IĞDIR- Tuzluca Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği ve ilki 2006 yılında gerçekleştirilen Gurbetten Sılaya Tuzluca Şenlikleri’nin Üçüncüsü de Cumhuriyet Meydanı’nda başladı. Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan Başkanlığında gerçekleştirilen Gurbetten Sılaya 3. Tuzluca Şenlikleri hedeflendiği gibi hem gurbetten sılaya binlerce insanın memleketine gelmesine vesile oldu hem de Tuzluca meydanında yöre sanatçılarının söylediği türkülerle binlerce insanın aynı anda kolkola halay çekmesi sağlandı.

İYİ Kİ İLKİNİ YAPMIŞIZ

Festivalin açılış konuşmasını yapan Gazetemiz Kurucusu Celal Karaali, ilki 2006’da yapılan Gurbetten Sılaya Tuzluca şenliklerinin başlama hikayesini özetledi. Karaali, şunlara değindi: Öncelikle bir gerçeğin altını çizmek istiyorum, ben Tuzlucalıyım. İstanbul’da gazetecilik yapan ama doğduğu toprakları unutmayan bir Tuzlucalı. Bu temelde 2006’da Tuzluca’da okul sorunlarını ve Tuzluca’nın diğer sorunları dile getiren haberler yaptım. Dönemin ilçe kaymakamı Ali İpek, bana madem ki memleketini bu kadar çok seviyorsun o zaman birlikte bir şeyler yapalım dedi. Ve ilk işimiz İstanbul’da ki Tuzlucalılarla buluşmak oldu. Kaymakam beyin isteği üzerine Tuzlucanın köy derneklerini de organize ederek, geniş katılımlı bir toplantı yaptık ve İstanbul’daki ilk toplantımızda festival kararı çıktı.

İSİM BABASI OLMAKTAN GURUR DUYDUM

Gazete merkezinde gerçekleştirdiğim daraltılmış yürütme kurulu toplantısında önerdiğim ve amacı gurbetten sılaya insanların gelmesini sağlamak olan festivalimizin ismi Gurbetten Sılaya olarak karara bağlandı. Ve 2006 yılında Kent Yaşam Gazetesi’nin öncülüğünde Tuzluca Kaymakamı Ali İpek, dönemin belediye başkanı İsmet Yüce ve İstanbul’da ki Tuzluca Dernekleri’nin katkılarıyla ilk festivalimizi gerçekleştirdik. O zamana kadar yani 1923’ten 2006 kadar ki sürede ne acıdır ki ilçemizde böylesi bir festival yapılmamıştı. İlkine öncülük etmekten, isim babası olmaktan gurur duyduğumuz festivalimizin ikincisi ve üçüncüsünü yapmak, mevcut Başkanımız Ahmet Sait Sadrettin Türkan’a nasip oldu. Öncelikle kendisinin Tuzluca’ya bir şeyler yapmak adına verdiği mücadeleyi çok yakınen biliyorum. Bu festival için de dolayısıyla Tuzluca’nın daha geniş kitlelere tanıtılması adına verdiği mücadeleyi de biliyor ve takdir ediyorum. Şunun sözünü verebilirim, bir sonraki festivalimiz daha geniş katılımlı ve daha kapsamlı olacak. Çünkü 1700 km uzaktan gelen bizler 2020’deki festivalde aktif görev alacağız” dedi.

İstanbul’da Bir Adresiniz Var

Tüm makamların geçici, yapılan hizmetlerin ise kalıcı olduğuna değinen Iğdırlılar Derneği Başkanı İmdat Atabey, ‘’İstanbul’da bile TOKİ’nin gelemediği yerler varken, Tuzluca Belediye başkanımız daha önce ilçemize TOKİ’yi getirerek kalıcı bir eser bıraktı. Şimdi de görev ve hizmetlerine daha yenilerini katacağına inanıyoruz. Biz Iğdırlılar Derneği olarak İstanbul’da hizmet etmekteyiz. Buna emin olun orada bir adresiniz var, her türlü sıkıntınız ve probleminizin yanı sıra güzel haberlerinizle sevinip, üzüldüğümüzü de bilmenizi isteriz. Tabi sivil toplum kuruluşu(STK) olarak bizim görevimiz siyasilerden bir şeyler istemektir. Belediye başkanımızdan da bu konuda ricamız, ilçemizde doğalgazımız yok. Bununla alakalı çalışmaları yapacağına inanıyoruz. Başkanımızın İstanbul ziyareti esnasında derneğimizde gerçekleştirdiğimiz toplantıda bizler, onun sözlerinde ve gözlerinde ki parıltıda Tuzluca’ya aşık olduğunu gördük. Bizde buradan söz veriyoruz ki Iğdırlılar Derneği olarak kim güzel iş yapıyorsa bizde onun destekçisiyiz’’ diye belirtti.



Tuzlucalı Kadınlarımızın Gücünü Türkiye’ye Gösterelim

Farklı düşüncelere ve dünya görüşüne sahip olsak bile, hepimizin partisinin Tuzluca, ideolojisinin ise Tuzluca’ya hizmet olduğunu vurgulayan Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan, ‘’Bu yola çıkarken özellikle İstanbul’da ki Iğdırlılar Derneklerimiz ve Kent Yaşam Gazetesi sahibi Celal Karaali bizlere oldukça yardımcı oldular ve her konuda destek vereceklerini dile getirdiler. Bugüne kadar her konuda paslaşarak buraya kadar geldik. Bu festivallere ihtiyaç duyuyoruz çünkü yılın 12 ayı boyunca sürekli çalışan siz değerli hemşerilerimizin eğlenmeye ihtiyaçları var. Tabi bu eğlenceyi yaparken aynı zamanda Tuzlucamızın kültürünü ve değerlerini de anlatmamız lazım. Öncelikle Tuzluca’nın yiğit, çalışkan, çilekeş kadınlarıyla birlikte yeni oluşturduğumuz organizasyon olan Tuzluca Çalışkan Kadınlar Grubu(TÇK) sayesinde çok büyük işler başaracağız. Erkeklerimiz kızmasın ama benim için kadınlarımızın ayrı bir yeri var. TÇK ile birlikte ürettiğimiz peynir, yağ, reçel, el işi ve her ne varsa markalaştırıp, bölgemize ve ulusal piyasalara arz etmek istiyoruz. Şuan festival alanımızda bulunan satış standlarının birçoğu TÇK’lı gönüllü kadınlarımızın emeklerinden oluşuyor. Ben istiyorum ki TÇK’yı öyle bir STK’ya dönüştürelim ki, Tuzluca ve Tuzlucalı kadınların gücünü tüm Türkiye’ye gösterelim.  Bunları yaparken erkekler olarak bizlere de düşen işlerimiz var. Fasulye ve nohut tarlalarımızla birlikte gelecek sene tüm köylerimizde, Tuzluca’nın her bir metre karesinde üretim yapacağız. Üretim, üretim, üretim‘’ diye açıkladı.

Önce Ayyıldız sonra İpek Coşturdu

Düzenlenen festivalin ilk gününde sahne alan ‘Iğdır’a Dön’ klibiylede tanınan Tuzlucalı Latif Ayyıldız söylediği kendi besteleriyle ve halaylarla binlerce insanı kolkola halayda buluşturdu. Yaklaşık iki saat sahnede kalan Ayyıldız’ın ardından sahne alan Türk Halk Müziğinin sevilen ismi Kadir İpek geceye damga vuran bir diğer isim oldu.

Tuzluca’nın tek amatör spor kulübü olan Tuzluca Esnafspor’da festival alanında yerini alarak etkinliklere katıldı.

Etkinlik sırasında pilav, çorba gibi yiyecekler insanlara ücretsiz sunulurken, konserlerin ardından festivale katılanlara tişörtler dağıtıldı.

Celal KARAALİ- Tolga ÖZDEMİR – KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi