Yaşar Kemal Arşivi’ne armağan 53 fotoğraftan hazırlanan sergi ile başlayan anma programı Burhan Sönmez’in moderatörlüğünde gerçekleşen Ayşegül Tözeren, Barış İnce, Hande Çiğdemoğlu ve Yavuz Ekinci’nin kendi yazarlık serüvenleri, arayışları, savaşımları ışığında ‘Umudu Tazeleyenler Yaşar Kemal’i Anlatıyor’ paneliyle devam etti. Panelin sonunda Sarıyer Belediyesi Halk Dansları Topluluğu sahne alarak gösteri yaptı.

USTA İSİMLER KATILDI

Usta isimlerin, Yaşar Kemal’in pek çok yönünü kendi özgün yaratıcılıkları penceresinden değerlendirdikleri etkinliğe, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Yaşar Kemal Vakfı Başkanı ve yazarın eşi Ayşe Semiha Baban, oyuncu Halil Ergün, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, CHP Sarıyer Belediye Meclis Üyeleri, Sarıyer Edebiyatçılar Platformu yönetici ve üyeleri, ÇYDD Sarıyer Şube Başkanı Gül Çağlayan, Sarıyer Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Sarıuçak, Kültür ve Sanat’tan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Coşkun, İstinye Anadolu Lisesi, Mehmet Şam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ayazağa Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Darüşşafaka Lisesi öğrencilerile kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

BAŞKALDIRIŞIN SİMGESİ

Ahmet Gümüştekin’in ‘Renklerle Yaşar Kemal Portresi’ isimli belgeselinin gösterimiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Yaşar Kemal’i anmak sadece bir büyük edebiyatçıyı, bir yazarı, bir şairi hatırlamak değildir. Dünya medeniyetinin en önemli coğrafyalarından Anadolu’nun bereketli topraklarını anmaktır, bu toprakların tekerlemelerini, masallarını, destanlarını, ağıtlarını, türkülerini, folklorunu anmaktır aynı zamanda. Çünkü Yaşar Kemal bütün bu saydığım unsurların bir birleşimidir. Kısacası yaşamın kendisini anmaktır Yaşar Kemal’i anmak. Kendi yaşamında olduğu gibi. Çalıştığı halde karşılığını alamayan insanların durumuna, toplumu saran adaletsizliğe, sıradanlaşarak kabul gören kötülüğe karşı başkaldırışın simgesi oldu Yaşar Kemal. Yaşadığı toprakların, içerisinde yetiştiği toplumun acılarını, mutluluklarını, hayallerini, tükenmişliklerini gözlemlediği ve yansıttığı için çağlar boyunca yaşayacaktır” dedi. Başkan Genç, konuşmasının ardından Yaşar Kemal’in ‘Hanna’ya Şiirler’ adlı şiirdini okudu.

ANMA DEĞİL, UMUT TAZELEMEK

Yaşar Kemal Vakfı Başkanı ve usta yazarın eşi Ayşe Semiha Baban ise konuşmasında şunları söyledi:

“Sarıyer Belediyesi ile gerçekten çok güzel işler yaptık. Artık bizim evimiz oldu. Bu merkezin adı da Yaşar Kemal Kültür Merkezi. Beş yıldır bu etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Bugün biraz daha farklı bir şey yapıyoruz. Umudu tazeleyenler diye bir edebiyat geleneğini iki kuşak sonrasına taşıyan arkadaşlar konuşacak. Bir anmadan daha çok ileriye dönük bir umut tazelemek olarak nitelendiriyoruz. Vakıf olarak sergiyi yaptık. Ne kadar güçlü bir iz bıraktığını, yol açtığını her etkinliğimizde görüyoruz Bu da bizi mutlu ediyor.”

EDEBİYAT HEP SÜRECEK

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panele katılan edebiyatçılar, Yaşar Kemal’in pek çok yönünü ve kendilerinde bıraktığı izleri anlattı. Panelin moderatörlüğünü üstlenen Burhan Sönmez, konuşmacılarının hepsinin usta yazarla bir bağlantısı olduğunu belirterek, “Bu bağlardan biri sanırım belayı sevmeleri. Siz edebiyatı hapse de soksanız, kalemimi de kırsanız edebiyat her zaman özgürdür. Edebiyat hep sürecek. Buradaki arkadaşlarımız bunu bilerek yazmaya devam ediyor” diye konuştu.

Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam

​​​​​​

Editör: Haber Merkezi