Türkiye ve dünyanın dört bir yanında gelen tiyatro sanatçılarının sahne alacağı Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivali Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen açılış töreniyle resmen başladı. Festivalin açılış konuşmasını Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç yaptı.  Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivali’nin hikayesi olduğunu ve bu hikayenin çok küçük adımlarla başladığını belirten Kılıç, “Bu hikaye 7 ülkeyle başladı. Avrasya Tiyatrolar Birliği kuruldu. İspanya’dan Portekiz’e, Orta Asya’ya uzanan geniş bir yelpazede toplam 23 ülke üye olmuş durumda. Bu başarıyı kutlamak istiyorum.” dedi.

“TİYATRO ÖNYARGILARI KIRMAK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ARAÇTIR”

Avrasya Tiyatrolar Birliği Başkanı Ukrayna’dan Aleksandr Kniga’ya özellikle teşekkür etmek istediğini ifade eden Kılıç “Sayın Kniga ile aynı dili konuşmuyoruz. Birçok konuda sanki birbirimizin ana dilini konuşuyor gibi anlaşıyoruz çünkü tiyatronun farklı bir dili var. Tiyatro, insanların kafasındaki önyargıları kırmak için çok önemli bir araçtır. Ülkeler arası, uluslararası yeni dostluk köprülerinin kurulması için çok önemli bir araçtır. Avrasya Tiyatrolar Birliği bu sayede çok verimli projelerin altına imza atıyor.” dedi. 

“EN ÖNEMLİSİ GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ’NDEN SANATÇILARIN ARAMIZDA OLMASI”

Festivalle birlikte Özbekistan Sanatçılar Birliği’yle geçtiğimiz aylarda yapılan protokol kapsamında “Uluslararası Maltepe Taş Heykel Sempozyumu” düzenlediklerini de hatırlatan Kılıç, bütün halkların, insanların kardeş olduğuna değinerek,  “Farklı inançlar zaman zaman karşı karşıya getirilse de, savaşlar yaşanmış olsa da eninde sonunda müzakerenin olacağı yer masadır. Birçok ülkeden 250’nin üstünde tiyatro sanatçısını Maltepe’de ağırlayacağız ama en önemlisi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden sanatçıların aramızda olması. Bazı siyasiler, otoriteler kültürü, sanatı yok saysalar da farklı dinden, dilden,  milletlerden bir araya gelen barışseverler, insan severler, doğaseverler, çevre severler er ya da geç bütün diktatörlerin önüne geçerek barış türküsünü tek bir ağızdan tüm dünyada söylemeye devam edecekler.” ifadelerini kullandı.

‘TUNCER CÜCENOĞLU ÖZEL ÖDÜLÜ’ VERİLDİ

Festivalde oyun yazarı Tuncer Cücenoğlu adına verilen festival özel ödülü, geçtiğimiz ay yaşamını yitiren emekli öğretim üyesi ve tiyatro araştırmacısı Prof. Dr. Hülya Nutku’nun adına kızı Zeynep Nutku’ya Belediye Başkanı Kılıç tarafından takdim edildi. KENT YAŞAM

Açılış törenine ilgi yoğundu:

Editör: Haber Merkezi