı Sacide Bolcan, ‘’Öyleyse o fazileti bu topraklarda yaşatmak her Türk ferdinin ana görevidir. Ben şöyle düşünüyorum. Atatürk 1927 yılında Gençliğe Hitabe’yi yazdığından bu yana içimizden hangi birimiz Gençliğe Hitabe’nin kendimiz için yazılmadığını düşünebiliriz? Adı Gençliğe Hitabe olsada gençliğimden bu yana edindiğim alışkanlıkları, yani Cumhuriyetin faziletini, kazanımlarını gençlere aktarmakla yükümlü hissediyorum kendimi. Öncesinde öyle bir 4 yıl varki onun kazanımıdır Cumhuriyet. Kurtuluş Savaşını bilmeden, orada neler yaşandığını özümsemeden Cumhuriyet’i anlamak imkansızdır. 1906 yılında vatan demek, özgürlük demek, Namık Kemal demek yasakken bir kurmay subay olan Mustafa Kemal’in Cumhuriyet’i hedeflediğine tanık oluyoruz. Mustafa Kemal diyor ki, ‘’Ben bu ulusun vicdanı ve geleceğinde öyle gelişme yeteneği gördüm ki buna güvenerek, bunu yıllarca bir sır olarak vicdanımda sakladım.’’ 1906’dan 1923’e Cumhuriyet’in İlanına kadar 17 yıl boyunca Türk milleti için bu sözü vicdanında saklamış. Onun için Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyeti, önce onun yaşadıklarını kelime kelime olmasada ülkemizin tarihi olarak özümseyelim. Bıraktığı mirası korumaya ve aktarmaya görevli sayalım kendimizi. Öyle bir reçete var ki elimizde, bıraktığı 6 ilkenin modasının geçtiğini hiç kimse bana söyleyemez. Çünkü Atatürk ilkeleri öyle çağdaştır ki bugün yeni bir ülke olma yolunda ilerleyecek olan bir milletin eline tutuşturun, bu ilkelerle mutlaka demokrasi ve laiklikle birlikte Cumhuriyet ile buluşacaktır’’ dedi.

TÜRK GENCİ CUMHURİYETİ KORUMAK İÇİN TALİMAT BEKLEMEZ

Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet için söylediklerinin sadece Gençliğe Hitabe’den ibaret olmadığına değinen Büyükçekmece Belediye Başkan Danışmanı Sacide Bolcan, ‘’ 1933 yılında Bursa Nutku vardır ve on misli daha sert ifadelere yer vermiştir. Çünkü 1933’e kadar Cumhuriyet’e karşı mücadele verenler bir takım faaliyetlere geçmiştir. İşte Mustafa Kemal Bursa’da verdiği bu nutukda diyor ki, ‘’ Türk genci Cumhuriyet’i korumak için hiç kimseden talimat beklemez. Bu devletin polisi var, jandarması var demez. Önce kendine düşeni yapar. Eğer bu konuda yargılanırsa da ne beni ne de başbakanı aramak gereği duyar, bunun faturasınıda öder.’’ Öyleyse Türk genci dediğimiz gencin tüm bunları yapabilmesi için ilk önce bilmesi gerekmektedir. Hepimize düşen görev çocuklarımıza tarihi ne olur sevimsiz olmadan anlatalım. Çünkü bizim toplumumuzda tarihin sevimsizliği konusunda bir kavram var. Ezberleterek öğretmeye çalışmak tarihe yapılmış en büyük haksızlık’’ diye konuştu.

Tolga ÖZDEMİR - KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi